ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Ταξιδεύει» στην Ελλάδα το 40ό Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Αμαλιάδα Ηλείας
Αμαλιάδα Ηλείας
Σε πόλεις και γειτονιές όλης της χώρας ταξιδεύει το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με εκδηλώσεις σε πλατείες, αθλητικά δρώμενα, συναυλίες και άλλες μορφές.

Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Παρασκευή έγινε φεστιβαλική εκδήλωση στην Αμαλιάδα με θέμα την αποκάλυψη του ρόλου του φασισμού. Εντονη ήταν η παρουσία εργαζομένων και νεολαίων που έδειξαν ενδιαφέρον να γνωρίσουν καλύτερα την ΚΝΕ και τις θέσεις της. Στην εκδήλωση μίλησε η Ελενα Καούκη, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ηλείας της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ο φασισμός είναι η τελευταία εφεδρεία της αστικής εξουσίας όταν έχουν χρεοκοπήσει οι άλλες εναλλακτικές της. Γι' αυτό και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά εκφράζεται ως αστικό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη». Μ' αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή που εκτρέφεται συνολικά από το αστικό πολιτικό σύστημα και τόνισε: «Εγγύηση για την αντιμετώπιση του φασισμού είναι το δυνάμωμα του εργατικού και λαϊκού κινήματος αντιπαράθεσης και ρήξης με την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στους καθημερινούς αγώνες. Ο λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να τσακίσουν το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Οπως ξανάγινε από τον εργατόκοσμο της περιοχής μας τσακίζοντας τους φασίστες με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή». Η εκδήλωση περιελάμβανε ακόμα θεατρική παράσταση με το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Ο παλαιός πολεμιστής» από μέλη και φίλους της ΚΝΕ, ενώ το πρόγραμμα ολοκλήρωσαν τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα «Αρον - Αρον» και «Triplet Direction».

Γενησέα Ξάνθης
Γενησέα Ξάνθης
Στάση έκανε το Φεστιβάλ και στη Γενησέα Ξάνθης. Προχτές ο χώρος μπροστά από το Δημαρχείο γέμισε με κόσμο που παρακολούθησε αρχικά μια βιντεοπροβολή για το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού, άκουσε την ομιλία του Κ. Βογιατζή, γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ και τραγούδησε με το hip-hop συγκρότημα «Comitato», με τον Σαλή Ηλιάζ και με το συγκρότημα της ΚΝΕ που έκλεισε τη βραδιά με ένα λαϊκό γλέντι. Την επόμενη μέρα, χτες, οργανώθηκε τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στο γήπεδο του χωριού.

Παράλληλα, προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έχουν ξεκινήσει και γίνονται στο Νομό Μαγνησίας. Πριν μια βδομάδα έγινε η αρχή με εκδηλώσεις στη Νέα Ιωνία και στην πλατεία Τσιμπούκη στη συνοικία Καραγάτς του Βόλου, ενώ την περασμένη Κυριακή το Φεστιβάλ πέρασε από τον Αγιο Ιωάννη Πηλίου και τη Δευτέρα από τη συνοικία Νέα Δημητριάδα του Βόλου. Σε όλες τις εκδηλώσεις μίλησαν στελέχη του ΚΚΕ και παρουσιάστηκαν μουσικά αφιερώματα σε μελοποιημένα ποιήματα των Ρίτσου, Βάρναλη, Χικμέτ και Αλκη Αλκαίου.

Νέα Δημητριάδα Βόλου
Νέα Δημητριάδα Βόλου
Αλλες εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

Πληθαίνουν οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε μικρές πόλεις και γειτονιές τις επόμενες μέρες. Αναλυτικά, τέτοιες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί ως εξής:

Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στο πάρκο «Τζένη Καρέζη», σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει συζήτηση για την ανεργία και την αλληλεγγύη και προβολή της ταινίας «The Navigators».

Στην Καβάλα, στην πλατεία Ποταμουδιών, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., θα γίνει επίσης εκδήλωση για την ανεργία, όπου θα μιλήσει ο Μ. Τσιμπόγλου, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Καβάλας της ΚΝΕ.

Στην Πτολεμαΐδα, στο πολύκεντρο θα προβληθεί σήμερα Πέμπτη, στις 9 μ.μ., η ταινία «Βαλς με τον Μπασίρ» σε μια εκδήλωση για την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος στη Γάζα.

Στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας προγραμματίζεται επίσης να γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση σήμερα Πέμπτη.

Στο Αιγίνιο Πιερίας, στο Πολύκεντρο, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., γίνεται εκδήλωση με αφιέρωμα από τις Μαθητικές Οργανώσεις Πιερίας της ΚΝΕ στα 40 χρόνια Φεστιβάλ, ομιλία από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Πιερίας της ΚΝΕ και συναυλία από συγκροτήματα της περιοχής.

Στην Τσαριτσάνη Λάρισας θα γίνει εκδήλωση στην πλατεία του χωριού αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. και θα περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου «292 ημέρες μετά το Γράμμο - Βίτσι» του Γιώργη Τρικαλινού, πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Στην Καισαρειά Κοζάνης, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει την Τρίτη 29 Ιούλη, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», με ομιλητή τον Γιώργο Γκούμα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και μετά θα ακολουθήσει συναυλία με νεανικό συγκρότημα.

Στη Λαμία, στην πλατεία των εργατικών κατοικιών στα Γαλανέικα, θα γίνει εκδήλωση την Τετάρτη 30 Ιούλη, με παιδότοπο για κατασκευές και ζωγραφική από τις 6 μ.μ. και προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», στις 9 μ.μ.

Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές

Συνεχίζονται οι δωρεάν προβολές ταινιών της ΚΝΕ σε θερινά σινεμά και πλατείες, σε πόλεις όλης της χώρας. Αναλυτικά οι προβολές αυτής της βδομάδας έχουν ως εξής:

Πειραιάς (9.30 μ.μ., στο «Σινέ Κατερίνα», Βύρωνος και Χιλής, Ευγένεια - Κερατσίνι): Αύριο Παρασκευή «Η μεγάλη απόδραση των 11».

Αιγάλεω (9 μ.μ., στην πλατεία Λαμπράκη - Λιούμη): Το Σάββατο 26/7 «Dangerous Minds».

Αγία Βαρβάρα (9 μ.μ., στην πλατεία 19ης Μαΐου, τέρμα Σίφνου): Σήμερα Πέμπτη «Green Street Hooligans».

Χαϊδάρι (9 μ.μ., στο Θεατράκι Γρηγορούσας): Την Κυριακή 27/7 «Η Ζωή Είναι Ωραία».

Αλιβέρι (9.45 μ.μ., στην ταράτσα των γραφείων της ΚΟ του ΚΚΕ): Σήμερα Πέμπτη «Stalingrad».

Γιάννενα (9.30 μ.μ., στο πάρκο Λιθαρίτσια): Σήμερα Πέμπτη «Εγώ ο Απαισιότατος».

Αγρίνιο (9.30 μ.μ., στο Στέκι Νεολαίας του Εργατικού Κέντρου): Αύριο Παρασκευή, «American History X».

Kαλαμαριά (7 μ.μ., στην πλατεία Σκρα): Σήμερα Πέμπτη «Green Street Hooligans».

Νέα κινητοποίηση αύριο για φοιτήτριες με Eιδικές Aνάγκες

Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παρακολούθηση των σπουδών τους δυο φοιτήτριες με Ειδικές Ανάγκες στο Μαθηματικό και το Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Βιολογικού και Φαρμακευτικής μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων θα προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στην πρυτανεία του Ιδρύματος αύριο, στις 2 το μεσημέρι. Εκεί θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη του Ιδρύματος, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο φοιτήτριες με Ειδικές Ανάγκες, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση των σπουδών τους (π.χ. εξασφάλιση διερμηνείας για την κωφή φοιτήτρια, όλα τα βιβλία σε γραφή Braille για την τυφλή φοιτήτρια) και να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος για την ύπαρξη των κατάλληλων και απαραίτητων υποδομών, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών με αναπηρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ