ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρονικές επιστημονικές εκδόσεις

Χωρίς πρόσβαση σε μια σειρά από επιστημονικά περιοδικά έχουν μείνει, για άλλη μια φορά, οι ερευνητές και οι πανεπιστημιακοί της χώρας μας, καθώς δεν έχουν υπογραφεί νέες συμβάσεις με μια σειρά εκδότες και δεν έχουν καταβληθεί τα απαιτούμενα χρηματικά ποσά για άλλες συμβάσεις που είναι ενεργές.

Αναφορικά με αυτό το πρόβλημα, η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ) απευθύνεται με επιστολή της στους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας και, μεταξύ άλλων, εξηγεί: «Η ηλεκτρονική πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα πιο βασικά εργαλεία έρευνας και διδασκαλίας για την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα διεθνώς. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αυτός ο πυλώνας της επιστημονικής παραγωγής και επικοινωνίας μαστίζεται από συνεχόμενα προβλήματα, λόγω κυρίως της έλλειψης μιας συνεκτικής πολιτικής των εποπτικών αρχών, οι οποίες αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν την απαιτούμενη σταθερή χρηματοδότηση. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ, HEAL-Link) προς τους εκδοτικούς οίκους που έχουν ως συνέπεια την περικοπή της πρόσβασης σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά κάθε χρόνο».

Οπως καταγγέλλει η ΕΕΕ, στην επιστολή, παραθέτοντας και σχετικό μήνυμα του ΣΕΑΒ, για τα έτη 2013 - 2015 δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με 11 πανεπιστημιακές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις, ενώ για άλλους 9 εκδότες, παρόλο που έχουν υπογραφεί συμβάσεις έχει πληρωθεί μόνο το 50% του απαιτούμενου χρηματικού ποσού για το 2013 (το τμήμα της συμμετοχής του ΕΣΠΑ) και εκκρεμεί το υπόλοιπο 50% του ποσού που είναι η συμμετοχή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Προγράμματα του υπουργείου Παιδείας στα σχολεία

Την ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων στα σχολεία σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τη νέα χρονιά τις οποίες συνοψίζει κάτω από τον τίτλο «Κοινωνικό σχολείο». Στην ουσία πρόκειται για δράσεις που έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό, την υγιεινή διατροφή, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την πρόληψη μολυσματικών ασθενειών και για το σχεδιασμό τους οργανώθηκε χτες σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και φορέων που σχετίζονται με την Υγεία και τον Αθλητισμό.

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Κ. Κουκοδήμο η πιλοτική λειτουργία δύο αθλητικών σχολείων, η θεσμοθέτηση της ημέρας σχολικού αθλητισμού και η έναρξη της διαδικασίας χαρτογράφησης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στα σχολεία, προκειμένου να αξιοποιούνται στο γενικότερο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχία για τυχόν εμπορική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων των σχολείων... Παράλληλα ανακοινώθηκε η ανάπτυξη του προγράμματος ΕΥΖΗΝ (για το οποίο έχουν διατυπωθεί πλήθος προβληματισμών από τα συλλογικά όργανα του γονεϊκού κινήματος) στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, καθώς και η λειτουργία του προγράμματος Kids Athletics του ΣΕΓΑΣ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε επίσης χτες από το υπουργείο Παιδείας ότι πρόκειται να ξεκινήσει στα σχολεία από την ερχόμενη σχολική χρονιά ενημερωτικό πρόγραμμα για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο με τη συμβολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Στο πλαίσιο του προγράμματος εξειδικευμένοι αξιωματικοί Ειδικών Καθηκόντων (με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους) θα συνδέονται μέσω του διαδικτύου, ταυτόχρονα, με σχολεία της επικράτειας και θα παρουσιάζουν στους μαθητές τους κινδύνους του διαδικτύου και τους τρόπους προστασίας από αυτούς. Στόχος είναι το πρόγραμμα να καλύψει όλες τις σχολικές μονάδες της επικράτειας και όλες τις τάξεις, από Α' Δημοτικού μέχρι και Γ' Λυκείου μέσα στο σχολικό έτος 2014-2015.

Τουρνουά μπάσκετ στην Κω

«Βάζουμε Τρίποντο Ζωής! Λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε το τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε η ΟΒ της ΚΝΕ στην Κω, το περασμένο Σάββατο. Οι αγώνες έγιναν στο γήπεδο μπάσκετ του 2ου Γενικού Λυκείου Κω, με τη συμμετοχή εννιά ομάδων. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα «Jordanades» με σκορ 16-15 έναντι των «Καρχαριών», μετά από ένα τρομερό ντέρμπι, αφού στα τελευταία 8 λεπτά το σκορ ήταν ισόπαλο για τις 2 ομάδες. Μετά το τέλος του τουρνουά, δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα σε όλες τις ομάδες που πήραν μέρος, ενώ στα μέλη της νικήτριας ομάδας δόθηκε η σειρά βιβλίων «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό».

Λίγο πριν από την έναρξη των αγώνων, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΟΒ, ο Δημήτρης Τσάμπαλλας, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ναρκωτικών και σημείωσε: «Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλημα που να μη συνδέεται με την ύπαρξη του καπιταλισμού. Η κρίση, η ανεργία, οι ταξικοί φραγμοί στην Παιδεία, η "μαθητεία" στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ο πολιτισμός της παρακμής, η μάστιγα των ναρκωτικών είναι "παιδιά" του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος». Κλείνοντας, κάλεσε τους νέους να συνταχθούν στο πλευρό της ΚΝΕ και να διεκδικήσουν να φτιαχτούν άμεσα δημοτικά γήπεδα 5x5 με καθολική πρόσβαση για όλους τους νέους του νησιού, καθώς και δομές πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης για τους τοξικοεξαρτημένους.

Τροποποιήσεις στις συγχωνεύσεις σχολείων

Μικρές τροποποιήσεις στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε δημοσιευθεί για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις δημοτικών σχολείων, φέρνει το υπουργείο Παιδείας με δύο νέες αποφάσεις που υπογράφει ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος και δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» (ΦΕΚ 1944/τΒ'/18-07-2014).

Συγκεκριμένα, με την πρώτη απόφαση ακυρώνονται οι συγχωνεύσεις που είχαν ανακοινωθεί για τα δημοτικά σχολεία της Ελευσίνας και της Μαγούλας, όπως επίσης ακυρώνονται οι συγχωνεύσεις για δύο (29ο - 15ο) από τα έξι δημοτικά του Περιστερίου που είχαν ανακοινωθεί, για δύο (11ο - 5ο) από τα τέσσερα σχολεία της Αγίας Παρασκευής που είχαν ανακοινωθεί και για δύο (19ο - 9ο) από τέσσερα δημοτικά σχολεία της Νίκαιας που είχε ανακοινωθεί ότι θα συγχωνευθούν. Ακυρώνεται, επίσης, και ο υποβιβασμός του Νηπιαγωγείου Κριθιάς Θεσσαλονίκης.

Από κει και πέρα, η απόφαση προβλέπει και κάποιες τροποποιήσεις σε τρεις συγχωνεύσεις σχολείων που είχαν ανακοινωθεί για σχολεία του Ζωγράφου και της Πολίχνης (δηλαδή παραμένουν οι συγχωνεύσεις αλλά με διαφορετικά «ζευγάρια» σχολείων).

Η δεύτερη απόφαση του υφυπουργού Παιδείας προβλέπει αναστολή (μόνο για την ερχόμενη σχολική χρονιά) των συγχωνεύσεων τεσσάρων δημοτικών σχολείων της Αθήνας (30ού - 27ου και 31ου - 11ου) από τα 32 συνολικά σχολεία που είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα συγχωνευθούν στο Δήμο. Επίσης, αναστολή για ένα χρόνο παίρνει η συγχώνευση των σχολείων των Αχαρνών (29ου - 26ου) που είχε ανακοινωθεί και η συγχώνευση των 33ου και 13ου σχολείων Περιστερίου. Τέλος, αναστέλλεται για ένα χρόνο και η κατάργηση του 67ου Δημοτικού Σχολείου στην Πάτρα.

Είναι φανερό ότι από το σύνολο των 128 δημοτικών σχολείων και των 77 νηπιαγωγείων που είχε ανακοινωθεί η συγχώνευσή τους, ελάχιστα είναι τα σχολεία που «γλιτώνουν» τελικά τη συγχώνευση με τις νέες αποφάσεις του υπουργείου κι αυτό, πάλι, έγινε κατορθωτό μόνο μέσα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των γονιών που αντιστάθηκαν στις συγχωνεύσεις.

Κινητοποίηση για φοιτήτριες με ειδικές ανάγκες

«Εδώ και δύο χρόνια φοιτήτρια με προβλήματα όρασης στο Μαθηματικό αναγκάζεται να αντιγράφει μόνη της βιβλία, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της, γιατί στο ίδρυμα δεν υπάρχουν βιβλία και Η/Υ με το σύστημα Braille (σύστημα ανάγνωσης και γραφής των τυφλών με την αφή). Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τη μονάδα προσβασιμότητας στην πληροφορική του Ιδρύματος δεν της έχει δοθεί καμία απάντηση.

Επίσης, φοιτήτρια με ειδικές ανάγκες και χαμηλό εισόδημα που σπουδάζει στο Βιολογικό του Πανεπιστημίου Πάτρας και έχει ζητήσει μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, δεν έχει δει το αίτημά της να ικανοποιείται λόγω έλλειψης υποδομών στο Τμήμα της Αθήνας».

Κόντρα στα παραπάνω, που φανερώνουν την εγκληματική πολιτική κυβέρνηση - ΕΕ που ασκείται πολλαπλάσια σε παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Βιολογικού και Φαρμακευτικής μαζί με τη ΣΕΑΑΝ προχωρούν σήμερα Τετάρτη σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία για να απαιτήσουν:

  • Αμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των δύο συμφοιτητριών μας.
  • Επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος για την ύπαρξη των κατάλληλων και απαραίτητων υποδομών, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία.
ΚΡΗΤΗ
Αρχίζουν οι εκδηλώσεις της Ενωσης Γονέων Ηρακλείου

Αρχίζει σήμερα το διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων για γονείς και μαθητές που διοργανώνει η Ενωση Γονέων Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, στο Πάρκο Γεωργιάδη, με ελεύθερη είσοδο. Η σημερινή, πρώτη μέρα, θα είναι αφιερωμένη στην πάλη ενάντια στα ναρκωτικά και όλες τις εξαρτήσεις και αύριο η μέρα είναι αφιερωμένη στις εξελίξεις στην εκπαίδευση.

Συναυλίες διαφόρων ειδών μουσικής από τους ίδιους τους μαθητές και από τοπικά συγκροτήματα, χορευτικά και θεατρικά δρώμενα, αλλά και συζητήσεις, εντάσσονται στο πρόγραμμα του διημέρου, που παράλληλα περιλαμβάνει παιδότοπο, αναψυκτήριο, ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα και αθλητικές δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν και τις δυο μέρες στις 7.30 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ