Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ο Μάλικι για την εκλογή νέου Προέδρου και ποιος τον ακούει;

BAΓΔΑΤΗ.-- Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για την προχτεσινή εκλογή του σουνίτη πολιτικού Σαλίμ Αλ Τζαμπούρι στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου δίχως εντούτοις να ξεκαθαρίζει αν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, αξίωμα που διατηρεί από το 2006, αλλά αυτή τη φορά αντιδρούν έντονα όλα τα κόμματα των σουνιτών και των Κούρδων του Ιράκ...

Ο Μάλικι αναφέρθηκε ωστόσο στον επόμενο Πρόεδρο της χώρας, που είθισται να είναι Κούρδος, λέγοντας ότι θα απορρίψει οποιοδήποτε υποψήφιο «υποστηρίζει ή ακόμη και σκέφτεται το διαμελισμό του Ιράκ».

Στο μεταξύ, η «Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ στη Βόρεια Αφρική» απέρριψε χτες με ανακοίνωσή της τη δημιουργία του λεγόμενου χαλιφάτου από τον αρχηγό των σουνιτών μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, λέγοντας ότι πρόκειται για αυθαιρεσία. Η οργάνωση κάλεσε όλους τους ακραίους ισλαμιστές να δηλώσουν υποταγή όχι στον Μπαγκντάντι, αλλά στον αρχηγό της «Αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Στο περιθώριο όλων αυτών συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ιρακινού στρατού και ενόπλων του «Ισλαμικού Κράτους» σε όλα τα μέτωπα, ενώ η Βαγδάτη προχτές έζησε μία ακόμη πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό 34 άλλων.

Η κατάσταση στο Ιράκ, πολύ σύνθετη, αποκαλύπτει ένα κουβάρι ανταγωνισμών, εντός και εκτός χώρας, με θύμα το λαό του και απρόβλεπτο τέλος και χρονικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ