ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Μέτωπο με τους «υγιείς επιχειρηματίες» για ... το περιβάλλον!

Το «μπόι» του «μετώπου» του με άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης επιχείρησε να μετρήσει και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ

Eurokinissi

Το «μπόι» του «μετώπου» του με άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης επιχείρησε να μετρήσει και χτες ο ΣΥΡΙΖΑ
Να μετρήσει το «μπόι» του «μετώπου» που επιδιώκει να χτίσει με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης, επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με εκδήλωση που διοργάνωσε χτες βράδυ, για να εκφραστεί η εναντίωση στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, αν και τέτοιο δεν υπάρχει προς ώρας. Μάλιστα, ξέσπασε και αντιπαράθεση, με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι το προσχέδιο νόμου για τη χρήση των αιγιαλών έχει αποσυρθεί απ' το Μάη, με δική του παρέμβαση, ότι καινούργιο δεν προβλέπεται σύντομα να πάει στη Βουλή και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούεται με ένα νομοσχέδιο - «φάντασμα» και σαν «μόνιμα προσκολλημένος στον τυχοδιωκτισμό, στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ετοιμάζεται ως νέος Δον Κιχώτης να επιτεθεί σε ανύπαρκτους εχθρούς».

Το ΠΑΣΟΚ, με υφέρπουσα την αγωνία για την ανταπόκριση που θα έχει το κάλεσμα του Τσίπρα από δυνάμεις τις οποίες «ζαχαρώνει» και το ίδιο για τη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Παράταξης», προσθέτει στην ανακοίνωσή του: «Ελπίζουμε ότι κάποιοι δεν θα ανεχτούν να παραπλανώνται, υποδυόμενοι τον Σάντσο Πάντσα, στα σχέδια του κ. Τσίπρα. Η χώρα το μόνο που δε χρειάζεται είναι κατασκευασμένες και υστερόβουλες συγκρούσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η κομματική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για να μπει η χώρα σε ανασφάλεια και περιπέτειες ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Εντούτοις, ο καβγάς ήταν για το πάπλωμα, αφού στη βάση της συλλογιστικής και των δύο έστεκε το περιβάλλον σαν μοχλός για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι κατανοεί την ανάπτυξη ως «παράδοση σε κερδοσκόπους και τζογαδόρους χωρών και ψυχών» και «απαξιώνει την τουριστική βιομηχανία, μετατρέποντας τις ακτές σε μπαζωμένα οικόπεδα». Υπονόησε, δηλαδή, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι καλό πράγμα και είναι δυνατό να γίνει από «υγιείς επιχειρηματίες», μη κερδοσκόπους και με σεβασμό στο περιβάλλον! Αλλωστε, αυτούς τους επιχειρηματίες ο Αλ. Τσίπρας τους τοποθέτησε στο κοινό μέτωπο με το λαό για τη σωτηρία των ακτών που εποφθαλμιούν αν δεν εκμεταλλεύονται ήδη. Οπως είπε, η μάχη αυτή αφορά «όλες και όλους - την κοινωνία, τις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες του τουρισμού και όχι μόνο» και πρέπει να στρέφεται εναντίον της «πολιτικής του πλιάτσικου, της πειρατείας σε βάρος της χώρας μας» από τους «πιο αρπακτικούς κύκλους του διεθνούς κεφαλαίου».

Επιχείρησε να αποσυνδέσει την πρωτοβουλία από κομματικές σκοπιμότητες, ισχυριζόμενος ότι δεν πρόκειται για μία «κομματική πρωτοβουλία», αλλά για πρωτοβουλία με υψηλά ιδανικά όπως «να προστατέψουμε τους αιγιαλούς και τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της χώρας μας». Πουθενά βεβαίως δεν είπε ότι αυτός ο πλούτος λεηλατείται εδώ και χρόνια, μιας και σ' αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να αναφερθεί και στα νομοθετήματα του ΠΑΣΟΚ με μερίδα του οποίου σήμερα συναγελάζεται.

Αθωώνοντας το μεγάλο κεφάλαιο, που βλέπει στο φυσικό πλούτο της χώρας μια ακόμα πηγή κερδοφορίας και τη στρατηγική της ΕΕ που ευνοεί την τέτοια εκμετάλλευσή του, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στο ότι «το νομοθετικό τερατούργημα» της κυβέρνησης συνιστά «εθνική καταστροφή», ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα, τους νόμους, τις διεθνείς συνθήκες» που, όπως υποστήριξε, κατοχυρώνουν «απόλαυση των δημόσιων αγαθών», παραβιάζει ακόμα το «κοινοτικό δίκαιο»!

Στην εκδήλωση εκπροσωπήθηκαν η ΔΗΜΑΡ με τη Νίκη Φούντα και τον Θρ. Φωτεινό, οι ΑΝΕΛ με τον Ν. Νικολόπουλο και το Ποτάμι. Συμμετείχαν ακόμα οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ο. Βουδούρης, Β. Οικονόμου και Π. Ελευθεριάδης.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Προχωρούν οι διεργασίες ανασύνθεσης

Την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης τον Οκτώβρη παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων της «Ελιάς - Δημοκρατικής Παράταξης».

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος, ο Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελιά ήταν ένα πρώτο βήμα που πέτυχε (σ.σ. στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκφράζονται αντίθετες απόψεις) και πως τώρα πρέπει να γίνει ένα βήμα παραπέρα με το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, απόφαση την οποία φέρονται να χαιρέτισαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστίασε στη συγκρότηση «εθνικής οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου», στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στελέχη και υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς. Φαίνεται, εξάλλου, ότι στην επιτροπή θα μετέχουν και πρόσωπα από την Τοπική Διοίκηση, τα «κοινωνικά κινήματα» και το συνδικαλιστικό χώρο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η οργανωτική επιτροπή προγραμματίζεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά περί τα τέλη Ιούλη, ενώ θα επιχειρηθεί να στηθούν αντίστοιχες επιτροπές (για ζύμωση του νέου σχήματος) σε τοπικό επίπεδο.

Ο Βενιζέλος φέρεται να ενημέρωσε τους συνοδοιπόρους του στην Ελιά και για την προγραμματιζόμενη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 2 και 3 Σεπτέμβρη (αντί συνεδρίου του κόμματος που ζητούσαν άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ) και κάλεσε τους επικεφαλής και τα στελέχη της Ελιάς να συμμετάσχουν.

Στη συνάντηση, τέθηκε και το θέμα του διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, με τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι θα υπάρξει γρήγορη ανταπόκριση στην πρόσκληση διαλόγου που απηύθυνε πρόσφατα ο Φ. Κουβέλης και πως ως προς αυτό έχει ζητήσει από τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Ρήγα, να επικοινωνήσει σχετικά με τον γραμματέα της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρη Αναγνωστάκη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανασύνθεσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, εντάσσεται και η συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Βενιζέλος με τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.

Στη ΔΗΜΑΡ

Τρόπο να πλασαριστούν σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση στην υπό ανασύνθεση κεντροαριστερά αναζητούν πλειοψηφία και μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ, με την πρώτη να συντηρεί ταυτόχρονα διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορείται απ' τη μειοψηφία ότι δουλεύει για λογαριασμό του, ζυμώνοντας στο χώρο της κεντροαριστεράς την προοπτική μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης» με κορμό την αξιωματική αντιπολίτευση.

Χτες, ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούμενη απ' τον συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας Γ. Τσιρώνη και την εκπρόσωπο Τύπου Μαρία Πετεινάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε η πρωτοβουλία διαλόγου της ΔΗΜΑΡ «για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας». Με τη σειρά τους οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων ενημέρωσαν σχετικά με την πρωτοβουλία τους για τη δημιουργία «Δικτύου εναλλακτικής διακυβέρνησης για τη βιωσιμότητα της χώρας». Και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώθηκε ότι «οι πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων κινούνται σε κοινή κατεύθυνση και αποφασίσθηκε να δρομολογηθούν σχετικές διαδικασίες διαλόγου».

Ταυτόχρονα, ηχηρό «παρών» έδωσε η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση του πρώην βουλευτή της και νυν ανεξάρτητου Β. Οικονόμου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα το «Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο βουλευτής και άτυπος επικεφαλής της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, το όνομα του οποίου πρωταγωνιστεί σε διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με κατεύθυνση την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, και ο πρώην υπουργός της ΝΔ Π. Δούκας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα οι Γρ. Ψαριανός και Α. Παπαδόπουλος προσφάτως αποχωρήσαντες απ' τη ΔΗΜΑΡ, ο πρώην υπουργός Λ. Αποστολίδης, τα μέλη του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου και Κ. Πιερρακάκης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Κατρίνης, ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης, μέλη της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, εκπρόσωπος της Κίνησης των 58 και των Οικολόγων.

Σε κατ' οίκον περιορισμό ο Ν. Μίχος

Σε κατ' οίκον περιορισμό, με δικαίωμα μετάβασης μόνο στη Βουλή, θα παραμείνει ο βουλευτής της φασιστικής ΧΑ, Ν. Μίχος, με βάση την απόφαση που εξέδωσε προχτές το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο συνεδρίασε μετά τη διαφωνία μεταξύ των ανακριτριών της υπόθεσης της ΧΑ και του εισαγγελέα για το αν θα πρέπει να προφυλακιστεί ή όχι. Η διαφωνία είχε προκύψει μετά την απολογία του Ν. Μίχου, την περασμένη Τετάρτη, για τη συμπληρωματική κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.

Στο μεταξύ, με προσφυγή που κατέθεσε προχτές στο Συμβούλιο Εφετών, ο προφυλακισμένος χρυσαυγίτης βουλευτής ΧΑ, Ηλ. Κασιδιάρης, ζητά την άρση της κράτησής του και χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία κρίθηκε την περασμένη Πέμπτη προφυλακιστέος από τους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν την υπόθεση της ΧΑ.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Τις παρακάτω βιβλιοπαρουσιάσεις διοργανώνουν τις επόμενες μέρες ΚΟ του ΚΚΕ:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 7 μ.μ. στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθήνας (Πανόρμου 59) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Μ. Μαΐλη «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος.

Την Τρίτη 22/7

-- Στις 8 μ.μ. στο Λαύριο, στο θεατράκι Ρεμίζας, θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», από τον Μάκη Μακρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ