Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΡΝΟ - ΜΠΡΙΟΥΝΙ
Εμφαση σε έργα μεταφορών και Ενέργειας

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς μεταφορικούς και ενεργειακούς «χάρτες», στο πλαίσιο περαιτέρω «διευκόλυνσης» και ενίσχυσης των μονοπωλίων, ζήτησαν προχτές οι αρχηγοί κρατών της περιοχής στο πλαίσιο περιφερειακής συνάντησης Μπρνο - Μπριούνι που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ.

Οι ηγέτες χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας άσκησαν πιέσεις στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει την κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για έργα «εντός της Ευρώπης, για την Ευρώπη», δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής - Ιονίου και της σιδηροδρομικής γραμμής Μόναχο - Κωνσταντινούπολη μέσω Λιουμπλιάνας, Ζάγκρεμπ και Βελιγραδίου.

Οι Πρόεδροι των χωρών της περιοχής στήριξαν επίσης τη διάνοιξη του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου («South Stream»), θεωρώντας ότι οι αγωγοί IAP - TAP και «South Stream» είναι σε αρμονία με την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Η Μέρκελ, ως επίσημη προσκεκλημένη της συνόδου, υποστήριξε την ευρω-ενωσιακή προοπτική της ΝΑ Ευρώπης, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προωθήσει και διασυνοριακά μεγάλα έργα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ