ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Στέγη για το λαό και τα παιδιά του απαιτούν οι σεισμόπληκτοι

«Στέγη για το λαό και τα παιδιά του: Δικαίωμα και κρατική ευθύνη» ήταν το σύνθημα του πανό της κινητοποίησης που έγινε στα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων στο Ληξούρι από την Επιτροπή Αγώνα Φορέων της Κεφαλονιάς. Η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε στην πλατιά σύσκεψη για τους σεισμόπληκτους που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Ληξούρι, στα κοντέινερς του μεταστεγασμένου Λυκείου. Το πρόβλημα στις εργατικές κατοικίες και σε όσους έχουν «κόκκινα» ή «κίτρινα» σπίτια ήταν και παραμένει εκρηκτικό και οι σεισμόπληκτοι διεκδικούν τα αυτονόητα έξι μήνες μετά τους σεισμούς.

Το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα αναφέρει: «Το πρόβλημα των αστέγων έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, αφού υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα 200 κατεδαφιστέα σπίτια (κόκκινα) και πολλαπλάσια με σοβαρά προβλήματα (κίτρινα), ενώ δεν δρομολογείται κανένα μέτρο που να διασφαλίζει το δικαίωμα σε ασφαλή στέγη για όλους τους σεισμόπληκτους. Η κατεύθυνση κυβέρνησης - ΕΕ ότι η κατοικία αποτελεί ατομική ευθύνη είναι απαράδεκτη. Η στέγη πρέπει να είναι καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και να υλοποιείται με κεντρική - κρατική ευθύνη. Η κυβερνητική απόφαση για 80% κρατική ενίσχυση και 20% άτοκο δάνειο στην επισκευή κατοικιών αποτελεί προκλητική κοροϊδία για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αφού υπολογίζει τεκμαρτά το ύψος των επιδοτήσεων και δεν περιλαμβάνει όλες τις δαπάνες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι σεισμόπληκτοι να καλύψουν με νέο δάνειο πάνω από το 40% της πραγματικής αξίας των επισκευών ή να μείνουν άστεγοι. Σημειώνεται ότι υπάρχει τέλμα και σοβαρά προβλήματα ακόμη και για την παροχή του άτοκου δανείου. Οι σεισμόπληκτοι, που τώρα φιλοξενούνται σε συγγενείς, κοιμούνται σε αμάξια ή σε παράγκες ωθούνται να προχωρήσουν με δικές τους δαπάνες σε μικροεπισκευές και να μείνουν στα ακατάλληλα για κατοικία σπίτια τους.

Διεκδικούμε:

  • Να καλυφθεί με λυόμενα και οικίσκους από την ΥΑΣ (για ατομική στέγη) το σύνολο των κατοίκων που έχουν κριθεί ακατάλληλα (κόκκινα και κίτρινα) τα σπίτια, δυνατότητα που διαβεβαιώνει η ίδια η κυβέρνηση ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα. Να σταματήσει η κοροϊδία ότι δεν μπορεί να παρασχεθούν οι οικίσκοι στους σεισμόπληκτους παρά μόνο αν ενταχθούν σε οικισμό.
  • Να επιταχτούν ασφαλή ξενοδοχεία ώστε να καλυφθούν οι άστεγοι που μένουν σε άθλιες συνθήκες και να μην υπάρξει εγκαταλειμμένος άστεγος για το φθινόπωρο και το χειμώνα.
  • Διασφάλιση της στέγασης - ρευματοδότησης για όλους τους πληγέντες. Να καταργηθεί το ΦΕΚ 455 τ. Β' 25.02.14 και η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθορισμό αποζημιώσεων που να καλύπτουν πλήρως και με 100% κρατική αρωγή τις επισκευές των κατοικιών και των μικρών και μεσαίων επαγγελματικών χώρων, ώστε να ανταποκρίνονται σε υψηλά επίπεδα ασφάλειας (σημαντικές βλάβες για ισχυρό σεισμό Β1). Πλήρη κάλυψη όλων των εξόδων (μηχανικού, ένσημα, αποκομιδή μπαζών, υπολογισμός της κλίσης στη στέγη κλπ.).
  • Αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για το σκάνδαλο των κατασκευαστικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν στις εργατικές κατοικίες καθώς και σε μία σειρά δημόσια κτίρια. Να ανακατασκευαστούν εξ ολοκλήρου τα συγκροτήματα των εργατικών κατοικιών και οι υπόλοιπες κατεδαφιστέες κατοικίες από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη.
  • Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για τις εργατικές κατοικίες και για όσες άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Κατάργηση των χαρατσιών και του ενιαίου φόρου ακινήτων για τους πληγέντες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια.
  • Παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών που έχουν ήδη λήξει ή που θα λήξουν στο νομό.
  • Πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων για επαγγελματικές δραστηριότητες, για εμπορεύματα και πάγιο εξοπλισμό που καταστράφηκε, καθώς και των αγροτών - κτηνοτρόφων (των κατ' επάγγελμα και των ειδικών κατηγοριών) με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πλήρη αποζημίωση και για όσους διαθέτουν όχι μόνιμες, αλλά δεύτερες και εποχιακές κατοικίες. Διαγραφή για τους επαγγελματίες και τους μικρούς βιοτέχνες των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για το 2014 και πάγωμα των παλιών οφειλών. Να διαγραφούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους επαγγελματίες λόγω αναστολής καταβολής εισφορών. Παροχή φορολογικής ενημερότητας. Ρύθμιση των δανείων.
  • Επίσπευση των διαδικασιών δήλωσης ζημιών με απλή υπεύθυνη δήλωση και άμεσο έλεγχο από ΥΑΣ - ΤΑΣ. Στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες.
  • Να προκριθούν τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κεφαλονιά, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που μπορεί να εγγυηθεί τη συνδυασμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  • Να συγκροτηθεί Ενιαίος Φορέας Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί και να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να αντιμετωπιστούν οριστικά οι επιπτώσεις από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ), να επαναλειτουργήσει ο ΟΣΚ και ο ΟΕΚ με πλήρη στελέχωσή τους. Να αναβαθμιστεί ο ΟΑΣΠ και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων.

Η λαϊκή στέγη είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ούτε εμπόρευμα, όπως συμβαίνει στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης».

Εκρηξη σε βιοτεχνία βεγγαλικών

Τέσσερις τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά

Ισχυρή έκρηξη σε αποθήκη βιοτεχνίας κατασκευής βεγγαλικών σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Οι ιδιοκτήτες, αλλά και δύο μικρά παιδιά έχουν τραυματιστεί σοβαρά και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αθήνας. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία», όπου βρίσκονται διασωληνωμένα και σε καταστολή, σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση. Το 12χρονο αγόρι φέρει καθολικά εγκαύματα (85%), ενώ το 8χρονο κορίτσι 55%. Οι ιδιοκτήτες, ηλικίας 39 και 38 χρόνων, που τραυματίστηκαν βαρύτατα, έχουν υποστεί εκτεταμένα εγκαύματα και η κατάστασή τους θεωρείται κρίσιμη, ενώ έχουν μεταφερθεί στο «Θριάσιο» και το ΚΑΤ.

Η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη, παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η αποθήκη τυλίχτηκε στις φλόγες και καταστράφηκε τη στιγμή που βρίσκονταν μέσα οι δυο ιδιοκτήτες, ενώ στο προαύλιο έπαιζαν τα δύο παιδιά.

Στο σημείο της έκρηξης πήγαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά στην παρακείμενη βιοτεχνία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μειωμένες ποινές για την υπεξαίρεση

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν πάλι οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι του σκανδάλου της υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Χτες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο σε ποινή φυλάκισης 12 ετών για το κακούργημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Επίσης καταδίκασε τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια σε κάθειρξη 13 ετών για την υπεξαίρεση και 15 μηνών για πλαστογραφία σε βαθμό πλημμελήματος. Ο βασικός κατηγορούμενος Παναγιώτης Σαξώνης καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη για την υπεξαίρεση, 2 χρόνια για την πλαστογραφία και 6 χρόνια για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Θυμίζουμε ότι το Φλεβάρη του 2013, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε καταδικάσει και τους τρεις σε ισόβια κάθειρξη. Επίσης, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ποινή φυλάκισης, με αναστολή, δύο ετών στον πρώην διευθυντή της ταμιακής υπηρεσίας Γιώργο Γκαϊδατζή και ενός έτους στον επίσης πρώην διευθυντή Θωμά Γκόλα, για την παράβαση του ελλιπούς ελέγχου των υφισταμένων τους. Ο Θ. Γκόλας είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 15 χρόνια κάθειρξη και ο Γ. Γκαϊδατζής σε 10 χρόνια κάθειρξη.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Χώρας

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μεσσηνίας και η Κομματική Οργάνωση Γαργαλιάνων του ΚΚΕ προγραμματίζουν για την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 και ώρα 11 το πρωί, στη θέση Αγορέλιτσα, μεταξύ Χώρας Τριφυλίας και Αμπελόφυτου (στη Γέφυρα του Μανούσου), εκδήλωση τιμής και μνήμης, για την 70ή επέτειο από τη μάχη.

Στη θέση αυτή τον Ιούλη του 1944 τμήματα του ΕΛΑΣ έδωσαν μάχη ενάντια στα στρατεύματα κατοχής, αποτελούμενα από Γερμανούς και ντόπιους συνεργάτες τους (ταγματασφαλίτες), όπου μετά από αιφνίδια επίθεση υπήρξε πανωλεθρία του εχθρού, αλλά και απώλεια 17 γενναίων μαχητών αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής μας Αντίστασης.

Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά στο χρονικό των γεγονότων και στη σημερινή πολιτική κατάσταση από στέλεχος του ΚΚΕ. Η αναχώρηση για την εκδήλωση από την Καλαμάτα θα γίνει από το Δημοτικό Αναψυκτήριο (πίσω από το Δημαρχείο της Καλαμάτας), στις 8.30 το πρωί της Κυριακής.

ΘΕΡΙΣΣΟΣ
Εκδήλωση απόδοσης τιμής

Την Κυριακή 20 Ιούλη, στις 12 το μεσημέρι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης, στη Θέρισσο, θα οργανώσει εκδήλωση απόδοσης τιμής στους αξιωματικούς του Τακτικού Στρατού που υπηρέτησαν στον ΕΛΑΣ στο Ν. Χανίων. Τους περισσότερους από αυτούς στρατολόγησε ο στρατηγός Μάντακας, που έμεινε παράνομος στην ορεινή Κυδωνία από τότε που ξέσπασε το αντιδικτατορικό κίνημα του Ιούλη του 1938 εναντίον της δικτατορίας του Μεταξά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στη Θέρισσο.

Αστυνομικός διακινητής ναρκωτικών

Αστυνομικός συνελήφθη με την κατηγορία ότι διακινούσε ναρκωτικά στα κρατητήρια νευραλγικής υπηρεσίας της Αττικής, όπου υπηρετούσε. Πρόκειται για έναν 42χρονο, ο οποίος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, που έκαναν αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης, να κατέχει ηρωίνη βάρους 1,5 γραμμαρίων και δύο ναρκωτικά χάπια.

Την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία έκανε ήδη έρευνα για διακίνηση ναρκωτικών στα κρατητήρια της υπηρεσίας που υπηρετούσε ο 42χρονος. Από την προανάκριση που ακολούθησε, προέκυψε ότι ο φερόμενος ως δράστης, με τη βοήθεια δύο αλλοδαπών κρατουμένων, υπηκόων Μαρόκου και Νιγηρίας, 31 και 20 χρόνων αντίστοιχα, προμήθευε με δόσεις ναρκωτικών άλλους κρατούμενους, με αμοιβή από 10 έως 60 ευρώ την κάθε φορά, ανάλογα με την περίπτωση.

Σε βάρος του αστυνομικού σχηματίστηκε δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και διακεκριμένες περιπτώσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, σε βαθμό κακουργήματος, με την οποία οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ενώ από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ