ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Περιοδεία Ολάντ συνοδεία στελεχών γαλλικών ομίλων

Η οικονομική διείσδυση πάει χέρι χέρι με τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή

Ο Γάλλος ηγέτης έφτασε ακόμα μια φορά στην Αφρική, συνοδευόμενος από στελέχη επιχειρήσεων
Ο Γάλλος ηγέτης έφτασε ακόμα μια φορά στην Αφρική, συνοδευόμενος από στελέχη επιχειρήσεων
ΓΙΑΜΟΥΣΟΥΚΡΟ - ΝΤΖΑΜΕΝΑ - ΝΙΑΜΕΪ.--

Σε μία κρίσιμη περίοδο αναδιάταξης των γαλλικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Σαχέλ και τη γαλλόφωνη Δυτική Αφρική, με πρόσχημα τη δράση ένοπλων ισλαμικών οργανώσεων και απώτερο στόχο την εξασφάλιση στρατηγικών ενεργειακών πόρων και οδών για τα γαλλικά μονοπώλια, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ολοκληρώνει σήμερα στο Νίγηρα τη «μίνι» δυτικοαφρικανική περιοδεία, που ξεκίνησε την Πέμπτη από την Ακτή Ελεφαντοστού, συνοδεία τριών κορυφαίων υπουργών και εκπροσώπων από 50 γαλλικές πολυεθνικές και μικρομεσαίες εταιρείες.

Την Πέμπτη, ο Ολάντ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, με τον οποίο συμφώνησαν στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων «σε μακροπρόθεσμη βάση». Πράγμα που σημαίνει ακόμη πιο ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση των τουλάχιστον 200 θυγατρικών εταιρειών γαλλικών κολοσσών και των 400 μικρομεσαίων γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Σε μια συμβολική επίσκεψη προώθησης των συμφερόντων των Γάλλων βιομηχάνων, ο Πρόεδρος Ολάντ επέλεξε, μεταξύ άλλων, να παραβρεθεί χτες στις εργασίες κατασκευής τρίτης μεγάλης γέφυρας από το γαλλικό βιομηχανικό όμιλο «Bouygues SA» στη λιμνοθάλασσα Εμπριέ.

Στη συνέχεια, συμμετείχε σε άλλη μια φιέστα προς τιμήν της γαλλικής κατασκευαστικής εταιρείας «Bollore», που έχει αναλάβει από τις αρχές του χρόνου την κατασκευή τεράστιας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Αμπιτζάν της Ακτής Ελεφαντοστού με την Ουαγκαντούγκου της Μπουρκίνα Φάσο, τη Νιαμέι (πρωτεύουσα του Νίγηρα) και την Κοτόνου του Μπενίν στη Δυτική Αφρική.

Στο Τσαντ, όπου βρέθηκε χτες μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ο Γάλλος Πρόεδρος προώθησε τη διεύρυνση του ιμπεριαλιστικού ρόλου του γαλλικού στρατού στο Σαχέλ και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος προβάλλει ως επιπρόσθετο «εργαλείο» στα χέρια της αστικής τάξης στη Γαλλία, που φαίνεται αποφασισμένη να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων μεσούσης της εντεινόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και την Κίνα στην Αφρική. Ενα από τα πρώτα μέρη που επισκέφθηκε ο Ολάντ, φθάνοντας στο Τσαντ ήταν και η μεγάλη αεροπορική βάση των Γάλλων στο Κοσέι.

Η διευρυμένη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση «Barkhane»

Από την άλλη, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα, θα στηθεί η έδρα της νέας διευρυμένης αποστολής του γαλλικού στρατού στο Σαχέλ και τη Δυτική Αφρική «Barkhane» (γνωστή και σαν Επιχείρηση «Αμμόλοφοι») μετά την πρόσφατη, υποτιθέμενη «ολοκλήρωση» της γαλλικής στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι.

Η επιχείρηση «Barkhane» του γαλλικού στρατού, που ανακοινώθηκε πριν από τρεις μέρες, αναμένεται να διεκπεραιωθεί από 3.000 στρατιώτες, εκ των οποίων οι περίπου 1.200 θα παραμείνουν στο Βόρειο Μάλι. Οι άλλοι θα δρουν ελεύθερα κατά μήκος των συνόρων του Μάλι με τη Μαυριτανία και σε περιοχές της Μπουρκίνα Φάσο (όπου η Γαλλία διαθέτει βάση Γάλλων κομάντος), του Νίγηρα (όπου διαθέτει βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών) και του Τσαντ, με πρόσχημα τη δράση ακραίων ισλαμιστών οργανώσεων - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα».

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Ολάντ είναι σήμερα ο Νίγηρας, από το ουράνιο του οποίου εξαρτάται το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία. Η παρουσία του Ολιβιέ Βρανζ, γενικού διευθυντή του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού «Areva», μεταξύ της πολυπληθούς συνοδείας στελεχών γαλλικών εταιρειών, είναι απολύτως σχετική και με την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία τον περασμένο Μάη με την κυβέρνηση του Νίγηρα, αλλά και με τα σχέδιά της για περαιτέρω προώθηση των συμφερόντων της σε μία χώρα της Δυτικής Αφρικής, της οποίας ο λαός δυστυχεί από την πείνα και την ανέχεια, παρά το σημαντικό ορυκτό της πλούτο.

ΣΥΡΙΑ
Κατάληψη εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από το «Ισλαμικό Κράτος»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Πολύνεκρες ήταν οι σφοδρές συγκρούσεις του τελευταίου 48ωρου ανάμεσα σε ένοπλους μισθοφόρους διαφόρων εθνικοτήτων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και Σύρων φρουρών και αστυνομικών στα πεδία γεωτρήσεων φυσικού αερίου της κεντρικής συριακής περιοχής Σάαρ (ανατολικά της αρχαίας πόλης της Παλμύρας). Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συγκρούσεις και τις εκτελέσεις αιχμαλώτων από τους μισθοφόρους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 90 άτομα, οι περισσότεροι Σύροι αστυνομικοί, φρουροί ασφαλείας, εργάτες και μηχανικοί.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν κατήγγειλε τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» για βαριά εγκλήματα πολέμου, μεταξύ αυτών οι απαγορευμένες, από τις συνθήκες της Γενεύης, δολοφονίες και εκτελέσεις αιχμαλώτων.

Σε βίντεο που τράβηξαν οι τζιχαντιστές του «ΙΚ» στις εγκαταστάσεις αυτές, το οποίο αναρτήθηκε στο You Tube, φαίνονται δεκάδες σοροί, εκ των οποίων ορισμένες φέρουν τραύμα από μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ άλλες είναι ακρωτηριασμένες. Σε άλλο, ένας τζιχαντιστής στέκεται μπροστά από τις σορούς, μιλάει στα γερμανικά και παρεμβάλλει προσβολές στα αραβικά.

Οι μισθοφόροι του «ΙΚ» έχουν συχνά ως βασικούς στόχους των επιθέσεών τους πετρελαιοπηγές, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια και οικόπεδα γεωτρήσεων φυσικού αερίου σε Συρία και Ιράκ, καθώς στη συνέχεια πουλούν στη μαύρη αγορά σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων, κερδίζοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Πράσινο φως» για νέες αντεργατικές ρυθμίσεις έδωσε χτες η σερβική Βουλή. Μεταξύ άλλων, το προσφερόμενο πακέτο αποχώρησης στη συνταξιοδότηση δεν θα ανέρχεται πλέον σε τρεις, αλλά σε δύο μισθούς, υπολογισμένους κατά μέσο όρο. Οι εργαζόμενοι θα δικαιούνται 26% οικονομική αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία, αλλά καμία αποζημίωση για την εργασία με βάρδιες.

ΜΠΑΝΓΚΑΛΟΡ.-- Αποτροπιασμό και οργή έχει προκαλέσει η αποκάλυψη νέας υπόθεσης ομαδικού βιασμού στην Ινδία, αυτή τη φορά με θύμα μια ...6χρονη μαθήτρια. Το περιστατικό σημειώθηκε στην πολιτεία Καρνάτακα, στο σχολείο της μικρής, ενώ ως δράστες φέρονται ένας γυμναστής και ένας φύλακας. Αν και δέχτηκε την επίθεση στις 2 Ιούλη, αυτό αποκαλύφτηκε πριν από λίγες μέρες, όταν το κορίτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο επειδή παραπονέθηκε ότι πονά.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τουλάχιστον 25 άτομα τραυματίστηκαν - τα 9 σοβαρά - από σύγκρουση τρένων στην περιοχή της νότιας Γαλλίας Πο - Μπαγιόν, όταν μια αμαξοστοιχία TGV που μετέφερε 178 ανθρώπους συγκρούστηκε με τοπικό τρένο με 70 επιβάτες.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων δήλωσε χτες ότι η χώρα του θα ήθελε να συγκληθεί συνάντηση μεταξύ Μπρουνέι, Μαλαισίας, Βιετνάμ και Φιλιππίνων, πριν από την ετήσια συνάντηση που θα έχει η ASEAN (Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας) τον Αύγουστο στη Μιανμάρ. Οι τέσσερις χώρες έχουν διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μια περιοχή όπου οι εδαφικές διαφορές τροφοδοτούν διαρκώς τις ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις μεταξύ πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Την πρόθεσή του να εργαστεί για τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας και την υλοποίηση όλων των συναφών συμφωνιών εξέφρασε χτες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής του Κοσσόβου, υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού και αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσόβου, Ισα Μουστάφα. Οι δηλώσεις γίνονται μετά την προχτεσινή επεισοδιακή πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, όπου σημειώθηκαν έντονες διαφωνίες και αποχωρήσεις κοινοβουλευτικών ομάδων από την αίθουσα, γεγονός που αντανακλά την εμβάθυνση της ενδοαστικής κρίσης για την εξουσία έπειτα από τις εκλογές του Ιούνη, οι οποίες δεν έδωσαν ξεκάθαρα αποτελέσματα και προκάλεσαν συνταγματική κρίση.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Πάνω από 5.580 Ιρακινοί άμαχοι έπεσαν νεκροί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και άλλοι 11.600 τραυματίστηκαν στη διάρκεια βομβιστικών και άλλων επιθέσεων αναφέρουν τα νέα στοιχεία έκθεσης του ΟΗΕ στο Ιράκ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Μεχντί Τζομάα ανακοίνωσε προχτές βράδυ «ευρεία επιχείρηση» κατά ένοπλων ισλαμιστών και της στρατολόγησης νέων μελών τους στη χώρα αλλά και μέτρα έναντι μουσουλμάνων ιερωμένων και κηρύκων που παίρνουν ακραίες θέσεις υπέρ τους μετά τις προχτεσινές φονικές επιθέσεις σε βάρος του στρατού στη μεθόριο Τυνησίας - Αλγερίας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Μικρό αεροσκάφος που μετέφερε Αμερικανούς στρατιωτικούς πραγματοποίησε χτες επείγουσα προσγείωση σε δρόμο της κωμόπολης Μιτγιάνα στην Ουγκάντα επειδή έμεινε από καύσιμα. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι συχνά οι ΗΠΑ ναυλώνουν μικρά αεροσκάφη στο πλαίσιο μυστικών στρατιωτικών και «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων σε χώρες της Αφρικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ