ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δωρεάν κινηματογράφος για ανέργους και νέα ζευγάρια

Κατάμεστο το σινεμά στην Πάτρα στην πρώτη προβολή την περασμένη Παρασκευή
Κατάμεστο το σινεμά στην Πάτρα στην πρώτη προβολή την περασμένη Παρασκευή
Για δεύτερη χρονιά οι Οργανώσεις του Εργατικού Τομέα της ΚΝΕ στην Πάτρα παίρνουν την πρωτοβουλία να οργανώσουν θερινό σινεμά για ανέργους και νέα ζευγάρια στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο (Γερμανού & Ηλείας). Οι προβολές ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα διαρκέσουν ως τα μέσα Αυγούστου, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 9.30 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.

Μέχρι στιγμής έχουν προβληθεί οι ταινίες «Django: Ο Τιμωρός» και «Green Street Hooligans», ενώ το πρόγραμμα των επόμενων προβολών έχει ως εξής:

16/07: «Viva la France». 18/07: «Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας». 21/07: «Η λίστα του Σίντλερ». 23/07: «Ο επίμονος κηπουρός». 28/07: «Λούφα και παραλλαγή». 30/07: «12 χρόνια σκλάβος». 01/08: «Αδωξοι Μπάσταρδη». 04/08: «City of God». 06/08: «Ο λαβύρινθος του Πάνα». 08/08: «Ο Ηλίας του 16ου». 11/08: «Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι». 13/08: «Εγώ ο Απαισιότατος». 18/08: «Cinderella Man».

Στην Κέρκυρα

Αντίστοιχη πρωτοβουλία παίρνει και η Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας της ΚΝΕ που οργανώνει θερινό σινεμά με δωρεάν είσοδο για ανέργους, νέους εργαζόμενους, φοιτητές και μαθητές, από αύριο Τετάρτη έως τις 6 Αυγούστου. Οι προβολές θα γίνουν στον «Κήπο του Λαού» («Cafe Art») και θα ξεκινούν στις 9.30 μ.μ., φυσικά με ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής: 16/7 «Django: Ο Τιμωρός». 23/7 «Οι αντάρτες του Μπρόντγουεϊ». 30/7 «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο». 6/8 «Το αγόρι πίσω από το συρματόπλεγμα».

Στην Πολίχνη

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων Πολίχνης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που γίνονται στο πάρκο «Τζένη Καρέζη» και το πρόγραμμά τους τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

  • Αύριο Τετάρτη, θεατρική παράσταση στο ανοιχτό θέατρο της Κρύας Βρύσης.
  • Πέμπτη 17 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση». Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
  • Δευτέρα 21 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την προσχολική αγωγή και το «νέο σχολείο». Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
  • Τετάρτη 23 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Προβολή ταινίας.
  • Πέμπτη 24 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για την ανεργία και την αλληλεγγύη. Προβολή ταινίας.

Στο χώρο των εκδηλώσεων λειτουργεί έκθεση βιβλίου και συλλέγονται τρόφιμα και ρούχα για ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες από τη Λαϊκή Επιτροπή της Πολίχνης.

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων

Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για γονείς και μαθητές από την προσχολική φάση μέχρι και το Λύκειο διοργανώνει στις 23 και 24 Ιούλη η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πάρκο Γεωργιάδη, η πρώτη μέρα θα αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και όλες τις εξαρτήσεις, με σύνθημα «στόχος μου η ζωή....και όχι η ζωή μου στόχος!», ενώ η δεύτερη μέρα θα είναι αφιερωμένη στις εξελίξεις στην εκπαίδευση (αξιολόγηση, τράπεζα θεμάτων, μαθητεία ΕΠΑΛ κ.ά.), με σύνθημα «νέοι φραγμοί στη μόρφωση των νέων, νέα βάσανα για τους γονείς. ΤΩΡΑ μόρφωση, ζωή, δουλειά με δικαιώματα».

«Πεποίθηση και φιλοδοξία μας είναι να καθιερωθούν αυτές οι εκδηλώσεις, ως διήμερο δράσεων και πρωτοβουλιών των ίδιων των γονέων, με την ενεργητική συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών», σημειώνει το ΔΣ της Ενωσης Γονέων και καλεί τους Συλλόγους Γονέων, αλλά και τους μαθητές με τα συλλογικά τους όργανα να κάνουν δική τους υπόθεση το εγχείρημα αυτό, να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες (μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, θεματικά project, αθλητικές δράσεις, άλλες συλλογικές δημιουργίες, κ.λπ.).

Σκοπός της Ενωσης Γονέων μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία είναι όπως σημειώνει το ΔΣ:

  • «Να διαφυλάξουμε αξίες που προάγουν τη συλλογικότητα, την κοινωνική αλληλεγγύη και το αγωνιστικό πνεύμα.
  • Να προβάλλουμε ως πρότυπα ζωής τη φιλία μεταξύ λαών ενάντια στο φασισμό, τον εθνικισμό και τις φυλετικές διακρίσεις.
  • Να αναδείξουμε ήθη και έθιμα που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και κουλτούρα, κάθε τι το προοδευτικό της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του τόπου.
  • Να προτάξουμε στόχους και προτάσεις που ακυρώνουν το σημερινό αποκρουστικό, εξοντωτικό και αντιεπιστημονικό ρόλο του σχολείου.
  • Να φέρουμε στο επίκεντρο της συζήτησης το σχολείο, την Παιδεία και την κοινωνία που έχει ανάγκη και δικαιούνται οι νέοι και οι νέες.
  • Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των παιδιών μας για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα».
Η εμπειρία από το θερινό σινεμά

Μπροστά στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ αποφάσισε για μια ακόμα φορά να οργανώσει θερινό κινηματογράφο τον Ιούλη και τον Αύγουστο για ανέργους και νέα ζευγάρια, με δωρεάν είσοδο. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από πέρσι που πραγματοποιήθηκε θερινός κινηματογράφος τον Ιούλη με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση του κόσμου. Γι' αυτό και φέτος αποφασίσαμε να διαρκέσει περισσότερο καιρό, να προβάλουμε περισσότερες ταινίες.

Ολη την προηγούμενη χρονιά οι ΟΒ και τα μέλη της Tομεακής Oργάνωσης προσπάθησαν να παρέμβουν στους νέους ανέργους, οργανώνοντας εξορμήσεις στις ουρές του ΟΑΕΔ, στις γειτονιές και σε στέκια νεολαίας. Η απογοήτευση, ο συμβιβασμός και η λογική ότι «δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα» κυριαρχούσαν και κυριαρχούν στις συζητήσεις. Αυτή η κατάσταση ενισχύεται ακόμα περισσότερο στα μυαλά και τη συμπεριφορά των ανέργων, αφού η πλειοψηφία τους δεν μπορεί να πάει ούτε μια βόλτα σε μια καφετέρια ή άλλο χώρο αναψυχής. Αποτέλεσμα είναι οι νέοι που βρίσκονται στην ανεργία να απομονώνονται, να νιώθουν άχρηστοι, ανίκανοι να κάνουν το παραμικρό και η μόνη τους δραστηριότητα να είναι η τηλεόραση και ένας καφές στο μπαλκόνι.

Η πρωτοβουλία αυτή του θερινού κινηματογράφου έχει και έναν ιδιαίτερο ρόλο, να δώσει την ευκαιρία στους νέους, τους ανέργους, τα νέα ζευγάρια να βγουν από το σπίτι και να έρθουν σε ένα όμορφο χώρο όπου θα μπορέσουν να ψυχαγωγηθούν, θα μιλήσουν με κόσμο, θα περάσουν καλά. Αλλωστε στην Πάτρα είναι και η μοναδική ευκαιρία που έχουν, αφού δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για χώρους αναψυχής, ενώ αυτές που υπάρχουν είναι ιδιωτικές και πανάκριβες.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό στην Πάτρα, να μην υπάρχει ούτε ένας χώρος για δωρεάν θέατρο, κινηματογράφο κλπ. Ακόμα και τα μειωμένα εισιτήρια που βγαίνουν για τους ανέργους είναι της τάξης των 10 ευρώ! Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν χώροι θεάτρου, κινηματογράφου που μένουν αχρησιμοποίητοι και μαραζώνουν, ενώ την ίδια ώρα η Πάτρα διαφημίζεται σαν πόλη του καρναβαλιού, είναι πρώην πολιτιστική πρωτεύουσα, οργανώνει Διεθνές Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Δημιουργίας...

Συγκεκριμένα υπάρχουν τρεις χώροι για θερινό σινεμά. Οι δύο είναι ιδιωτικοί και έχουν κλείσει. Ο τρίτος - το Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο που είχε χτιστεί στις αρχές της δεκαετίας του '80 από την τότε δημοτική αρχή με την εθελοντική δουλειά των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ψυχαγωγία ο λαός της Πάτρας - έχει να λειτουργήσει δύο χρόνια και όταν λειτουργούσε είχε εισιτήριο. Επιλέξαμε αυτόν το χώρο για δεύτερη φορά και μέσα από την εκ νέου εθελοντική δουλειά της ΚΝΕ στις εργασίες του Πολιτιστικού Οργανισμού για την αποκατάσταση του χώρου, καταφέραμε ο χώρος να καταστεί άμεσα λειτουργικός και να φιλοξενήσει τις προβολές ταινιών για ανέργους, να ξανανοίξει για το λαό και τη νεολαία της Πάτρας. Προετοιμάσαμε το χώρο να λειτουργήσει σαν πραγματικό θερινό σινεμά, με υποδομές προβολής (πανί, προτζέκτορα, ηχητικά) που να ανταποκρίνονται στα θερινά σινεμά που ξέρουμε. Οι Οργανώσεις Βάσης του Εργατικού Τομέα καταμερίστηκαν δουλειά, ανέλαβαν την προπαγάνδιση της δραστηριότητας με αφίσα, πανό, ντουντούκα, περπατούν κάθε μέρα πόρτα-πόρτα για να έρθουν σε επαφή με νέους, ανέργους και νέα ζευγάρια.

Οσο για την επιλογή των ταινιών έγινε προσπάθεια, πέρα του να ψυχαγωγήσουν, να αναδεικνύουν πλευρές και να προβληματίζουν. Επιλέχθηκαν κάποιες ταινίες που αναδεικνύουν πλευρές για το φασισμό και τον αθλητισμό (λόγω επικαιρότητας με το Μουντιάλ), ενώ επιλέχτηκαν και παιδικές ταινίες για να βοηθήσουν την έλευση παιδιών και νέων ζευγαριών.

Είναι ζήτημα πώς αυτή η δουλειά γύρω από θέματα που αφορούν τη ζωή των νέων ανέργων, των νέων ζευγαριών δεν θα γίνεται καμπανιακά μόνο μέσα στο καλοκαίρι, αλλά θα αποτελεί έγνοια για σταθερή παρέμβαση στους ανέργους. Με νέες και καλύτερες μορφές που θα μας βοηθούν να ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους, που μπορούν να βοηθήσουν στην παρέμβασή μας να γίνει βήμα για τη γνωριμία και την οργάνωσή τους.


Ζωή ΧΑΧΑΜΗ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ