ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης η στρατηγική «Ευρώπη 2020», ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και η «μεγαλύτερη ευελιξία» στα μεταλλαγμένα

Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης και διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο ήταν τα βασικά στοιχεία που χαρακτήρισαν τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε διμερείς επαφές του φρόντισε και για την προώθηση ελληνικών μονοπωλιακών συμφερόντων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, τη διασύνδεσή τους με κεφάλαια της περιοχής.

Στο ΣΓΥ οι συμμετέχοντες υπουργοί των κρατών - μελών συζήτησαν έναν «οδικό χάρτη» για την ενδιάμεση επισκόπηση της βαθιά αντιλαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Σύμφωνα με το κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, ο χάρτης καθορίζει πώς θα κινηθεί η ιταλική προεδρία, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την αναθεώρηση της στρατηγικής το 2015. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο ΣΓΥ και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη. Στην τωρινή του συνεδρίαση, το ΣΓΥ εστίασε στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Παραπέρα το ΣΓΥ ενέκρινε οδηγία για τη θέσπιση πλαισίου για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, «που έχει ως στόχο να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη των θαλάσσιων οικονομιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη των θαλάσσιων ζωνών» (βλ. διάνοιξη και αυτών των πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο).

Επιπλέον, στα Συμπεράσματα του ΣΓΥ τονίζεται: «Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι μια διαδικασία, με την οποία οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών αναλύουν και οργανώνουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις θαλάσσιες περιοχές για την επίτευξη οικολογικών, οικονομικών και κοινωνικών στόχων. Η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη - μέλη να θεσπίσουν τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια που αποτυπώνουν τις υφιστάμενες ανθρώπινες δραστηριότητες στα θαλάσσια ύδατα των κρατών - μελών και να προσδιορίσουν την πιο αποδοτική μελλοντική χωροταξική ανάπτυξή τους (...) Η ΕΕ έχει υιοθετήσει φιλόδοξες πολιτικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές, για να υλοποιηθούν τα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Η οδηγία αποτελεί ουσιαστικό μέρος της φιλοδοξίας για την ανάπτυξη της "Ευρωπαϊκής Μπλε Οικονομίας"».

Ενα νέο πεδίο κερδοφορίας ανοίγουν για τα μονοπώλια του κλάδου των τροφίμων και σχετικά με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Το ΣΓΥ ενέκρινε ένα πρώτο σχέδιο οδηγίας για τη χορήγηση στα κράτη - μέλη «μεγαλύτερης ευελιξίας» να αποφασίζουν εάν επιθυμούν ή όχι την καλλιέργεια στο έδαφός τους ΓΤΟ «που έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται υπό έγκριση σε επίπεδο ΕΕ».

Υπουργική συνάντηση ΕΕ - ASEAN

Παράλληλα, χτες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπουργική συνάντηση των χωρών - μελών της ΕΕ και της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με άξονα την παραπέρα διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ευ. Βενιζέλος είχε διμερή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Μαλαισίας, Datuk Hamzah Zainudin, με τον οποίο συζήτησαν «τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας κυρίως στον τομέα του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας». Συναντήθηκε, επίσης, με την υπουργό Προεδρίας και υπουργό αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της Σιγκαπούρης, Grace Fu.

Ο Ευ. Βενιζέλος συζήτησε με τους δύο υπουργούς και την πιθανότητα υπογραφής ενός πρώτου κειμένου «για την περαιτέρω συνεργασία σε διμερές επίπεδο καθώς και για τη συνεργασία στο χώρο της ναυτιλίας, λόγω και του ιδιαίτερου ρόλου που διαδραματίζει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τη σημασία που έχουν αποκτήσει οι λιμένες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης», όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Ενταση για Χειμάρρα στο φόντο ΑΟΖ και υδρογονανθράκων

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Αλβανίας αυτή τη φορά με πρόσχημα τις σχεδιαζόμενες συνενώσεις δήμων στην Αλβανία και τους φόβους για δημογραφική αλλοίωση στη Χειμάρρα. Στην πραγματικότητα βέβαια υπάρχουν και άλλοι, πολύ σημαντικότεροι λόγοι, όπως η χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών που καθυστερεί, το ποιος θα πατήσει πόδι σε «οικόπεδα» του Βόρειου Ιονίου όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είχε χτες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλβανό ομόλογό του D. Bushati, για το εν εξελίξει ζήτημα της διοικητικής αναδιάρθρωσης στην Αλβανία, που - κατά την ελληνική κυβέρνηση - «μεταβάλλει τις αυτοδιοικητικές οντότητες σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική εθνική μειονότητα». Προηγήθηκε επιστολή του Ευ. Βενιζέλου προς τον D. Bushati, στις 10 Ιούνη, καθώς και σειρά διπλωματικών διαβημάτων σχετικά με το θέμα αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει παρέμβει προς την κυβέρνηση του Ε. Ράμα, ζητώντας του να γίνουν σεβαστές οι απόψεις της ελληνικής μειονότητας και των κατοίκων της Χειμάρρας στην προωθούμενη από την αλβανική κυβέρνηση αλλαγή των διοικητικών ορίων στο πλαίσιο του λεγόμενου αλβανικού Καλλικράτη.

Με το νέο σύστημα, στην Αλβανία θα υπάρχουν πλέον μόνο δήμοι, καθώς οι επαρχίες που υπήρχαν θα ενσωματωθούν σε αυτούς. Η Χειμάρρα, η οποία σημειωτέον δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτική περιοχή από την αλβανική κυβέρνηση, μεθοδεύεται να συνενωθεί με την επαρχία Λούκοβο (πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρουν ότι πρόκειται για μια ιστορικά και γεωγραφικά ενιαία περιοχή, οπότε η συνένωση των δύο είναι αποδεκτή, καθώς δεν διαταράσσει δημογραφικές ισορροπίες) αλλά και την επαρχία Βράνιτσα (με εγγεγραμμένους περίπου 3.500 κατοίκους). Υποστηρίζεται ότι η περιοχή αυτή δεν έχει σχέση με τη Χειμάρρα, βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από αυτή και ότι χάρη στη δημογραφική της σύνθεση θα αλλοιώσει τις σημερινές ισορροπίες τόσο εθνοτικά όσο και θρησκευτικά.

Η σχεδιαζόμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση Ράμα, αναμενόταν να εισαχθεί χτες για συζήτηση στην Αλβανική Βουλή προκειμένου το τελικό σχήμα να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιούλη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε στον Αλβανό ομόλογό του «την κρισιμότητα του θέματος, την υψηλή ευαισθησία που υπάρχει γύρω από αυτό και την ανάγκη να προχωρεί η επίλυση των ανοικτών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να προστίθενται νέα». Πρόσθεσε ότι «οδηγός για όλα τα θέματα πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή πρακτική, ιδίως τώρα που η Αλβανία, έχοντας αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, έχει και επιπρόσθετες υποχρεώσεις». Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει, σήμερα Πέμπτη, συνάντηση στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου και πρόεδρο του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευ. Ντούλε.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, το προηγούμενο εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου ασκούσε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, άσκησε όποια πίεση μπορούσε ώστε να παραχωρηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, προσμένοντας στη συνέχεια ανταλλάγματα. Κύρια στην προώθηση της χάραξης ΑΟΖ, ζήτημα που έχει παγώσει εδώ και καιρό και όπου εμπλέκονται τα συμφέροντα αστικών τάξεων και άλλων χωρών, όπως η Ιταλία και η Τουρκία. Μάλιστα στην Αλβανία υπήρξαν και δημοσιεύματα, μετά την προκήρυξη από την ελληνική κυβέρνηση «οικοπέδων» στο Βόρειο Ιόνιο για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στα οποία γινόταν αναφορά σε μη σεβασμό από την Ελλάδα των θαλάσσιων ορίων, γεγονός που λέγεται ότι προκάλεσε την αντίδραση του Ελληνα πρέσβη στα Τίρανα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Μόνιμη «πυξίδα» η αναβάθμιση της αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή

Συνεχίζεται η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να παίξει σημαντικότερο ρόλο στις εξελίξεις στην ευρύτερη ζώνη Βαλκανίων, Ανατολικής Ευρώπης και Μαύρης Θάλασσας, αξιοποιώντας τη συμμετοχή της στον ευρωατλαντικό άξονα, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος είχε την Τρίτη στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και της συνάντησης των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών της ΕΕ με τους ομολόγους τους των κρατών - εταίρων της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης») διαδοχικές κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας, Pavlo Klimkin, του Αζερμπαϊτζάν, Elmar Mammadyarov, και την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, Natalia Gherman.

Επισήμως, με τον Ρ. Klimkin συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και «ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με ειδική αναφορά στην ελληνικής καταγωγής κοινότητα της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχής, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης και, ιδίως, στη Σχολή Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και στον επικείμενο εορτασμό των 220 ετών από την ίδρυση της Οδησσού, μίας πόλης με στενούς ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα».

Με τον Ε. Mammadyarov προέβησαν «σε μία επισκόπηση των συμφωνηθέντων κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, στην Αθήνα, με έμφαση στις προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών».

Τέλος, αναφέρεται ότι ο Ευ. Βενιζέλος «είχε μία εκτενή συζήτηση για θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με τη Μολδαβή ομόλογό του, η οποία επανέλαβε τις ευχαριστίες της μολδαβικής πλευράς προς την Ελλάδα και την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους πολίτες της Μολδαβίας, καθώς και για την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Μολδαβίας».

Με τον ίδιο στόχο, αναβάθμισης της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας, ο υπουργός Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος δέχθηκε χτες τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Κροατίας, Dr. Lovric. Με τον Κροάτη συναντήθηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για την εισβολή στην Κύπρο

Εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών τον Ιούλη του 1974 και την εισβολή του τουρκικού «Αττίλα» στη μαρτυρική Κύπρο, διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών '67-'74 (ΣΦΕΑ) και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ