ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Νέες αυξήσεις στη χαμηλή οικιακή κατανάλωση

Από 25 Ιούλη αυξάνονται 11,1% οι λογαριασμοί ρεύματος νοικοκυριών με κατανάλωση μέχρι 800kWh/τετράμηνο

Νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος λαϊκών νοικοκυριών, με ειδική στόχευση στα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος, περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού τιμολογίων» που ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, από τις 25 Ιούλη 2014 καταργείται η κλίμακα οικιακής χρέωσης έως 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο και ενσωματώνεται στην επόμενη κλίμακα χρέωσης, γεγονός που οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 11,1% στους λογαριασμούς του ρεύματος 2.160.000 καταναλωτών. Συγκεκριμένα, για κατανάλωση 800 kWh/τετράμηνο, η αύξηση στο λογαριασμό θα διαμορφωθεί στα 3,8 ευρώ το μήνα ή 15,2 ευρώ το τετράμηνο.

Με προκλητικό τρόπο, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει ότι οι νέες αυξήσεις στη χαμηλή κατανάλωση συνιστούν «δικαιότερη τιμολόγηση για όλους» και πως έτσι «αποτρέπει ένας πελάτης να επιβαρύνεται αδικαιολόγητα με ακριβότερες χρεώσεις προκειμένου ένας άλλος να απολαμβάνει φθηνότερες τιμές». Για να δικαιολογήσει τον παραπάνω ισχυρισμό, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι από τα 2 εκατομμύρια παροχών που έχουν κατανάλωση 1-800 kWh/τετράμηνο, «αφορούν στην πλειονότητα εξοχικές και δεύτερες κατοικίες».

Στην πραγματικότητα, βέβαια, την ώρα που χιλιάδες και χιλιάδες νοικοκυριά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μένουν κυριολεκτικά στο σκοτάδι χωρίς καθόλου ρεύμα, είναι προφανές ότι οι νέες αυξήσεις θα χτυπήσουν ένα επίσης μεγάλο κομμάτι των λαϊκών νοικοκυριών που βρίσκεται στη χαμηλή κατανάλωση, καθώς αναγκάζεται να κάνει αιματηρές οικονομίες και σε αυτή τη στοιχειώδη ανάγκη. Το γεγονός ότι οι αυξήσεις αυτές πλήττουν λαϊκά νοικοκυριά αναγνωρίζει και η ίδια η ΔΕΗ, αφού καλεί όσους έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 kWh/τετράμηνο στην πρώτη τους κατοικία να υποβάλουν αίτηση για «να εξεταστεί εάν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» και να επωφεληθούν από τις ...πενταροδεκάρες της σχετικής έκπτωσης.

Και μειώσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις

Η ΔΕΗ επιδιώκει να «χρυσώσει το χάπι» των νέων αυξήσεων, ανακοινώνοντας ταυτόχρονες μειώσεις σε κατηγορίες επαγγελματικών τιμολογίων: Για πελάτες ενταγμένους στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21 (όπου σύμφωνα με τη ΔΕΗ εντάσσονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις) ανακοινώθηκε μεσοσταθμική μείωση 3,4%, ενώ για τα επαγγελματικά τιμολόγια Γ22 (μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, κτίρια γραφείων κλπ.) και Γ23 (με νυχτερινή κατανάλωση) ανακοινώθηκαν μεσοσταθμικές μειώσεις 1% και 2,2%.

Οι διαφημιζόμενες μειώσεις βέβαια, σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, δεν αντισταθμίζουν σε καμία περίπτωση τις τεράστιες αυξήσεις που έχουν επιβληθεί στα τιμολόγια του ρεύματος όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην πραγματικότητα, αυτό που αποτελεί την κύρια «έγνοια» της κυβέρνησης είναι το πώς θα ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα μειώσεις στο ενεργειακό κόστος των επιχειρηματικών ομίλων, όπως απαιτεί επίμονα το ντόπιο κεφάλαιο, γεγονός που θα οδηγήσει και σε νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, άλλωστε, προϊδεάζει η ίδια η χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ, η οποία ξεκινά σημειώνοντας ότι οι νέες αυξήσεις πραγματοποιούνται «με στόχο την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια» και κλείνει προετοιμάζοντας για τις επόμενες αυξήσεις, αφού τονίζει με νόημα ότι - παρά τις τεράστιες αυξήσεις των προηγούμενων χρόνων - «το κόστος της Ενέργειας στην Ελλάδα παραμένει από τα χαμηλότερα της ΕΕ»...

  • Χαρακτηριστικό των απαιτήσεων των εγχώριων μονοπωλίων είναι το γεγονός ότι χτες, επίσης, με παρέμβασή της, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ, εκπροσωπεί τις λεγόμενες ενεργοβόρες βιομηχανίες) ζητά την εξαίρεση των βιομηχάνων από την αύξηση των τιμολογίων που προκύπτει από την αύξηση των χρεώσεων ΥΚΩ («Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας»), που καταβάλλονται από το σύνολο των καταναλωτών.
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
«Πλεονάσματα» πάνω στις πλάτες του λαού

Στο 6,3% το τσεκούρωμα στις πρωτογενείς δαπάνες στο Α' εξάμηνο του 2014

Στη συνέχιση της επίθεσης στα κονδύλια που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών βασίζεται κατά κύριο λόγο το «πρωτογενές πλεόνασμα» που εμφανίζεται στα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο Α' εξάμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τους μήνες Γενάρης - Ιούνης 2014, το «πρωτογενές πλεόνασμα» ανέρχεται στα 707 εκατ. ευρώ. Στη βάση και της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, η οποία συνεχίζεται και θα κλιμακωθεί τους αμέσους επόμενους μήνες, μέσω των φόρων που προέκυψαν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, την εκκαθάριση του «ενιαίου φόρου» πάνω στη λαϊκή κατοικία κ.ά., το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι συνολικά στο 2014 το «πρωτογενές πλεόνασμα» θα φτάσει στα 4,6 δισ. ευρώ, όταν ο αντιλαϊκός στόχος του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου 2015-2018 για το 2014 διαμορφώνεται στα 5,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το πρώτο εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2014:

  • Το σύνολο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 23,7 δισ. ευρώ, έναντι 25,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Οι πρωτογενείς δαπάνες (αφορούν σε συντάξεις, μισθούς στο Δημόσιο, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικά ταμεία) μειώθηκαν παραπέρα, στα 20 δισ. ευρώ, έναντι 21,4 δισ. ευρώ το α' 6μηνο του 2013 (δηλ. η νέα μείωση είναι 1,4 δισ. ή 6,3%). Ειδικότερα, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία καρατομήθηκαν παραπέρα, στα 5,4 δισ. ευρώ (από 6,7 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα πέρσι), με τη νέα μείωση να φτάνει τα 1,3 δισ. ή 19%.

Τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ (από 3,5 δισ. πέρσι).

  • Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 20,7 δισ. ευρώ (από 20,8 δισ. πέρσι).

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) έφτασε στα 19 δισ. ευρώ (έναντι 19,1 δισ. πέρσι). Από αυτά, μόλις το 1 δισ. αφορά σε φόρους που επιβλήθηκαν στις κάθε είδους επιχειρήσεις («νομικά πρόσωπα»). Χαρακτηριστικό, επίσης, σε ό,τι αφορά την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης σε πετρέλαιο, βενζίνες κλπ., είναι το γεγονός ότι τα έσοδα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων και του ΦΠΑ πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. και 880 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 2 δισ. και 1,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

  • Το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού καταγράφεται στα 707 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2013.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ
Αλλαγή μείγματος και επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Το γεγονός ότι τα βάρβαρα μέτρα παίρνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου επιβεβαιώνει ο Θ. Φέσσας

Υπέρ της αλλαγής του μείγματος διαχείρισης με παράλληλη επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο τάσσεται σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας.

Συγκεκριμένα, υπερασπιζόμενος τη φοροληστεία σε βάρος του λαού και τα απανωτά χτυπήματα στους μισθούς, απαιτεί να δοθεί «αντίστοιχη έμφαση» και στις αναδιαρθρώσεις: «Η ίδια η κυβέρνηση» σημειώνει, «έχει αναγνωρίσει πως το αρχικό μείγμα λιτότητας "φόρων και χαμηλών μισθών" χωρίς αντίστοιχη έμφαση σε διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση γραφειοκρατίας, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση δαπανών, βύθισε την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση».

Στο πλαίσιο της «αλλαγής μείγματος», ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαιτεί παραπέρα κρατική στήριξη των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων με «στοχευμένη χρηματοδότηση, στήριξη των καλών επιχειρήσεων», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται όχι από «χαλάρωση», αλλά από «επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών». Κάτι σε ΣΥΡΙΖΑ (υγιείς επιχειρηματίες) παραπέμπει αυτό.

Σε αντίθεση τόσο με την κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από τις «απαιτήσεις» της τρόικας, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ που αναγάγει την αντιλαϊκή επίθεση σε «ενδοτικότητα» απέναντι στους «τροϊκανούς», ο πρόεδρος των εγχώριων βιομηχάνων ουσιαστικά επιβεβαιώνει για λογαριασμό τίνος προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική: «Τις μεταρρυθμίσεις τις χρειαζόμαστε ανεξάρτητα από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα», αναφέρει ο Θ. Φέσσας και για να το τεκμηριώσει παραθέτει στη συνέχεια μια σειρά παραδειγμάτων αντεργατικών μέτρων που οδήγησαν σε πολλαπλά χτυπήματα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και σε τεράστια κέρδη των μονοπωλίων (π.χ. εκχώρηση λιμανιού Πειραιά στην COSCO, απελευθέρωση του cabotage στην κρουαζιέρα).

Πάνω σε αυτά τα θεμέλια της αντιλαϊκής πολιτικής - το «κεκτημένο» όπως τα χαρακτηρίζει - ο πρόεδρος του ΣΕΒ καλεί τους εργαζόμενους να στρατευτούν πίσω από τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου: «Χρειάζεται να χτίσουμε πάνω στο κεκτημένο των μεταρρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν το πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας. Να ενώσουμε όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, και την κοινωνία κάτω από τον εθνικό στόχο να αποκτήσει η χώρα ισχυρή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική παραγωγή».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και τη συμβολή τους στην ανάκαμψη της κερδοφορίας συνολικά του ντόπιου κεφαλαίου, ο Θ. Φέσσας στέκεται ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορούν να παίξουν στη διαδικασία συγκέντρωσης του κεφαλαίου: «Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά στις συνενώσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και κλάδων», αναφέρει.

Τέλος, ειδική αναφορά κάνει στο αίτημα των βιομηχάνων για ακόμα πιο φτηνό ενεργειακό εφοδιασμό τους - ο οποίος θα οδηγήσει σε νέες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις των τιμολογίων Ενέργειας που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά - προτείνοντας ένα «νέο σύγχρονο Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο, με ορίζοντα 15ετίας και βασικό άξονα αναφοράς, μεταξύ άλλων, το κόστος της βιομηχανίας».

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ελλειμμα 7,8 δισ. ευρώ στο Α' πεντάμηνο

Στα 2,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται στο Α' πεντάμηνο του 2014 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας (περιλαμβάνει τις κάθε είδους δοσοληψίες με άλλα κράτη), ενώ αύξηση κατά 565 εκατ. ευρώ καταγράφεται το ίδιο διάστημα στο εμπορικό έλλειμμα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το διάστημα Γενάρης - Μάης 2014:

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Οι κάθε είδους δοσοληψίες με άλλα κράτη καταγράφουν έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 3,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώνονται στα 2 δισ. ευρώ (έναντι 1,8 δισ.) και οι εισπράξεις από μεταφορές φτάνουν στα 5,2 δισ. ευρώ (έναντι 4,8 δισ.).

Εμπορικό έλλειμμα: Διαμορφώνεται στα 7,8 δισ. ευρώ έναντι 7,2 δισ. το πρώτο 5μηνο του 2013. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων διαμορφώνονται στα 9,3 δισ. ευρώ (από 9,4 δισ.) και οι εισαγωγές στα 17 δισ. ευρώ (από 16,5 δισ.).

ΤΖΙΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Πτώση 4,9% το Μάη

Μείωση κατά 4,9% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία το Μάη του 2014, έναντι αύξησης 0,4% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του 12μήνου Ιούνης 2013 - Μάης 2014, σε σύγκριση με τον ίδιο Δείκτη του 12μήνου Ιούνης 2012 - Μάης 2013, παρουσίασε μείωση κατά 5,5%, έναντι μείωσης 1,5% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων 12μήνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ