ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Ούτε 30 γιατροί για χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες

Εφημερεύει αρκετές μέρες το μήνα χωρίς βασικές ειδικότητες, ενώ δεν έχει οργανωμένη Καρδιολογική Κλινική

Το Νοσοκομείο Λευκάδας

Eurokinissi

Το Νοσοκομείο Λευκάδας
Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας εξυπηρετεί πάνω από 25.000 κατοίκους, ενώ ο πληθυσμός του νησιού τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνει ακόμα και τις 100.000! Για όλους αυτούς, κατοίκους και επισκέπτες, το νοσοκομείο διαθέτει - στην καλύτερη περίπτωση - 30 γιατρούς!

Η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών του νοσοκομείου έχει αναδείξει πολλές φορές - με αγωνιστικές παρεμβάσεις, επιστολές προς το υπουργείο Υγείας, το διοικητή, την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια - πως η συνεχιζόμενη πολιτική υποχρηματοδότησης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει τα περισσότερα τμήματα να λειτουργούν οριακά και να οδηγούνται στη διάλυση, αν δεν δοθεί οριστική λύση.

Είναι ενδεικτικό πως αρκετές μέρες το νοσοκομείο εφημερεύει μόνο με ειδικευόμενους και αγροτικούς ιατρούς και όλους τους ειδικούς σε εφημερία ετοιμότητας (σ.σ. τηλεφωνικά), ή χωρίς καθόλου εφημερεύοντα γιατρό σε κάποια τμήματα.

«Από το νοσοκομείο λείπουν 21 μόνιμοι γιατροί, σύμφωνα ακόμη και με αυτό τον κουτσουρεμένο Οργανισμό. Το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθούν τα κενά με συνταξιοδοτήσεις, ενώ θα φύγουν 3 επικουρικοί (σ.σ. σύμβαση ενός χρόνου) και θα έρθουν 2. Δεν είναι δυνατές οι καθημερινές εφημερίες, άλλες ειδικότητες - ουρολόγος, ψυχίατρος, φαρμακοποιός - δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο», σημειώνει στον «Ριζοσπάστη» ο Στέφανος Αρχοντάκης, καρδιολόγος και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής.

Ατελείωτη λίστα με ελλείψεις

Ας δούμε συνοπτικά ποια είναι η κατάσταση:

  • Στην Παθολογική Κλινική υπηρετούν 3 από τους 5 προβλεπόμενους παθολόγους με τεράστιο φόρτο εργασίας και καθημερινή πληρότητα άνω του 100%.
  • Στο Χειρουργικό Τμήμα καλύπτονται μόνο οι μισές εφημερίες (14 ημέρες) αφού υπάρχουν 2 γιατροί (από 3 που προβλέπονται). Το Ορθοπεδικό Τμήμα έχει απομείνει με ένα γιατρό και εφημερεύει μόνο 7 μέρες το μήνα, δηλαδή ουσιαστικά έχει διαλυθεί. Τα δυο τμήματα εμφανίζουν αύξηση κίνησης τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και πιο βαριά περιστατικά (τροχαία, κακώσεις).
  • Δεν υπάρχει οργανωμένη Καρδιολογική Κλινική, καθώς υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος καρδιολόγος και προς το παρόν ένας επικουρικός, με προφανείς κινδύνους, αφού τα περιστατικά αυτά έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Καλύπτονται μόνο 22 μέρες εφημερίας το μήνα και τα περιστατικά αντιμετωπίζονται είτε από παθολόγους, είτε από ιδιώτες καρδιολόγους με οικονομική επιβάρυνση των ασθενών. Από τον Αύγουστο θα απομείνει 1 καρδιολόγος.
  • Το Παιδιατρικό Τμήμα με 2 μόνιμους γιατρούς και 1 επικουρικό ήδη λειτουργεί οριακά. Η μη προκήρυξη ούτε καν επικουρικής θέσης θα αφήσει ακάλυπτη την εφημερία 12 μέρες το μήνα.
  • Το Αναισθησιολογικό Τμήμα είναι νευραλγικό και απαραίτητο στην περίπτωση που απαιτείται επείγουσα διασωλήνωση ασθενών, νοσηλευομένων και εξωτερικών. Ωστόσο, με 2 μόνιμους γιατρούς και 1 επικουρικό, 5-6 μέρες κάθε μήνα δεν εφημερεύει.
  • Στα Τμήματα Αιματολογικό, Μικροβιολογικό και Αιμοδοσία η κατάσταση είναι τραγική, αφού 2 βιοπαθολόγοι καλύπτουν 5 συνολικά θέσεις, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να εφημερεύουν περισσότερες μέρες. Ο φόρτος των εργαστηρίων είναι τεράστιος. Μοιραία βασικές εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν (π.χ. καλλιέργειες). Η κάλυψη των κενών είναι περισσότερο από επιτακτική, αφού δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει νοσοκομείο χωρίς 24ωρη κάλυψη από εργαστήριο.
  • Το Ακτινολογικό Τμήμα σύντομα θα μείνει με ένα γιατρό και αυτό θα οδηγήσει σε 12 ακάλυπτες μέρες εφημερίας το μήνα. Πώς μπορεί να λειτουργήσει νομαρχιακό νοσοκομείο χωρίς 24ωρη κάλυψη από ακτινολογικό εργαστήριο, όπου εκτελούνται καθημερινά δεκάδες ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα, αξονικές τομογραφίες;
  • Το Κυτταρολογικό Εργαστήριο δέχεται περισσότερα από 350 δείγματα το μήνα από 6 νοσοκομεία και δεν έχει τεχνολόγο - παρασκευαστή! Η μοναδική γιατρός πρέπει να καλύπτει κι αυτό το κενό.
  • Το Γυναικολογικό Τμήμα αναμένεται να απομείνει με ένα γιατρό λόγω συνταξιοδότησης.
  • Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού είναι από τα πιο ευαίσθητα τμήματα, αφού από την αιμοκάθαρση εξαρτάται η ίδια η ζωή των νεφροπαθών. Ομως για καιρό παρέμενε με 1 νεφρολόγο που λόγω της φύσης «ζωής και θανάτου» του τμήματος αναγκαστικά βρισκόταν καθημερινά στο νοσοκομείο. Πριν λίγες μέρες πήγε 1 επικουρικός.
Αναβάθμιση και κατάργηση των πληρωμών

Ο Στ. Αρχοντάκης εξηγεί πως «σημαντικό κομμάτι των γιατρών βρίσκεται στο βαθμό του Διευθυντή, χωρίς να προβλέπεται η συνέχεια των τμημάτων με στελέχωση στις υπόλοιπες βαθμίδες. Τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα "λύθηκε" προσωρινά με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, είναι όμως φανερό ότι έτσι δεν καλύπτονται οι ανάγκες των τμημάτων. Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των τμημάτων είναι η πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Επιπλέον, προσθέτει, «όλο και συχνότερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη δυσχέρεια των ασθενών να πληρώσουν για υπηρεσίες και φάρμακα με σοβαρή επίπτωση στη νοσηρότητα του πληθυσμού και στη δημόσια υγεία».

«Η αύξηση των πληρωμών για φάρμακα, εξετάσεις - ορισμένες δε γίνονται στο νοσοκομείο, μόνο στον ιδιωτικό τομέα - το 5ευρω εισιτήριο, 1 ευρώ ανά συνταγή κ.ά... Διαχρονικά μεταφέρεται το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στους ανέργους, τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους. Θεωρούμε ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε όλους δωρεάν στα πλαίσια ενός αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Το δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους και όχι να λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείρηση με ''πόρτα''», λέει.

Η Τριμελής Επιτροπή έχει καλέσει τη διοίκηση του νοσοκομείου να καταργήσει το 5ευρω εισιτήριο καθώς και κάθε πληρωμή για τους ανασφάλιστους, ενώ δηλώνουν: «Θα περιοριστούμε στο επιστημονικό μας έργο και δε θα μετατραπούμε σε εισπράκτορες».

Χωρίς υπηρεσίες Υγείας ολόκληρη περιοχή στη Χίο

Τα χωριά του ορεινού όγκου της Αμανής βρίσκονται χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εδώ και πολλούς μήνες, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ. Κι αυτό επειδή «τα αγροτικά ιατρεία Παρπαριάς και Κουρουνίων μένουν χωρίς γιατρούς και το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο της Βολισσού, με ένα γιατρό, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες 19 χωριών, που κατοικούνται κατά κύριο λόγο από υπερήλικες συνταξιούχους, ενώ αυτές τις μέρες έχουν δεχτεί σημαντικό αριθμό επισκεπτών με μικρά παιδιά».

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους, τους φορείς και τους εργαζομένους που βρίσκονται σε διακοπές να κινητοποιηθούν δυναμικά, μαζί με το ταξικό κίνημα, απαιτώντας τα αυτονόητα: Τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό, καθώς και με το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή των αγροτικών ιατρείων Κουρουνίων και Παρπαριάς. Την ενίσχυση του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου Βολισσού με 2 γιατρούς και νοσηλευτή, καθώς και γιατρούς ειδικοτήτων σε σταθερές μέρες της βδομάδας. Εκτός των άλλων, η περιοχή αποτελεί και την έδρα Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου. Καλεί επίσης τους φορείς του νησιού να παλέψουν για σύγχρονες εγκαταστάσεις και ειδικευμένο προσωπικό, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

120 νέα σκευάσματα στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ

Ακόμη 120 σκευάσματα προστέθηκαν στη νέα λίστα Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Τα νέα αυτά φάρμακα αφορούν αντιαλλεργικά προϊόντα, ιχθυέλαια και φυσικά προϊόντα. Τα περισσότερα ήταν ήδη στην «αρνητική λίστα», δηλαδή χορηγούνταν με ιατρική συνταγή, αλλά ο ασφαλισμένος τα πλήρωνε εξολοκλήρου.

Αυτό που αλλάζει με την ένταξή τους στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ είναι πως θα μπορούν πλέον να αγοράζονται χωρίς απαραίτητα να τα έχει συνταγογραφήσει κάποιος γιατρός. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν πως η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ (Ν. 4254 / 2014) έχει οδηγήσει στην αύξηση του κόστους μέχρι και 40%.

Τα ΜΗΣΥΦΑ συνεχίζουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία και φτάνουν πλέον τα 1.311 σκευάσματα, έναντι 1.191 το Μάη και 859 το Νοέμβρη. Υπενθυμίζουμε ότι στη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ περιλαμβάνονται φάρμακα για το στομάχι, τους ιλίγγους, σπρέι, καρνιτίνες, σκευάσματα για τα μαλλιά, δερματολογικά προϊόντα για τον έρπη, παυσίπονα και αλοιφές, γλυκοζαμίνες, τοπικά αναισθητικά, αντιμυκητιασικά, κατά του καπνίσματος κλπ.

Σε αργία για το χρηματισμό

Ο υπουργός Υγείας έθεσε χτες σε αυτοδίκαιη αργία το γιατρό - καρδιοχειρουργό του «Ευαγγελισμού» που κατηγορείται για χρηματισμό. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, ο γιατρός παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ