ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
«Καίγεται» να προχωρήσει την «αξιολόγηση»

Οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες δεν αφορούν την ουσία του μέτρου που εντάσσεται στη γενικότερη αντιδραστική αναμόρφωση του Δημοσίου

Στη συσκότιση των πραγματικών στόχων που υπηρετεί η «αξιολόγηση», σαν μέρος των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, συμβάλλει η ενδοκυβερνητική κόντρα για πλευρές του νόμου 4250/2014 που από κοινού ψήφισαν τα δυο κόμματα πριν από τρεις περίπου μήνες. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται τώρα να διαφωνεί με τον επιμερισμό των ποσοστών που προβλέπει ο νόμος και συγκεκριμένα με το 15% που αναγκαστικά θα βαθμολογηθεί με επίδοση κάτω από 6.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνει ότι η εφαρμογή του νόμου είναι επιβεβλημένη και αναζητεί τρόπους να «ξεμπλοκάρει» τις διαδικασίες της «αξιολόγησης», που συναντάνε αντιστάσεις.

Απαντώντας σε προηγούμενες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε χτες («Βήμα fm») ότι «ο νόμος 4250 που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες» και ότι «το σχετικό νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση από τον Ιανουάριο. Η συζήτηση συνεχίστηκε στη Βουλή και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε. Από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται».

Προσπάθησε ωστόσο να υποβαθμίσει τις διαφωνίες με το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί». Σε κάθε περίπτωση, η ενδοκυβερνητική κόντρα έχει σχέση και με τη γενικότερη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, μέρος της οποίας είναι και η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στις διεργασίες για τη συγκρότηση της λεγόμενης κεντροαριστεράς.

Σε άλλο σημείο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού».

Κρύβει ότι στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του Δημοσίου και με το θεσμό της διαθεσιμότητας - κινητικότητας - απόλυσης να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά από το 2015, η «αξιολόγηση» προσφέρει μελλοντικά μια πρώτης τάξης δεξαμενή για κάθε είδους «βλαπτικές μεταβολές» σε βάρος των εργαζομένων, θέλοντας ταυτόχρονα να τους μετατρέψει σε πειθήνια όργανα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο προχτές, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων να προσπεράσουν τις αντιδράσεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων και να προχωρήσουν τη διαδικασία της «αξιολόγησης», αλλιώς να υποβάλουν την παραίτησή τους.

Συνηγορώντας στα παραπάνω, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος είπε (ΑΝΤ1) ότι ο νόμος της «αξιολόγησης» πρέπει να εφαρμοστεί και απέδωσε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε σχέση με τους δημοτικούς υπάλληλους στο γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις και από αιρετούς. Σε άλλο σημείο, πρόσθεσε: «Οι 6.500 απολύσεις αποτελούν δέσμευση της χώρας απέναντι στους θεσμικούς της εταίρους, απέναντι στους δανειστές, ανεξαρτήτως από ποιο υπουργείο γίνονται».

Χτες, τέλος, υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «είδε» στην «αξιολόγηση» την προσπάθεια ΝΔ - ΠΑΣΟΚ «να αναπαράξουν και να διευρύνουν την ίδια πελατειακή αντίληψη, την κομματική αντίληψη που δημιούργησε τις σημερινές στρεβλώσεις. Να αναπαράγουν και να διευρύνουν ένα κομματικό δημόσιο, ένα πελατειακό δημόσιο το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Υγείας

Παναττική στάση εργασίας χτες ενάντια στην «αξιολόγηση»

Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη χτεσινή κινητοποίηση
Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη χτεσινή κινητοποίηση
Καίγοντας συμβολικά τα φύλλα αξιολόγησης, εργαζόμενοι από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Υγείας την αντίθεσή τους στο νόμο της «αξιολόγησης» που υπηρετεί την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας των νοσοκομείων με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό και με έσοδα από το μεγαλύτερο χαράτσωμα των ασθενών.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην 5ωρη παναττική στάση εργασίας, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν και διοικήσεις από 70 σωματεία της χώρας. Επίσης παραβρέθηκαν απολυμένοι σχολικοί φύλακες και απολυμένοι εργαζόμενοι σε εργολαβικό συνεργείο καθαριότητας του Νοσοκομείου ΨΝΑ - Δρομοκαΐτειο.

Μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, η Ολγα Σιάντου, εκλεγμένη στο ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα πως στην κυβερνητική επίθεση χρειάζεται να υπάρξει απάντηση με συλλογικό, οργανωμένο αγώνα σε κάθε νοσοκομείο. Τόνισε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να τους κάνει να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους την "αξιολόγηση" έχοντας σαν "μακρύ χέρι" συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) και συντεχνίες νοσηλευτών, όπως η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας και η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία».

Ωστόσο, όπως είπε, «πάνω από 80% των δημοσίων υπαλλήλων έχουν αμφισβητήσει αυτό το νόμο, έχουμε πετύχει να μη στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλο». Τέλος, κατήγγειλε τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης, της ΕΕ, των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, αγώνα να παραμείνουν στη δουλειά τους δίνουν οι καθαρίστριες που απολύθηκαν επειδή έληξε η σύμβαση του εργολαβικού συνεργείου με το Νοσοκομείο ΨΝΑ - Δρομοκαΐτειο. Οι καθαρίστριες μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου κάνουν καθημερινά παρεμβάσεις στη διοίκηση, απαιτώντας να αναλάβει τις ευθύνες της.

Νέα παναττική στάση εργασίας στο Δημόσιο

Την κήρυξη νέας παναττικής στάσης εργασίας (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου) στο Δημόσιο, αποφάσισε σε χτεσινή συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Η κινητοποίηση θα γίνει τη Δευτέρα 28 Ιούλη, μέρα εκδίκασης της εξ αναβολής έφεσης της ΑΔΕΔΥ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείο Αθηνών, που έκρινε παράνομη την αποχή - απεργία κατά της «αξιολόγησης». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν στη συγκέντρωση, που θα γίνει στο πλαίσιο της στάσης εργασίας στο Εφετείο στην οδό Λουκάρεως. Αναδεικνύουν την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων, μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική. Τους καλούν να παλέψουν ενάντια στην αξιολόγηση και το σύνολο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ενάντια στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, την ποινικοποίηση των αγώνων και στα σχέδια για το νόμο που χτυπά το δικαίωμα στην απεργία.

Καταγγελία για δίωξη συνδικαλιστή στα Γιάννενα

Την προσπάθεια δίωξης του στελέχους του ΠΑΜΕ, Γιώργου Πρέντζα, νοσηλευτή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, εκλεγμένου στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, στη ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ και κατά των εργαζομένων του γραφείου προσωπικού του νοσοκομείου καταγγέλλει η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ. Τη δίωξη ζητούν στελέχη της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας και της ΠΑΣΥΝΟ - ΕΣΥ στο νοσοκομείο, ισχυριζόμενοι ότι αποκαλύφθηκαν δήθεν «προσωπικά τους δεδομένα», όταν στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων αναφέρθηκε ότι κατέθεσαν το φύλλο αυτοαξιολόγησής τους.

«Με ψευδή στοιχεία, χυδαίο λόγο και αξιοποιώντας τις θέσεις τους στο νοσοκομείο (προϊστάμενες) προσπαθούν να τρομοκρατήσουν το σύνολο των εργαζομένων και ειδικά τους νοσηλευτές. Οι ίδιες άλλωστε ανακοίνωσαν και μάλιστα "παρότρυναν" και άλλους εργαζόμενους να καταθέσουν τα φύλλα αυτοαξιολόγησής τους. Και αυτό την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δίνει τη μάχη ενάντια στη διαδικασία αξιολόγησης, με όρους μαζικής απειθαρχίας» καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Η θέση του ΚΚΕ

Σε σχόλιο για την «αξιολόγηση» και τις δήθεν ενδοκυβερνητικές κόντρες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η επιμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή της ονομαζόμενης αξιολόγησης είναι επιμονή στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στη Δημόσια Διοίκηση και το αστικό κράτος. Οι δήθεν ενδοκυβερνητικές κόντρες και αντιθέσεις ανάμεσα σε υπουργούς της συγκυβέρνησης δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν εργαζόμενο.

Οι διαφωνίες τους έχουν να κάνουν με τον τρόπο και όχι με αυτή καθ' αυτή την αξιολόγηση και το αντιδραστικό της περιεχόμενο. Το ίδιο ισχύει και για την αξιωματική αντιπολίτευση, που επίσης εναντιώνεται στον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης και σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Είτε με επιμερισμό είτε χωρίς επιμερισμό, είτε με ποσοστώσεις (15%) είτε χωρίς ποσοστώσεις, η εφαρμογή της αξιολόγησης συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, με την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και των σχολείων, με τις απολύσεις, με την παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, την παραπέρα αντιδραστικοποίηση του αστικού κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ