Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Η εφορία θα εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές

Για «βελτίωση της εισπραξιμότητας» κάνει λόγο η κυβέρνηση, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΙΚΑ φτάνουν τα 13,5 δισ. ευρώ

Tην κοινή εγκύκλιο με την οποία υιοθετείται το «σχέδιο δράσης» των δύο υπουργείων, που θα οδηγήσει στα μέσα του 2017 στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από την εφορία, αντί των ασφαλιστικών ταμείων, υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και Εργασίας Γ. Βρούτσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία ξεκινά το Σεπτέμβρη του 2014 με τη μελέτη σκοπιμότητας και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλη του 2017, όταν και θα αρχίσει η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Σε δηλώσεις του με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου, ο υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι «δύο χρόνια τώρα με μεθοδικότητα και συστηματικό τρόπο χτίζουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε σύγχρονες και υγιείς βάσεις», όταν αυτό που ζούνε ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι είναι οι συνεχείς περικοπές σε συντάξεις και παροχές.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι «στόχος του προγράμματος μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της εισπραξιμότητας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η απλοποίηση των εφαρμοζόμενων διαδικασιών, δημιουργώντας ένα αποτελεσματικότερο σύστημα είσπραξης, το οποίο παράλληλα θα εξασφαλίζει απλούστερες, ταχύτερες και φιλικότερες διαδικασίες προς τους υπόχρεους καταβολής ασφαλιστικών εισφορών».

Βέβαια, την ίδια ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη επεξεργάζονται και ανακοινώνουν σχέδια και προγράμματα για τη βελτίωση της «εισπραξιμότητας», η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ παραμένει στα ύψη, αφού χάνεται σταθερά τουλάχιστον το 25% των εισφορών των εργαζομένων. Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να απαλλάσσει τους εργοδότες από ασφαλιστικές εισφορές (4 μονάδες συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια).

Μάλιστα, σύμφωνα με το προσχέδιο μελέτης του ΚΕΠΕ για το Ασφαλιστικό, στο τέλος του 2013, το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ εκτινάχτηκε στα 13,5 δισ. ευρώ!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ