ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Επιβεβαιώνεται η ενεργός εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Την ενεργό συμμετοχή και στήριξη σειράς ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών που δρομολογούνται στη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε προχτές με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της προσπάθειας για γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, συζητήθηκαν το νέο διχοτομικό σχέδιο που προωθείται για «επίλυση» του Κυπριακού, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ είναι πολύ πιθανό να συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που δε δημοσιοποιήθηκαν. «Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τους ισχυρούς διμερείς δεσμούς και τη συμμαχία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Για την Ουκρανία, ο Αντ. Σαμαράς εξέφρασε τη στήριξή του στην κλιμάκωση των πιέσεων προς τη Ρωσία, αλλά και στο αιματοκύλισμα των ρωσόφωνων. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες «συμφώνησαν πως η συνέχιση της ρωσικής παροχής βαρέων όπλων και εξοπλισμού στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία απαιτεί μια σταθερή και ενιαία απάντηση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ».

Για την Κύπρο, αναφέρεται ότι «ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Σαμαρά για το πρόσφατο ταξίδι του στο νησί, το Μάιο, και οι ηγέτες συζήτησαν τη σθεναρή υποστήριξή τους για μια συνολική διευθέτηση της σύγκρουσης που θα επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Στο ίδιο πλαίσιο επαφών της ελληνικής κυβέρνησης, με στελέχη του ευρωατλαντικού άξονα, ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, δέχτηκε χτες στην Αθήνα τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας N. Houghton.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ

Χαρακτηριστική των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών η επιστολή αξιωματούχων του αμερικανικού κογκρέσου προς τον Μπ. Ομπάμα

«Η επανένωση θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως μία σταθερή - προβλέψιμη δημοκρατία και περιφερειακή ηγέτης, αγκυροβολημένη στη δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας, που θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Τα παραπάνω - άκρως χαρακτηριστικά του πώς η «λύση» του Κυπριακού συνδέεται με ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή - αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Εντ Ρόις, αντίστοιχα.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στο Νησί, τα δύο στελέχη του Κογκρέσου προτρέπουν τον Αμερικανό ηγέτη να «αυξήσει το ενδιαφέρον» του για την επανένωση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τον περιφερειακό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της ΕΕ και «εταίρου - συμμάχου» χώρας των ΗΠΑ. Η επιστολή αναφέρει ακόμα ότι «η επανένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μεταξύ ειλικρινών συνομιλιών των δύο κοινοτήτων» και ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εμπλακεί σε εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο και να ασχοληθεί με τα θέματα ουσίας, όπως η πλήρης και μόνιμη αποχώρηση των στρατευμάτων της, οι εδαφικές διευθετήσεις, οι περιουσίες και οι έποικοι». Η επιστολή, τέλος, υπογραμμίζει και τον «κρίσιμο ρόλο» που έχουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον βρέθηκε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, προετοιμάζοντας, μεταξύ άλλων, συνάντηση που θα έχει ο Ν. Αναστασιάδης το Σεπτέμβρη με τον Μπ. Ομπάμα, με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και με πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, παρουσίασε τις θέσεις της Λευκωσίας για το Κυπριακό, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τον ενεργειακό τομέα και τη συνεργασία με χώρες όπως οι Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτος, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν το «νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου - ΗΠΑ

Κι ενώ εντείνεται το αμερικανικό «ενδιαφέρον» για το Κυπριακό, αεροναυτικές δυνάμεις της Κύπρου και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτες κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με την επωνυμία «CYPUSA - 01/14». Το συντονισμό των μέσων ανέλαβαν από κοινού το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και η Διοίκηση Task Force-65 του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Αμυνας, κύριος σκοπός της άσκησης ήταν η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των δυνάμεων ΗΠΑ και Κύπρου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε συναφείς «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Η συγκεκριμένη ήταν η δεύτερη άσκηση με το ίδιο περιεχόμενο μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και ΗΠΑ μέσα στο 2014. Η πρώτη, με την επωνυμία «NEMESIS - 2014» είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλη, σε περιοχή μεταξύ της ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή δυνάμεων και από την Ελλάδα και το Ισραήλ.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνάντηση με τον Μ. Χρυσοχοΐδη για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κεφαλονιά

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Μετά από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος, η οποία αποτελούνταν από την Αλέκα Παπαρήγα, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον Νίκο Καραθανασόπουλο, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδη και αρμοδίους συνεργάτες του. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πορεία αποκατάστασης των καταστροφών από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για την πορεία εκτέλεσης των έργων αποκατάστασης, τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα.

Στην παρέμβασή τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν, ανάμεσα στα άλλα, τη σημαντική καθυστέρηση που παρουσιάζεται στον έλεγχο των φακέλων για την αποκατάσταση των κατοικιών και την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των στεγαστικών αναγκών με προσωρινές κατασκευές όσων οικογενειών είναι άστεγες.

Εθεσαν ως προτεραιότητα την κατασκευή από το Δημόσιο, νέων εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι και την αποκατάσταση των δύο γηροκομείων στο Ληξούρι και στο Αργοστόλι.

Επίσης, ζήτησαν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να ξεκινήσει χωρίς σοβαρά προβλήματα η νέα σχολική χρονιά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, για το Μουσείο στο Ληξούρι, για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, αλλά και τις εκκλησίες και τα νεκροταφεία που υπέστησαν ζημιές, καθώς επίσης και για τις υποδομές, ιδιαίτερα του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Τέλος, και με αφορμή το σεισμό στην Κεφαλονιά, επανέφεραν το αίτημα για την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτιρίων αλλά και των ιδιωτικών με προτεραιότητα στους χώρους συνάθροισης κοινού.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα λάβει υπόψη του τις επισημάνσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ.

Ο κόρακας μπορεί μόνο να κράζει...

Το πουλί, ο κόρακας, μπορεί μόνο να κράζει. Αυτό δεν αλλάζει.

Το λέμε για τον Παπαδημούλη του ΣΥΡΙΖΑ, που χωμένος μέχρι το λαιμό στους πιο σκληρούς αντιλαϊκούς μηχανισμούς της ΕΕ, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, προσπαθεί να διαστρεβλώσει την αλήθεια για να συκοφαντήσει το ΚΚΕ.

Τι έγινε στη χτεσινή συνεδρίαση της Ευρωβουλής;

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ζήτησε το λόγο επί διαδικαστικού ζητήματος για να αναφέρει (όπως έκανε άλλωστε στη συνέχεια) πως οι ευρωβουλευτές που δεν είναι ενταγμένοι σε πολιτική ομάδα μπορούν να μιλούν, μόνο, για λογαριασμό τους ή για λογαριασμό του κόμματος που ανήκουν.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τού αφαίρεσε το λόγο.

Τι έκανε ο Παπαδημούλης;

Προσπάθησε να πιαστεί από αυτό το γεγονός και να πει ότι η αποχώρηση του ΚΚΕ από την GUE/NGL το οδηγεί δήθεν σε περιπέτειες.

Να δούμε την ουσία.

Το ΚΚΕ έχει μεγάλη πείρα από τη συμμετοχή του στο Ευρωκοινοβούλιο και τη διαπάλη μέσα στην GUE/NGL. Στη βάση αυτής της πείρας η ΚΕ αποφάσισε οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ να μην ενταχτούν σε καμία Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η ΚΕ τόνισε πως η βασική δέσμευση, που το ΚΚΕ έχει αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι να αποκαλύπτει τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται στην ΕΕ και πάνω από όλα να συμβάλλει έτσι ώστε να δυναμώνει ο αγώνας των λαών ενάντια στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Αυτή η δέσμευση δεν μπορεί να υπηρετηθεί με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ σε πολιτικές ομάδες που έχουν ως κύρια γραμμή τον εξωραϊσμό και τη στήριξη της ΕΕ.

Μεστά λόγια, που η αξία τους αποδεικνύεται από τα ίδια τα γεγονότα.

Τι μαρτυρούν τα γεγονότα;

Μαρτυρούν πως η GUE/NGL έχει ρυμουλκηθεί από το ευρωκόμμα, το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που είναι κατασκεύασμα της ΕΕ και υπερασπιστής της στρατηγικής της.

Μαρτυρούν πως η GUE/NGL μαζί με τις ομάδες των σοσιαλιστών, των πρασίνων και το Λαϊκό Κόμμα έχουν προωθήσει κοινά ψηφίσματα.

Μαρτυρούν πως δυνάμεις της GUE/NGL συμμετέχουν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στην ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Μαρτυρούν πως κόμματα και ευρωβουλευτές της GUE/NGL στήριξαν τον πόλεμο στη Λιβύη, την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας ή την υπονομευτική εκστρατεία ενάντια στην Κούβα, δεν καταδίκασαν την επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία κλπ., κλπ.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ συνεχίζουν την πάλη για τα συμφέροντα, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, σε αντίθεση με την ΕΕ και την πολιτική της, αντιπαλεύοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα και εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στην αυτοτελή, αποτελεσματικότερη ιδεολογική - πολιτική δράση.

Αυτό επιβεβαιώνει η πράξη. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ έχουν κάνει πολλές προφορικές και γραπτές παρεμβάσεις για καυτά λαϊκά προβλήματα, έχουν σημαντική παρουσία στους χώρους δουλειάς και έτσι θα συνεχίσουν.


Γ. Μ. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ