ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Η διοίκηση Καμίνη έδειξε πάλι το αντεργατικό της πρόσωπο

Με συνέπεια εφαρμόζει η Διοίκηση του Δήμου Αθηναίων την αντεργατική της πολιτική, όπως φάνηκε και προχτές, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία στρέφεται εναντίον 89 εργαζομένων στον τομέα Καθαριότητας και Πρασίνου και 55 σχολικών φυλάκων, οι οποίοι διεκδικούν δικαστικά διαφορές στις αποδοχές τους.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο εκπρόσωπος της οποίας στην Οικονομική Επιτροπή και στις δύο περιπτώσεις ψήφισε υπέρ των εργαζομένων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Για άλλη μια φορά η διοίκηση Καμίνη στο Δήμο της Αθήνας έδειξε το αντεργατικό της πρόσωπο. Στη χθεσινή συνεδρίαση (16-7-2014) της Οικονομικής Επιτροπής συζητήθηκε η παραίτηση του δήμου από αίτηση αναίρεσης, που είχε ήδη ασκήσει κατά 812 εργαζομένων της Καθαριότητας και του Πρασίνου, οι οποίοι με δικαστική απόφαση πέτυχαν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Η παραίτηση του δήμου από την αίτηση αναίρεσης εξαίρεσε 89 εργαζόμενους οι οποίοι έχουν διεκδικήσει δικαστικά διαφορές αποδοχών (επιδόματα εορτών και αδείας, έξοδα κίνησης κλπ.). Οι εργαζόμενοι αυτοί εξαιρέθηκαν επειδή άσκησαν νόμιμα δικαιώματά τους και δεν παραιτήθηκαν από τη διεκδίκησή τους. Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε το αίτημα 55 σχολικών φυλάκων, οι οποίοι με δικαστική απόφαση πρέπει να επανέλθουν στη δουλειά τους, να πληρωθούν τη διαφορά του 25%, που δεν πληρώθηκαν από το μισθό τους, κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητάς τους, η οποία κρίθηκε από το δικαστήριο παράνομη. Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει έφεση κατά της πληρωμής της διαφοράς του μισθού τους κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας. Ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Αθήνας και στις δύο περιπτώσεις ψήφισε υπέρ των εργαζομένων. Στην πρώτη περίπτωση η ανάκληση της αναίρεσης να μην εξαιρεί τους 89 εργαζομένους και στη δεύτερη να μη γίνει έφεση κατά της διεκδίκησης της μισθολογικής διαφοράς».

Αιτήσεις για ενδοδημοτική κινητικότητα

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το δεύτερο γύρο ενδοδημοτικής κινητικότητας, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι στους εργαζόμενους, υποσχόμενη ότι όσοι συμμετάσχουν δεν μπορούν να χαρακτηριστούν στο μέλλον ως πλεονάζον προσωπικό και να τεθούν έτσι σε καθεστώς κινητικότητας - διαθεσιμότητας. Θυμίζουμε ότι ο στόχος της κυβέρνησης προβλέπει 3.000 μεταθέσεις, με ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων αν αυτός δεν καλυφθεί.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται έως τις 29 Αυγούστου, στο πλαίσιο στης ενδοαυτοδιοικητικής (και όχι ενδοδημοτικής πλέον) κινητικότητας. Κατά την προηγούμενη εφαρμογή του προγράμματος μετατάχθηκαν 945 υπάλληλοι. Οσοι μετάσχουν στο πρόγραμμα θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας για ένα μήνα.

Ψάχνουν το κρησφύγετο του Μαζιώτη

Σε εξέλιξη είναι επιχείρηση της «αντιτρομοκρατικής», προκειμένου να εντοπιστούν σπίτια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούσε ο καταδικασμένος για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» Ν. Μαζιώτης. Παράλληλα, αναζητούνται συνεργοί στις ληστείες ή τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το τελευταίο διάστημα των δύο χρόνων που διέφευγε. Στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών είναι και η σύντροφός του, Πόλα Ρούπα. Χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε έρευνα της Αστυνομίας σε διαμέρισμα στα Εξάρχεια. Οι έρευνες που άρχισαν ήδη από προχτές επικεντρώθηκαν στην Αθήνα (Κολωνός, Πατήσια, Κυψέλη), στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι, στο Μαραθώνα και το Γραμματικό.

Οι διωκτικές αρχές θεωρούν ότι ο 42χρονος θα έχει κάνει χρήση της πλαστής ταυτότητας με το όνομα Μιχάλης Μιχελάκης, προκειμένου να ενοικιάσει κάποιο ή κάποια σπίτια, όπου θα έχει κρύψει τον οπλισμό του. Με αυτήν πριν από ένα χρόνο είχε αγοράσει το αυτοκίνητο με το οποίο κυκλοφορούσε. Μέσα από το οπτικό υλικό που υπάρχει από τις κάμερες του ΗΣΑΠ και του «μετρό», οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τη διαδρομή του 42χρονου έως το Μοναστηράκι, όπου συνελήφθη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η «αντιτρομοκρατική» είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε τον 42χρονο στην Αθήνα και για το λόγο αυτό είχαν συγκροτηθεί ομάδες της Ασφάλειας που τον αναζητούσαν σε συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μία από αυτές τις ομάδες τον εντόπισε προχτές στο σταθμό της Ομόνοιας. Τον ακολούθησε μέχρι που ο 42χρονος μπήκε σε κατάστημα με είδη κατασκήνωσης. Τότε ειδοποίησε το κέντρο επιχειρήσεων από όπου δόθηκαν οδηγίες, ενώ παράλληλα κλήθηκαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Ακολούθησε η συμπλοκή στην διασταύρωση Αγ. Ειρήνης και Αθηνάς, η καταδίωξη του Ν. Μαζιώτη, η δεύτερη συμπλοκή στην οδό Μητροπόλεως και η σύλληψή του.

Χτες ανακοινώθηκε ότι το πιστόλι που βρέθηκε πάνω στον συλληφθέντα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια ενέργεια, ενώ από τους εννέα κάλυκες που βρέθηκαν στα σημεία της συμπλοκής του 42χρονου με τους αστυνομικούς, οι οκτώ προέρχονταν από το όπλο του Ν. Μαζιώτη και ένας από όπλο αστυνομικού.

Ο Νίκος Μαζιώτης νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο των κρατουμένων, στον 8ο όροφο του «Ευαγγελισμού», μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. Εκτιμάται πως ο τραυματίας θα πρέπει να παραμείνει για 15 ημέρες στο νοσοκομείο.

Αστυνόμευση μαζικής κλίμακας

Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας για την περιοχή του Δήμου Αθηναίων, με την κωδική ονομασία «Θησέας», άρχισε να υλοποιείται προχτές, ενώ οι δράσεις του συνεχίστηκαν και χτες σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Πρόκειται για άλλη μια αστυνομοκρατικού τύπου επιχείρηση των αρχών, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας. Πραγματοποιείται με αθρόους και μαζικούς ελέγχους και προσαγωγές πολιτών, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν πάλι - σαν να μην έφτανε ο «Ξένιος Δίας» - οι μετανάστες. Για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης χρησιμοποιούνται περισσότεροι αστυνομικοί και μέσα, με αύξηση των περιοχών της δράσης τους.

Η προχτεσινή «δράση» στόχευσε το Θησείο, την Ακρόπολη, το Βοτανικό, τον Κεραμεικό, τα Πετράλωνα κλπ. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ελέγχθηκαν 2.061 άτομα, 2.138 οχήματα και 48 καταστήματα. Προσήχθησαν 570 άτομα σε αστυνομικές υπηρεσίες και συνελήφθησαν 84 άτομα, από τα οποία 40 ήταν μετανάστες χωρίς χαρτιά. Επίσης, πιάστηκαν δέκα άτομα για παρεμπόριο και 24 εκδιδόμενες. Ανάλογη επιχείρηση διεξήχθη και χτες στο Παγκράτι, στο Ν. Κόσμο και την περιοχή της Ακρόπολης.

Παραμένουν σε κίνδυνο

Εξαιρετικά κρίσιμη ήταν και χτες η κατάσταση της υγείας των δύο παιδιών, τα οποία τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη στο Ζευγολατιό Κορίνθου. Tα παιδιά, ένα αγόρι 11 χρόνων και ένα κορίτσι 7 χρόνων, τραυματίστηκαν από έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής βεγγαλικών. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν σοβαρά και οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου. Ο ένας από τους δύο είναι πατέρας των παιδιών. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αρχικά στο Νοσοκομείο Κορίνθου, ωστόσο τα δύο παιδιά, που είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Εχασε τη μάχη ο Μάκης Κισκίνης

«Εφυγε» χτες, Πέμπτη, από κοντά μας ο σύντροφος ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ (Μάκης) ΚΙΣΚΙΝΗΣ, επιπλοποιός, σε ηλικία 63 ετών, μετά από παλικαρίσια αλλά άνιση μάχη, που έδινε τον τελευταίο χρόνο με την επάρατο νόσο. Η κηδεία του γίνεται σήμερα, Παρασκευή 18 Ιούλη, στις 11.30 π.μ., στη Ζωοδόχο Πηγή Σαραγίων.

Ο σ. Μάκης Κισκίνης γεννήθηκε και έζησε στα Τρίκαλα, στη γειτονιά των Σαραγίων. Παιδί οικογένειας επιπλοποιού, μπήκε κι αυτός από μικρός στην τέχνη του ξύλου και συνάμα στη βιοπάλη. Ηταν από τους πρώτους που οργανώθηκαν στις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στα Τρίκαλα αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.

Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στο χώρο των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και στο αγωνιστικό μαζικό τους κίνημα. Αναδείχθηκε σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου των επιπλοποιών (πρόεδρος στο Σωματείο Επιπλοποιών Ν. Τρικάλων και στη διοίκηση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας), καθώς και επί σειρά ετών στο ΔΣ της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων.

Εμεινε πιστός και αγωνιζόταν για τα ανώτερα ιδανικά που υπηρετεί το ΚΚΕ, στην πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τιμώντας μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ. «Φεύγει» και αφήνει παρακαταθήκη το παράδειγμα της αγωνιστικής διαδρομής του. Γι' αυτό θα τον σκεφτόμαστε και θα τον θυμόμαστε στους καθημερινούς αγώνες μας. Η ΚΟ Τρικάλων του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατό του και τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
«Εφυγε» ο Νίκος Κυλάφης

Με ανακοίνωσή της για το θάνατο του σ. Νίκου Κυλάφη η ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Νίκου Κυλάφη, στελέχους του ΚΚΕ στο νομό, που "έφυγε" από κοντά μας, μετά από παλικαρίσια, αλλά άνιση μάχη, που έδινε τα τελευταία χρόνια με την επάρατο νόσο.

Από τα νεανικά του χρόνια εντάχτηκε στο κίνημα μέσα από τις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και στη συνέχεια του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Υπηρέτησε πιστά το Κόμμα από πολλές υπεύθυνες θέσεις. Ηταν γραμματέας της ΚΟ Αιτωλοακαρνανίας τα χρόνια της κρίσης και μέλος του καθοδηγητικού οργάνου της περιοχής.

Στις δύσκολες στιγμές για το Κόμμα και το κίνημα, με την ανατροπή του σοσιαλισμού, στάθηκε ενάντια στις προσπάθειες διάλυσής του και συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια ανασυγκρότησής του.

Ο σύντροφος Νίκος Κυλάφης αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον αγώνα του ΚΚΕ, της εργατικής τάξης και του λαού μας, για καλύτερες μέρες, για το σοσιαλισμό.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Θα τον "αποχαιρετήσουμε" την Παρασκευή 18 Ιούλη στις 11.00 π.μ. στον Αγιο Δημήτριο Αγρινίου».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Εκδήλωση για τη Μάχη της Χώρας

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Μεσσηνίας και η Κομματική Οργάνωση Γαργαλιάνων του ΚΚΕ προγραμματίζουν για την Κυριακή 27 Ιούλη, στις 11 το πρωί, στη θέση Αγορέλιτσα μεταξύ Χώρας Τριφυλίας και Αμπελόφυτου (στη Γέφυρα του Μανούσου), εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 70ή επέτειο από τη μάχη που έδωσαν τον Ιούλη του 1944 τμήματα του ΕΛΑΣ ενάντια στα στρατεύματα κατοχής αποτελούμενα από Γερμανούς και ντόπιους συνεργάτες τους. Η αναχώρηση για την εκδήλωση από την Καλαμάτα θα γίνει από το Δημοτικό Αναψυκτήριο (πίσω από το Δημαρχείο της Καλαμάτας), στις 8.30 το πρωί της ίδιας μέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ