Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αποσύρθηκε εν μέρει η τροπολογία - πρόκληση για την ακτοπλοΐα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη στη χτεσινή Ολομέλεια της Βουλής

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας - «μποναμά» στους εφοπλιστές από το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, απαίτησε χτες από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τον Τουρισμό, ο Χρ. Κατσώτης χαρακτήρισε «προκλητική» την τροπολογία και ζήτησε να αποσυρθεί.

Κατήγγειλε επίσης ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να εξασφαλίσει καλύτερες συνθήκες στην ακτοπλοΐα για ναυτεργάτες και ταξιδιώτες, αλλά «να ξαναμοιράσει την πίτα των επιδοτήσεων για τις λεγόμενες άγονες γραμμές».

Τελικά, ο αρμόδιος υπουργός διέγραψε προσωρινά το μέρος της τροπολογίας που έδινε τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να αποσυρθούν από τη γραμμή που έχουν αναλάβει να εξυπηρετούν πριν τη λήξη της σύμβασης με το ΥΕΝ, χωρίς καμιά οικονομική επίπτωση, χωρίς δηλαδή να καταπέφτει η εγγυητική επιστολή υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Με την ίδια ρύθμιση, όσες εταιρείες επέλεγαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση, θα μπορούσαν να το κάνουν μέσα σε δυο μήνες από την ψήφιση του νόμου και ταυτόχρονα απαλλάσσονταν από την υποχρέωση να αντικαταστήσουν τα πλοία τους με νεότερα, όπως προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος.

Για να δικαιολογήσει το νέο «δωράκι» στους εφοπλιστές, το υπουργείο ισχυριζόταν ότι με τη διακοπή των συμβάσεων που ισχύουν σήμερα θα απελευθερωθούν πόροι για την καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων για τις «άγονες γραμμές», χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Από το σύνολο της τροπολογίας, διατηρήθηκε και ψηφίστηκε το τμήμα εκείνο με το οποίο το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εγκαινιάζει το θεσμό των «εναλλακτικών δρομολογίων». Προβλέπεται δηλαδή η προσωρινή απευθείας ανάθεση της εξυπηρέτησης μιας «άγονης γραμμής» σε άλλη εταιρεία που κάνει παρεμφερές δρομολόγιο, σε περίπτωση που μια ακτοπλοϊκή εταιρεία εγκαταλείψει το έργο και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλη εταιρεία να το αναλάβει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ