Πέμπτη 17 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ

Χαρακτηριστική των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών η επιστολή αξιωματούχων του αμερικανικού κογκρέσου προς τον Μπ. Ομπάμα

«Η επανένωση θα επιτρέψει στην Κύπρο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως μία σταθερή - προβλέψιμη δημοκρατία και περιφερειακή ηγέτης, αγκυροβολημένη στη δυτική αρχιτεκτονική ασφάλειας, που θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Τα παραπάνω - άκρως χαρακτηριστικά του πώς η «λύση» του Κυπριακού συνδέεται με ευρύτερους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μέση Ανατολή - αναφέρουν σε επιστολή που έστειλαν στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Εντ Ρόις, αντίστοιχα.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στο Νησί, τα δύο στελέχη του Κογκρέσου προτρέπουν τον Αμερικανό ηγέτη να «αυξήσει το ενδιαφέρον» του για την επανένωση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τον περιφερειακό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της ΕΕ και «εταίρου - συμμάχου» χώρας των ΗΠΑ. Η επιστολή αναφέρει ακόμα ότι «η επανένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μεταξύ ειλικρινών συνομιλιών των δύο κοινοτήτων» και ότι «η Τουρκία θα πρέπει να εμπλακεί σε εποικοδομητικό και ουσιαστικό διάλογο και να ασχοληθεί με τα θέματα ουσίας, όπως η πλήρης και μόνιμη αποχώρηση των στρατευμάτων της, οι εδαφικές διευθετήσεις, οι περιουσίες και οι έποικοι». Η επιστολή, τέλος, υπογραμμίζει και τον «κρίσιμο ρόλο» που έχουν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον βρέθηκε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, προετοιμάζοντας, μεταξύ άλλων, συνάντηση που θα έχει ο Ν. Αναστασιάδης το Σεπτέμβρη με τον Μπ. Ομπάμα, με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Μεταξύ άλλων, ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε στο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και με πολλά μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, παρουσίασε τις θέσεις της Λευκωσίας για το Κυπριακό, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τον ενεργειακό τομέα και τη συνεργασία με χώρες όπως οι Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτος, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν το «νέο γεωστρατηγικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Κοινή αεροναυτική άσκηση Κύπρου - ΗΠΑ

Κι ενώ εντείνεται το αμερικανικό «ενδιαφέρον» για το Κυπριακό, αεροναυτικές δυνάμεις της Κύπρου και των ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτες κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με την επωνυμία «CYPUSA - 01/14». Το συντονισμό των μέσων ανέλαβαν από κοινού το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και η Διοίκηση Task Force-65 του 6ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Αμυνας, κύριος σκοπός της άσκησης ήταν η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των δυνάμεων ΗΠΑ και Κύπρου, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε συναφείς «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Η συγκεκριμένη ήταν η δεύτερη άσκηση με το ίδιο περιεχόμενο μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Κύπρου και ΗΠΑ μέσα στο 2014. Η πρώτη, με την επωνυμία «NEMESIS - 2014» είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλη, σε περιοχή μεταξύ της ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ, με τη συμμετοχή δυνάμεων και από την Ελλάδα και το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ