Τρίτη 22 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΒ
Αλλαγή μείγματος και επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Το γεγονός ότι τα βάρβαρα μέτρα παίρνονται για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου επιβεβαιώνει ο Θ. Φέσσας

Υπέρ της αλλαγής του μείγματος διαχείρισης με παράλληλη επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο τάσσεται σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας.

Συγκεκριμένα, υπερασπιζόμενος τη φοροληστεία σε βάρος του λαού και τα απανωτά χτυπήματα στους μισθούς, απαιτεί να δοθεί «αντίστοιχη έμφαση» και στις αναδιαρθρώσεις: «Η ίδια η κυβέρνηση» σημειώνει, «έχει αναγνωρίσει πως το αρχικό μείγμα λιτότητας "φόρων και χαμηλών μισθών" χωρίς αντίστοιχη έμφαση σε διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση γραφειοκρατίας, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση δαπανών, βύθισε την οικονομία πιο βαθιά στην ύφεση».

Στο πλαίσιο της «αλλαγής μείγματος», ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαιτεί παραπέρα κρατική στήριξη των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων με «στοχευμένη χρηματοδότηση, στήριξη των καλών επιχειρήσεων», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή πρέπει να συνοδεύεται όχι από «χαλάρωση», αλλά από «επιτάχυνση των αναγκαίων αλλαγών». Κάτι σε ΣΥΡΙΖΑ (υγιείς επιχειρηματίες) παραπέμπει αυτό.

Σε αντίθεση τόσο με την κυβέρνηση που κρύβεται πίσω από τις «απαιτήσεις» της τρόικας, όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ που αναγάγει την αντιλαϊκή επίθεση σε «ενδοτικότητα» απέναντι στους «τροϊκανούς», ο πρόεδρος των εγχώριων βιομηχάνων ουσιαστικά επιβεβαιώνει για λογαριασμό τίνος προωθείται η αντιλαϊκή πολιτική: «Τις μεταρρυθμίσεις τις χρειαζόμαστε ανεξάρτητα από τα συμφωνηθέντα με την τρόικα», αναφέρει ο Θ. Φέσσας και για να το τεκμηριώσει παραθέτει στη συνέχεια μια σειρά παραδειγμάτων αντεργατικών μέτρων που οδήγησαν σε πολλαπλά χτυπήματα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και σε τεράστια κέρδη των μονοπωλίων (π.χ. εκχώρηση λιμανιού Πειραιά στην COSCO, απελευθέρωση του cabotage στην κρουαζιέρα).

Πάνω σε αυτά τα θεμέλια της αντιλαϊκής πολιτικής - το «κεκτημένο» όπως τα χαρακτηρίζει - ο πρόεδρος του ΣΕΒ καλεί τους εργαζόμενους να στρατευτούν πίσω από τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου: «Χρειάζεται να χτίσουμε πάνω στο κεκτημένο των μεταρρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν το πρόσωπο της ελληνικής οικονομίας. Να ενώσουμε όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, και την κοινωνία κάτω από τον εθνικό στόχο να αποκτήσει η χώρα ισχυρή, εξωστρεφή και ανταγωνιστική παραγωγή».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες και τη συμβολή τους στην ανάκαμψη της κερδοφορίας συνολικά του ντόπιου κεφαλαίου, ο Θ. Φέσσας στέκεται ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορούν να παίξουν στη διαδικασία συγκέντρωσης του κεφαλαίου: «Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά στις συνενώσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και κλάδων», αναφέρει.

Τέλος, ειδική αναφορά κάνει στο αίτημα των βιομηχάνων για ακόμα πιο φτηνό ενεργειακό εφοδιασμό τους - ο οποίος θα οδηγήσει σε νέες δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις των τιμολογίων Ενέργειας που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά - προτείνοντας ένα «νέο σύγχρονο Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο, με ορίζοντα 15ετίας και βασικό άξονα αναφοράς, μεταξύ άλλων, το κόστος της βιομηχανίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ