ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εκοψαν το ρεύμα σε τετραπληγική με μηχανική υποστήριξη και πέθανε

Η ΔΕΗ έδωσε εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών της 56χρονης στα Χανιά

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Χώρας Χανίων
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Χώρας Χανίων
Οργή και αγανάκτηση προκαλεί ο θάνατος 56χρονης τετραπληγικής γυναίκας, μία ώρα αφότου η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλών. Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη στα Χανιά. Η γυναίκα, μόλις 56 χρόνων, ήταν εδώ και 20 χρόνια τετραπληγική και υποστηριζόταν από μηχανήματα. Στις 14 Μάρτη, η ίδια είχε κάνει δημόσια έκκληση σε τοπική εφημερίδα των Χανίων, αφού ο ΟΓΑ της είχε κόψει τη σύνταξη και δεν μπορούσε να πληρώσει για τη θεραπεία της.

Το περιστατικό έρχεται να αναδείξει τις συνέπειες από την εμπορευματοποίηση αγαθών, όπως το ρεύμα, που βαθαίνει ολοένα και περισσότερο όσο προχωράει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και μαζί της η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Η άτυχη παραπληγική είναι ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των διακοπών που κάνει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα και τα χαράτσια. Οπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται πολλές και στα Χανιά, αλλά το συγκεκριμένο πήρε διαστάσεις επειδή κατέληξε στο θάνατο της 56χρονης γυναίκας.

Αμεση ήταν η αντίδραση των ταξικών συνδικάτων και άλλων φορέων του νομού, που εξέδωσαν ανακοίνωση και χτες το μεσημέρι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στα Χανιά. Στη διαμαρτυρία καλούσαν τα Σωματεία Οικοδόμων, Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων και ο Αγροτικός Σύλλογος Αρμένων.

Σε συνάντηση με το διευθυντή της ΔΕΗ, απαίτησαν να μην κόβεται το ρεύμα σε καμία οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει. Το απόγευμα, προγραμματιζόταν νέα διαμαρτυρία στη γειτονιά της άτυχης γυναίκας από τη Λαϊκή Επιτροπή Νέας Χώρας Χανίων και σωματεία.

Πάει να το «κουκουλώσει» η ΔΕΗ

Οπως καταγγέλλουν συγγενείς της 56χρονης, από το 2007 η ΔΕΗ γνώριζε πως η 56χρονη χρειαζόταν 24ωρη μηχανική υποστήριξη και ότι οι ίδιοι είχαν ζητήσει να ενημερώνονται πριν από διακοπές ρεύματος, ώστε να θέτουν σε ετοιμότητα τη γεννήτρια. Επικαλούνται μάλιστα παλιότερο περιστατικό, όταν λόγω εργασιών μετακίνησης μιας κολόνας της ΔΕΗ, η υπηρεσία είχε ενημερώσει τον εργολάβο για την ανάγκη τοποθέτησης γεννήτριας, προκειμένου να μην επηρεαστεί η τετραπληγική γυναίκα από την αναγκαστική διακοπή του ρεύματος.

Καταγγέλλουν επίσης ότι οι οφειλές της 56χρονης περιορίζονταν μόνο στο χαράτσι και σε ένα λογαριασμό. Συγκεκριμένα, η ληξιπρόθεσμη οφειλή ήταν 801 ευρώ και το ποσό που έπρεπε να καταβληθεί προκειμένου να μην κοπεί η παροχή ήταν 237 ευρώ, όση η αξία του ρεύματος, χωρίς το χαράτσι. Οπως ισχυρίζεται η οικογένεια, είχε πάει πρόσφατα στη ΔΕΗ για ρύθμιση του χρέους.

«Η ΔΕΗ ήταν ενήμερη για την κατάστασή της, εδώ και χρόνια. Πάντα μας ενημέρωναν ακόμα και για διακοπή ρεύματος. Οπως βλέπετε, το ρολόι είναι ακριβώς δίπλα στο παράθυρο. Ο υπάλληλος που έκοψε το ρεύμα δεν άκουσε τους συναγερμούς από τα μηχανήματα που χτυπούσαν όλα μαζί;», αναρωτιόταν ένας από τους γιους της σε τηλεοπτικό σταθμό, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ ότι δε γνώριζε την κατάσταση της τετραπληγικής γυναίκας και ότι δεν είχε δηλωθεί ως «ευάλωτος καταναλωτής».

Η ΔΕΗ ισχυρίζεται επίσης ότι ο μετρητής κατανάλωσης («ρολόι») ήταν δηλωμένος σε διαφορετικό όνομα καθώς και ότι δεν είχε γίνει αίτηση για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο εντάσσονται με οικονομικά κριτήρια και τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών. Χτες, κατόπιν εορτής και μετά το σάλο που προκλήθηκε, συνεργεία της ΔΕΗ επανασύνδεσαν το ρεύμα στο σπίτι της 56χρονης.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το τραγικό περιστατικό (...) αναδεικνύει για άλλη μια φορά με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωση κάθε ανθρώπου. Αγαθό που δε νοείται να το στερείται κανείς, ανεξάρτητα από το αν αντιμετωπίζει ή όχι προβλήματα υγείας.

Τέτοια θανατηφόρα περιστατικά, μαζί με τα πανάκριβα τιμολόγια, τα κομμένα ρεύματα, τα χαράτσια, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, είναι αποτέλεσμα της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και της μετατροπής της σε πανάκριβο εμπόρευμα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη και το χρέος να οργανώσει την πάλη του, όχι μόνο για να αποτρέψει τις διακοπές του ρεύματος στα νοικοκυριά, αλλά και ενάντια στο ευρωενωσιακό πλαίσιο της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά. Να παλέψει για αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα Ενέργειας, που σε καθεστώς λαϊκής εξουσίας θα μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες».

Η εφορία θα εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές

Για «βελτίωση της εισπραξιμότητας» κάνει λόγο η κυβέρνηση, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ φτάνουν τα 13,5 δισ. ευρώ

Tην κοινή εγκύκλιο με την οποία υιοθετείται το «σχέδιο δράσης» των δύο υπουργείων, που θα οδηγήσει στα μέσα του 2017 στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία, αντί των ασφαλιστικών ταμείων, υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και Εργασίας Γ. Βρούτσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία ξεκινά το Σεπτέμβρη του 2014 με τη μελέτη σκοπιμότητας και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλη του 2017, όταν και θα αρχίσει η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου, ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι «δύο χρόνια τώρα με μεθοδικότητα και συστηματικό τρόπο χτίζουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε σύγχρονες και υγιείς βάσεις», όταν αυτό που ζούνε ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι είναι οι συνεχείς περικοπές σε συντάξεις και παροχές.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι «στόχος του προγράμματος μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης, το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες διαδικασίες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών».

Βέβαια, την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται και ανακοινώνουν σχέδια και προγράμματα για τη βελτίωση της «εισπραξιμότητας», η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ παραμένει στα ύψη, αφού χάνεται σταθερά τουλάχιστον το 25% των εισφορών των εργαζομένων. Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να απαλλάσσει τους εργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές (4 μονάδες συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια).

Μάλιστα, σύμφωνα με το προσχέδιο μελέτης του ΚΕΠΕ για το Ασφαλιστικό, στο τέλος του 2013, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ εκτινάχτηκε στα 13,5 δισ. ευρώ!

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Οχημα για απολύσεις ο επανέλεγχος συμβάσεων

Μέσο για τη δικαιολόγηση και την προώθηση νέων απολύσεων αποτελεί ο λεγόμενος επανέλεγχος των συμβάσεων εργαζομένων στο Δημόσιο, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «αορίστου χρόνου», από συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου. Ο έλεγχος επικεντρώνει σε πρώτη φάση στις συμβάσεις που μετατράπηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 164 του 2004 («διάταγμα Παυλόπουλου»), αλλά αναμένεται να επεκταθεί μέχρι και 20 χρόνια πίσω.

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει ιδιαίτερο βάρος στον έλεγχο, αν και η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η σημερινή πρεμούρα της κυβέρνησης μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από το ότι ψάχνει μια ακόμα δεξαμενή για απολύσεις. Γι' αυτό δεν αφήνει πλέον τον έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά στέλνει Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης να τον διενεργήσουν.

Οι προπαγανδιστικές αναφορές της κυβέρνησης σε «πλαστά πιστοποιητικά» είναι αποπροσανατολιστική και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, καθώς σ' αυτή την κατηγορία δεν εντάσσονται μόνο όσοι πράγματι έχουν πλαστά απολυτήρια ή πτυχία. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι που δεν έχουν τα έγγραφα πιστοποίησης της προϋπηρεσίας τους (η οποία είναι πραγματική και όχι πλασματική), αναγκαία προϋπόθεση για τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου.

Και αυτό είναι αποτέλεσμα της χρόνιας εργασιακής και πολιτικής ομηρίας εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων (ορισμένου χρόνου ή έργου). Πολλοί από αυτούς, όταν έληγαν οι συμβάσεις τους, δούλευαν ακόμα και ανασφάλιστοι, περιμένοντας να ξαναϋπογράψουν μια σύμβαση. Αυτές τις περιόδους «μαύρης» εργασίας, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν τις αναγνωρίζει. Και ας ήταν αυτά τα δύο κόμματα που επί 40 χρόνια κυβερνούσαν διαδοχικά και είχαν την πλειοψηφία στην Τοπική Διοίκηση, παίζοντας παιχνίδια στις πλάτες αυτών των συμβασιούχων, αρπάζοντας την ψήφο τους και πουλώντας ελπίδες για δουλειά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ