ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Βομβαρδίζουν σπίτια και σκοτώνουν αμάχους
  • Ξεπερνούν τους δέκα οι νεκροί άμαχοι σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, το τελευταίο τριήμερο
  • Αμείωτα «παζάρια» για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία

Η γυναίκα αυτού του άνδρα σκοτώθηκε όταν το κτίριο που βρίσκεται πίσω του καταστράφηκε από βομβαρδισμούς στην πόλη Σίζνε
Η γυναίκα αυτού του άνδρα σκοτώθηκε όταν το κτίριο που βρίσκεται πίσω του καταστράφηκε από βομβαρδισμούς στην πόλη Σίζνε
ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σφοδρές μάχες μαίνονται στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που «φορτώνονται» στις πλάτες του λαού της περιοχής και όχι μόνο.

Την Τρίτη, βόμβες έπληξαν την πόλη Σίζνε, ανάμεσα στο Ντονέτσκ και τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους (ορισμένοι έκαναν λόγο για 10 νεκρούς) και άλλοι τέσσερις να τραυματιστούν όταν κατέρρευσε πολυώροφο κτίριο με 12 διαμερίσματα. Εκπρόσωποι των ρωσόφωνων δήλωσαν ότι η επίθεση έγινε από την ουκρανική πολεμική αεροπορία. Από τη μεριά του, το Κίεβο αρνήθηκε ότι είχε σχέση με την επίθεση.

Την ίδια μέρα, οι αρχές του δήμου Λουγκάνσκ ανέφεραν ότι το τελευταίο 24ωρο οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, σκοτώθηκαν και άλλοι 52 τραυματίστηκαν. Το υπουργείο Αμυνας του Κιέβου κατηγόρησε τους αντάρτες ότι στοχοποιούν σχεδιασμένα κατοικίες για να συκοφαντήσουν τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, στο Κίεβο ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι καθαίρεσε 585 αστυνομικούς διότι παρέβησαν τον όρκο τους και συνεργάστηκαν με τις αρχές που έχουν συστήσει οι αυτονομιστές, καθώς και ότι άλλοι 242 αστυνομικοί τελούν υπό έρευνα διότι υπάρχουν υποψίες πως πήραν παρατεταμένες άδειες ασθενείας για να μην εκτελέσουν το καθήκον τους.

Από την άλλη πλευρά, το κοινοβούλιο της αυτοανακηρυχθείσας «Ενωσης των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» ανακήρυξε «παράνομες» όλες τις ένοπλες ουκρανικές ομάδες που δρουν στην περιφέρεια και είπε ότι θα ληφθούν «αντίστοιχα μέτρα».

Επιπλέον, ο διοικητής των ομάδων αυτοάμυνας του Ντονέτσκ, Ιγκόρ Στρελκόφ ανακοίνωσε ότι «για να αποφευχθούν πιθανές υπερβάσεις και για να προστατευθεί η ζωή και η υγεία των πολιτών είναι εντολή της πολιτοφυλακής η επιβολή στρατιωτικού νόμου και η απαγόρευση της κυκλοφορίας (σ.σ. από τις 11 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ.) στο Ντονέτσκ ως μέτρο για τη διασφάλιση του νόμου και της τάξης».

Επαφές και δηλώσεις

Χτες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επαφή με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με το Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι «ο αντιπρόεδρος είπε στον Πρόεδρο Ποροσένκο ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία που αφορούν στην κλιμάκωση των συγκρούσεων».

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας ζήτησε από τις Βρυξέλλες την Τρίτη και το Κίεβο. «Η επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, οι πολλές αποδείξεις περί της εμπλοκής της Ρωσίας στις ενέργειες των (αυτονομιστών) μαχητών συνιστούν ολοένα και περισσότερες αιτίες για να περάσουμε στην τρίτη φάση των κυρώσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Βασίλ Ζβάριτς.

Ο πρέσβης της Βρετανίας στο Κίεβο, Σάιμον Σμιθ, ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει τηρήσει τους όρους που της έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη κατάρριψη στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους που και αυτός απέδωσε στη Ρωσία.

Ακόμα, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Αγκελα Μέρκελ συνομίλησε με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χτες και ότι όλοι εξέφρασαν απογοήτευση για το γεγονός πως οι αντάρτες δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει στις συνομιλίες ανάμεσα στο Κίεβο, στη Μόσχα και τους δυτικούς διαμεσολαβητές.

«Συμφώνησαν, επίσης, ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες στις οποίες είχαν συμφωνήσει οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Πολωνίας την 2α Ιουλίου και είναι πάντοτε στο υπόβαθρο κατά τις επαφές της καγκελαρίου με τον πρόεδρο Πούτιν», τονίστηκε.

Χτες, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Στιβ Γουόρεν δήλωνε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πως η Μόσχα ίσως στέλνει βαρύ οπλισμό στους «αυτονομιστές» και ότι εκτιμά πως κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα βρίσκονται αυτή τη στιγμή 12.000 ρωσικά στρατεύματα.

Στο μεταξύ, η «Ομάδα Επαφής» που έχει συγκροτηθεί με τη συμμετοχή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι «μια τηλεδιάσκεψη με τους αυτονομιστές που είχε προγραμματιστεί την Τρίτη δεν πραγματοποιήθηκε», εκτιμώντας ότι «αυτό δείχνει την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των αυτονομιστών να αρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός αμοιβαίως αποδεκτή». Πάντως, ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Ντενίς Πουσίλιν δήλωσε ότι ποτέ δεν έλαβε σχετική πρόσκληση.

Αμείωτα «παζάρια»

Αμείωτα ήταν τα «παζάρια» χτες το βράδυ και στις Βρυξέλλες, με τις παρασκηνιακές επαφές να συνεχίζονται και λίγο πριν ξεκινήσει η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, όπου μεταξύ άλλων θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Μόσχα εξακολουθεί να μη σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου και σημείωσε ότι «πρέπει να στείλουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα σήμερα με σαφείς ενέργειες».

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν «απελευθερώθηκαν όμηροι, τα σύνορα δε διασφαλίστηκαν, η ομάδα επαφής δε δουλεύει... Γι' αυτό θα συζητήσουμε για νέες κυρώσεις εδώ διότι πιστεύουμε ότι η ρωσική συμβολή στην ειρήνη στην Ουκρανία δεν είναι ακόμα επαρκής».

Πάντως, τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις στα διεθνή ΜΜΕ έδιναν και έπαιρναν, ειδικά όσον αφορά το ποιες πλευρές διατηρούν «επιφυλάξεις» για την επιβολή νέων κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα.

Το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ασκούσε έντονες πιέσεις για την άμεση λήψη νέων μέτρων και ανέφερε ότι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος και Ελλάδα είναι αντίθετες σε «πλήρους κλίμακας εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία». Αιτιολογώντας τις αντιρρήσεις, ανέφερε ότι νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία ειδικά σε σχέση με τον ενεργειακό της τομέα θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, σε μια περίοδο μάλιστα που Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες διαπραγματεύονται μια «Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου».

Το βρετανικό δίκτυο BBC εμφάνιζε ως υπέρμαχους των νέων κυρώσεων, εκτός από τη Βρετανία, την Πολωνία και τις βαλτικές χώρες.

Οποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι σίγουρο ότι τα «παζάρια» και οι «κόντρες» οξύνονται καθημερινά με δεδομένο ότι διακυβεύονται ισχυρά συμφέροντα μονοπωλίων, αλλά και ότι ο βαθμός αλληλεξάρτησης στη διεθνοποιημένη καπιταλιστική οικονομία είναι τέτοιος που συμβιβασμοί και αντιθέσεις συνυπάρχουν συνέχεια.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΡΝΟ - ΜΠΡΙΟΥΝΙ
Εμφαση σε έργα μεταφορών και Ενέργειας

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς μεταφορικούς και ενεργειακούς «χάρτες», στο πλαίσιο περαιτέρω «διευκόλυνσης» και ενίσχυσης των μονοπωλίων, ζήτησαν προχτές οι αρχηγοί κρατών της περιοχής στο πλαίσιο περιφερειακής συνάντησης Μπρνο - Μπριούνι που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Οι ηγέτες χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας άσκησαν πιέσεις στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για έργα «εντός της Ευρώπης, για την Ευρώπη», δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής - Ιονίου και της σιδηροδρομικής γραμμής Μόναχο - Κωνσταντινούπολη μέσω Λιουμπλιάνας, Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου.

Οι Πρόεδροι των χωρών της περιοχής στήριξαν επίσης τη διάνοιξη του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου («South Stream»), θεωρώντας ότι οι αγωγοί IAP - TAP και «South Stream» είναι σε αρμονία με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Η Μέρκελ, ως επίσημη προσκεκλημένη της συνόδου, υποστήριξε την ευρω-ενωσιακή προοπτική της ΝΑ Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προωθήσει και διασυνοριακά μεγάλα έργα...

ΙΡΑΝ
«Παρών» και από νοτιοκορεατικά κεφάλαια

ΣΕΟΥΛ.--

Ετοιμη να ξεκινήσει τη δημιουργία μιας σειράς παραγωγικών μονάδων στο Ιράν είναι η Νότια Κορέα, σύμφωνα με δηλώσεις του Νοτιοκορεάτη πρέσβη Sung Wung Yeub στην Τεχεράνη, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Ιράν Ντέιλι». Πρόκειται για εργοστάσια που θα φτιάχνουν αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές, όπως εξήγησε ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης, που μετά από συνάντησή του με τον επικεφαλής της ιρανικής Οργάνωσης Προώθησης Εμπορίου Βαλιολάχ Αφκχαμιράντ δήλωσε: «Σε περίπτωση που γραμμές παραγωγής νοτιοκορεατικών εργοστασίων δημιουργηθούν στο Ιράν, μπορούμε να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε χώρες που γειτονεύουν με το Ιράν και την Ευρώπη με καλύτερους όρους». Πρόσθεσε ότι οι νοτιοκορεατικές εταιρείες επεκτείνουν σταδιακά τη συνεργασία τους με το Ιράν, με βάση και την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Ο επενδυτικός νόμος σχετικά με τις ειδικές οικονομικές και τις ελεύθερες ζώνες του Ιράν έχει βελτιωθεί για τους ξένους και οι Νοτιοκορεάτες μπορούν να συνεργαστούν ευκολότερα με το Ιράν μέσα από αυτές τις ζώνες», πρόσθεσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ