ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Νέα παρέμβαση για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ

Διαμαρτυρία για τις μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας, προκειμένου να κοπούν παροχές και επιδόματα

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία
Παρέμβαση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην οδό Πειραιώς έκανε χτες το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες διαμαρτύρονται για τα ΚΕΠΑ που με «λεπίδι τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ) πετσοκόβουν τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμΕΑ».

Είναι ενδεικτικό ότι χτες περνούσε από Επιτροπή, μετά από ένσταση, στέλεχος της ΣΕΑΑΝ με σοβαρά προβλήματα υγείας που πάντα έπαιρνε ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%. Την τελευταία φορά, όμως, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια βελτίωση, του έδωσαν ποσοστό 60%, για να χάσει την ιατροφαρμακευτική του κάλυψη, τη σύνταξη, το επίδομα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Πρόνοια, μεθοδεύεται η μείωση όσων παίρνουν αναπηρικό επίδομα και μείωση του ποσού.

Οπως τονίζει η ΣΕΑΑΝ, «είναι καθαρό, δε θα σταματήσουν εδώ, με πρόσχημα τους αναπήρους - μαϊμού, που οι ίδιοι δημιούργησαν για τις εκλογικές και όχι μόνο ανάγκες τους, έρχονται να χτυπήσουν τα δικαιώματα των πραγματικά αναπήρων». Νέα παρέμβαση στα ΚΕΠΑ προγραμματίζεται για το τέλος του Ιούλη.

Η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμΕΑ απαιτούν:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια με απαγόρευση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φάρμακα, θεραπείες, σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να μην περάσει ούτε μια γραμμή από την έκθεση - οδηγία του ΟΟΣΑ για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα των ΑμΕΑ.
  • Ούτε ένα 1 ευρώ περικοπή στα επιδόματα αναπηρίας και τις συντάξεις.
  • Κατάργηση στο παράβολο - χαράτσι που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι υποψήφιοι εξεταζόμενοι στα ΚΕΠΑ.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή συμμετέχουν στην κινητοποίηση του ΣΕΜΙΣΕΑ την Τρίτη, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην απλήρωτη δουλειά και τις απολύσεις. Να θυμίσουμε πως από τις 3 Ιούλη που είχαν απεργία μέχρι και σήμερα δεν έχει οριστεί συνάντηση, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Η αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης θίγει τους οικοδόμους

Τις ενστάσεις της διατυπώνει η Ομοσπονδία του κλάδου

Ο κανονισμός ασφάλισης του ΙΚΑ που αφορά τους οικοδόμους δεν εξασφαλίζει την ασφάλιση της εργασίας που κάνουν, ενώ η νέα τροποποίηση ορισμένων διατάξεων που εξετάζει η διοίκηση του Ταμείου εγκυμονεί κινδύνους για χειροτέρευση των συνθηκών ασφάλισης. Αυτό υπογραμμίζει με υπόμνημα προς τη διοίκηση του ΙΚΑ η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις της για την επιχειρούμενη τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης. Η Ομοσπονδία διεκδικεί την προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου, αλλά και τον περιορισμό της απώλειας εσόδων για το ΙΚΑ.

Στο υπόμνημά της για την επιχειρούμενη τροποποίηση του κανονισμού ασφάλισης, η Ομοσπονδία Οικοδόμων επισημαίνει ότι «ένας από τους βασικούς λόγους που παραμένει η ανασφάλιστη εργασία είναι ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός (σ.σ. ΙΚΑ) μεταφέρει στην ατομική ευθύνη του κάθε ασφαλισμένου την απόδειξη της ασφάλισής του». Θυμίζει επίσης ότι το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας επιδεινώθηκε με τη μείωση του συντελεστή των ελάχιστων ενσήμων από 1,5 ένσημα το τετραγωνικό μέτρο, σε 1,35 ένσημα, μετά από παρέμβαση των εργοδοτών. «Σήμερα, οι προτάσεις που γίνονται (...) οδηγούν σε νέα μείωση του ελάχιστου αριθμού των ενσήμων», σημειώνει η Ομοσπονδία.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει την προσπάθεια για παραπέρα μείωση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων, όπως στην περίπτωση για τη χρησιμοποίηση των υπογείων των οικοδομών για κύρια χρήση, αφού, αντί να προβλέπονται περισσότερα ένσημα - καθώς απαιτούνται περισσότερες εργασίες για την κατασκευή τους - η πρόταση προβλέπει λιγότερες εργασίες, άρα και λιγότερα ένσημα για τον οικοδόμο.

Αντίστοιχα, η πρόταση που γίνεται για μείωση των ελάχιστων ενσήμων για εργασίες που γίνονται από εταιρείες με στεγασμένο προσωπικό, οδηγεί σταδιακά στη μετατροπή της ασφάλισης των οικοδόμων σε «κοινή ασφάλιση», αντί για ασφάλιση στα οικοδομικά. Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία εκφράζει τη ριζική της αντίθεση σε προηγούμενη ρύθμιση που προβλέπει τη μείωση κατά 50% του ελάχιστου αριθμού ενσήμων σε οικοδομοτεχνικά έργα σε αγροτικές και αγροτουριστικές περιοχές, σημειώνοντας ότι η άσκηση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής πρέπει να γίνεται με ευθύνη του κράτους και όχι σε βάρος της ασφάλισης των οικοδόμων.

Συνοψίζοντας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων προτείνει:

  • Ο συντελεστής για τις οικοδομικές εργασίες να διαμορφωθεί στο 1,8 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Υποχρεωτική ασφάλιση με οικοδομικό ένσημο του προσωπικού που απασχολείται σε εταιρείες που αναλαμβάνουν εργασίες σε οικοδομικό έργο, για τις μέρες προετοιμασίας (στην έδρα της εταιρείας) και της υλοποίησης στο χώρο που βρίσκεται το οικοδομικό έργο.
  • Εφαρμογή των πινάκων του κανονισμού ασφάλισης 1,2 και 3 που αφορούν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για τα οικοδομικά και τεχνικά έργα.
  • Να καταργηθεί το άρθρο 26 του Ν. 2520 που συρρικνώνει την ασφάλιση των οικοδόμων στο 50% του συντελεστή για τις αγροτικές και αγροτουριστικές περιοχές.
  • Πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού στο ΙΚΑ ώστε να εξασφαλίζεται ουσιαστική και ολοκληρωμένη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών με συχνούς και επιτόπιους ελέγχους στα οικοδομοτεχνικά έργα.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Συντριπτικό «όχι» στην αξιολόγηση

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Να σταματήσει η υλοποίηση της διαδικασίας αξιολόγησης απαίτησαν οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) την Τετάρτη, με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Το αίτημα αυτό μετέφεραν και στο Συμβούλιο Διοίκησης του νοσοκομείου, που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα. Την άρνησή τους να συμμετέχουν στη διαδικασία της αξιολόγησης έχουν εκφράσει 1.202 εργαζόμενοι, σε σύνολο 1.222 (ποσοστό 96%).

Οπως σημειώνει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, «η μαζική άρνηση και καταδίκη από τους εργαζομένους της διαδικασίας αξιολόγησης αποτελεί μήνυμα στην κυβέρνηση, την ΕΕ, αλλά και στη διοίκηση του νοσοκομείου: Να μην τολμήσουν να προχωρήσουν στην αξιολόγηση που έχει στόχο την καρατόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών και την επιτάχυνση της πλήρους μετατροπής και του ΠΓΝΙ σε επιχείρηση ΑΕ».

Με τη διαμαρτυρία τους, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν επίσης την επιχείρηση τρομοκρατίας που εξαπέλυσε η διοίκηση, αφού τις προηγούμενες μέρες προσπάθησε να πιέσει εργαζομένους να καταθέσουν τα φύλλα αυτοαξιολόγησης. Η επιχείρηση αυτή όμως έπεσε στο κενό, καθώς μόνο 35 εργαζόμενοι κατέθεσαν στο γραφείο προσωπικού την αυτοαξιολόγησή τους.

«Χέρι βοήθειας» δίνουν και τα τοπικά μέλη της διοίκησης της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος και του συνδικαλιστικού της παραρτήματος, της ΠΑΣΥΝΟ. Οπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, «όχι μόνο κατέθεσαν τα φύλλα αυτοαξιολόγησής τους, αλλά και πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια υποταγής, ιδίως των προϊσταμένων νοσηλευτών, εκτοξεύοντας απειλές για τις επικείμενες κρίσεις αλλά και υποσχέσεις για "αναβάθμιση" των προθύμων, στο νέο εργασιακό περιβάλλον "ζούγκλας" που διαμορφώνεται».

Οι εργαζόμενοι του ΠΓΝΙ συνεχίζουν την προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα. Στην τελευταία συνέλευση των εργαζομένων αποφασίστηκε να εντείνουν την προσπάθεια έκφρασης οργανωμένης, συλλογικής απειθαρχίας στις εντολές της κυβέρνησης και στη δεύτερη φάση της διαδικασίας αξιολόγησης, με την κατάθεση των εισηγήσεων των προϊσταμένων.

Συγκέντρωση για την Υγεία στη Νάουσα

Συγκέντρωση για το δικαίωμα του λαού σε αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, την Τρίτη 22 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία της Νάουσας. Καλούν σε μαζική συμμετοχή εργαζομένους, ανέργους, συνταξιούχους, αγρότες, ΕΒΕ και τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής.

Συνδικάτα και φορείς διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα: Να στελεχωθεί πλήρως το Νοσοκομείο. Να προσληφθούν γιατροί όλων των βασικών ειδικοτήτων στο ΙΚΑ (ΠΕΔΥ) σε πρωινή και απογευματινή βάρδια. Να υπάρχουν στα χωριά γιατροί, όπως και σε συγκεντρωμένα σχολεία και επιχειρήσεις. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επανέλθουν οι συντάξεις στα επίπεδα του 2010. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

Σκοτώθηκε 42χρονος εργάτης της ΔΕΗ

Αλλος ένας εργάτης έπεσε νεκρός στα ορυχεία της ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία. Ο Γιώργος Τσίγκας, 42 ετών, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, σκοτώθηκε χτες το μεσημέρι την ώρα της δουλειάς, μέσα στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου. Δούλευε στο τμήμα των σκληρών και ήταν χειριστής σκαπτικού μηχανήματος τύπου σόβερ. Εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στο σημείο που δούλευε (είχε προηγηθεί ελεγχόμενη έκρηξη και ο χωματόδρομος είχε καταβραχεί), φορτηγό αυτοκίνητο βαρέος τύπου που οδηγούσε συνάδελφός του ξέφυγε από τον έλεγχο, παρέσυρε και πέταξε το κουβούκλιο του σόβερ που χειριζόταν. Από την πτώση υπέστη σοβαρά κατάγματα σε όλο του το σώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου τελικά κατέληξε από ανακοπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ