ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΟΒΕ
Μείωση μισθών και αύξηση της φτώχειας

Μεταξύ 2010-2013, το λεγόμενο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 21,5% στον ιδιωτικό και κατά 27,1% στο δημόσιο τομέα

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
Η εικόνα της σχετικής σταθεροποίησης των οικονομικών δεικτών, που πάει χέρι - χέρι με τη μείωση των μισθών και τη διόγκωση της φτώχειας των λαϊκών στρωμάτων, αναδεικνύεται και από τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, που δημοσιοποιήθηκαν χτες. Σύμφωνα με αυτά, η μείωση του λεγόμενου κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, σωρευτικά από το 2010, μέχρι και το τέλος του 2013, ανέρχεται στο 21,5%. Στο Δημόσιο, η αντίστοιχη μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη και φθάνει το 27,1%.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, εκτινάχτηκε το 2013 στο 34,6%. Δηλαδή, πάνω από το 1/3 του πληθυσμού επιβιώνει με εισόδημα κάτω από το 60% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος, όπως δηλαδή ορίζεται το όριο της φτώχειας.

Βέβαια, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσιεύονται, η φτώχεια δεν είναι φαινόμενο που εκδηλώθηκε στην περίοδο της κρίσης, ούτε αποκλειστικά ελληνικό. Και πριν την εκδήλωση της κρίσης, σε καιρούς οικονομικής ανάπτυξης, το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που βρισκόταν κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας, ξεπερνούσε σταθερά το 1/4 του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ανερχόταν στο 29,3% το 2007, στο 28,3% το 2008, στο 29,1% το 2009 και στο 27,7% το 2010.

Ταυτόχρονα, η φτώχεια ενδημεί μόνιμα στην καπιταλιστική ΕΕ, ακόμα και στις πιο ισχυρές οικονομικά χώρες και μάλιστα σε αρκετά υψηλά ποσοστά. Στην ΕΕ των «28», το 2013, σχεδόν ένας στους τέσσερις κατοίκους βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας (24,8%). Ενδεικτικά κατά χώρα, το ποσοστό αυτό ήταν 29,9% στην Ιταλία, 28,2% στην Ισπανία, 19,6% στη Γερμανία, 19,1% στη Γαλλία! Δηλαδή στις δύο πιο ισχυρές οικονομίες της καπιταλιστικής Ευρώπης, στη Γερμανία και τη Γαλλία, ένας στους πέντε κατοίκους ζούσαν κάτω από το στατιστικό όριο της φτώχειας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ανεργία, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ το 2013 ήταν μεσοσταθμικά στο 27,5% και στο πρώτο τρίμηνο του 2014 στο 27,8%. Η εκτίμηση για φέτος είναι ότι θα κυμανθεί στο 26,7%.

Αποσύρθηκε εν μέρει η τροπολογία - πρόκληση για την ακτοπλοΐα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη στη χτεσινή Ολομέλεια της Βουλής

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας - «μποναμά» στους εφοπλιστές από το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, απαίτησε χτες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, ο Χρ. Κατσώτης χαρακτήρισε «προκλητική» την τροπολογία και ζήτησε να αποσυρθεί.

Κατήγγειλε επίσης ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες στην ακτοπλοΐα για ναυτεργάτες και ταξιδιώτες, αλλά «να ξαναμοιράσει την πίτα των επιδοτήσεων για τις λεγόμενες άγονες γραμμές».

Τελικά, ο αρμόδιος υπουργός διέγραψε προσωρινά το μέρος της τροπολογίας που έδινε τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να αποσυρθούν από τη γραμμή που έχουν αναλάβει να εξυπηρετούν πριν τη λήξη της σύμβασης με το ΥΕΝ, χωρίς καμιά οικονομική επίπτωση, χωρίς δηλαδή να καταπέφτει η εγγυητική επιστολή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Με την ίδια ρύθμιση, όσες εταιρείες επέλεγαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσαν να το κάνουν μέσα σε δυο μήνες από την ψήφιση του νόμου και ταυτόχρονα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση να αντικαταστήσουν τα πλοία τους με νεότερα, όπως προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος.

Για να δικαιολογήσει το νέο «δωράκι» στους εφοπλιστές, το υπουργείο ισχυριζόταν ότι με τη διακοπή των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα θα απελευθερωθούν πόροι για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων για τις «άγονες γραμμές», χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Από το σύνολο της τροπολογίας, διατηρήθηκε και ψηφίστηκε το τμήμα εκείνο με το οποίο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εγκαινιάζει το θεσμό των «εναλλακτικών δρομολογίων». Προβλέπεται δηλαδή η προσωρινή απευθείας ανάθεση της εξυπηρέτησης μιας «άγονης γραμμής» σε άλλη εταιρεία που κάνει παρεμφερές δρομολόγιο, σε περίπτωση που μια ακτοπλοϊκή εταιρεία εγκαταλείψει το έργο και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία να το αναλάβει.

Ερώτηση του ΚΚΕ για τη φοροληστεία των ΕΒΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών για τη δυσβάσταχτη φορολογία χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, μικρεμπόρων, ελεύθερων επαγγελματιών και βιοτεχνών, κατέθεσε το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Αυτήν την περίοδο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικρέμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πληρωμή δυσβάσταχτων οφειλών προς της εφορία.

Με βάση το νόμο 4110/2013, καλούνται να πληρώσουν ποσά, που αδυνατούν να καταβάλουν, αφού επιβάλλεται φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, 55% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, χώρια τα τεκμαρτά εισοδήματα. Η κατάσταση χιλιάδων από αυτούς είναι απελπιστική, αφού ήδη από το προηγούμενο έτος έχουν οφειλές προς την εφορία ή το Ταμείο τους, που αδυνατούσαν να καταβάλουν. Επιπλέον, θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ, ποσό αναλογικά πολύ μεγάλο για εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός τι προτίθεται να κάνει για την κατάργηση του νόμου 4110/2013, την επιστροφή του αφορολόγητου για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και 5.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί, την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Εργατικό «ατύχημα» στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στο μηχανουργείο του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ. Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, ο τεχνίτης που τραυματίστηκε διακομίστηκε στο νοσοκομείο με ρήξη σπλήνας και βρίσκεται σε καταστολή στην Εντατική, μετά από εγχείρηση για την αφαίρεσή της. Η ΔΑΣ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον ίδιο και την οικογένειά του και σημειώνει:

Με ανακοίνωση και δελτίο Τύπου στις 13/7/2014 ενημερώσαμε τους εργαζόμενους του δήμου και το λαό της πόλης για τις συνθήκες που επικρατούν στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Καταγγείλαμε τη διοίκηση Μπουτάρη για τη συνειδητή απαξίωση των υπηρεσιών, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τα προβλήματα στην προμήθεια μέσων προστασίας και υλικών απαραίτητων για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της καθαριότητας, και την καταστήσαμε υπεύθυνη για τον πολλαπλασιασμό των ατυχημάτων στις υπηρεσίες.

Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται με την εντατικοποίηση της εργασίας και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Αδειες περικόπτονται από τους εργαζόμενους, συνάδελφοι δουλεύουν 15 και 20 μέρες συνεχόμενα χωρίς ανάπαυση, ενώ απολυόμενοι συμβασιούχοι χρησιμοποιούνται ως "εθελοντές"».

Καταστροφές από χαλάζι στη Νάουσα

Σφοδρή καταιγίδα, που συνοδεύτηκε με ισχυρή χαλαζόπτωση, έπληξε το απόγευμα της Τρίτης την περιοχή της Νάουσας. Από την κακοκαιρία, προκλήθηκαν καταστροφές από πλημμύρες στην πόλη της Νάουσας, αλλά κυρίως μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες (ροδάκινα, μήλα, καλαμπόκι) και θερμοκήπια. Οπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, το αντιχαλαζικό σύστημα του ΕΛΓΑ δε λειτούργησε φέτος, με αποτέλεσμα οι καταστροφές να είναι τεράστιες σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κακοκαιρία, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε απόγνωση, καθώς το εισόδημά τους εξανεμίζεται και τίθεται υπό αίρεση η δυνατότητα να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και του χρόνου. Οι παραγωγοί ζητάνε άμεση και δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς, καθώς και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

Ανακλήθηκε απόλυση συνδικαλιστή

Ανακάλεσε την απόλυση του πρόεδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Κλινικής Μηχανικής, Σπύρου Ρίγγα, η εταιρεία «MEDIZINE TECHNIK», ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Ο συνδικαλιστής εργάζεται εδώ και 6 χρόνια στην εταιρεία, με αντικείμενο (συντήρηση μηχανημάτων) στο «Ασκληπιείο» της Βούλας.

Επίσης, όπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, το υπουργείο Εργασίας δεν ενημέρωσε χτες (όπως είχε δεσμευθεί ο Β. Κεγκέρογλου μετά την προχτεσινή κινητοποίηση) για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις Μονάδες, τα Ιδρύματα και τα Σχολεία της Ειδικής Αγωγής. Εργαζόμενοι, γονείς και ΣΕΑΑΝ παραμένουν σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.

Διόρθωση

Στο φύλλο της Τρίτης 22/7, στην «Αποψη», εκ παραδρομής γράφτηκε ότι η Κυριακή 20 του Ιούλη ήταν η τελευταία από τις εφτά του χρόνου, που τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά, όπως προβλέπει ο νόμος. Το σωστό είναι ότι η συγκεκριμένη Κυριακή ήταν η τέταρτη από τις εφτά για το 2014 και η έβδομη από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος (Νοέμβρης 2013). Μέσα στο 2014, έπονται άλλες τρεις Κυριακές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ