ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Προβλέψεις για νέα μείωση 3% στις συντάξεις

Θα γίνουν το φθινόπωρο, στη βάση της «ρήτρας για μηδενικό έλλειμμα»

Νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις για περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) αναμένεται μέσα στο 2014, καθώς το φθινόπωρο προβλέπεται να επαναϋπολογιστούν, με βάση τη «ρήτρα για μηδενικό έλλειμμα» του Ταμείου που προβλέπει ο νόμος. Με τον ίδιο τρόπο, μειώσεις θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα επικουρικά ταμεία που δεν υπάγονται στο ΕΤΕΑ, από την 1/1/2015.

Ηδη, από 1η Ιούλη 2014 οι επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑ καταβάλλονται μειωμένες κατά 5,2%, σε συνέχεια ανάλογων μειώσεων που είχαν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια. Η νέα μείωση υπολογίζεται στο 3%, δεν αποκλείεται όμως να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε κρίνει ανεπαρκή τη μείωση του 5,2% που εισηγήθηκε η διοίκηση του Ταμείου τον Ιούλη, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι τα μειωμένα έσοδα του ΕΤΕΑ για το 2013 επέβαλαν μειώσεις της τάξης του 15%! Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι είναι αναγκαία μια μεσοσταθμική μείωση τουλάχιστον κατά 8%.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στον Τύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), για το 2014 το ΕΤΕΑ αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 170 εκατ. ευρώ. Με τη μείωση των επικουρικών κατά 5,2% τον Ιούλη, το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί κατά 70 εκατ. ευρώ (11 εκατ. ευρώ το μήνα), ποσό που δεν το μηδενίζει και ανοίγει το δρόμο για νέες περικοπές μέσα στο 2014, καθώς ο έλεγχος των οικονομικών του προβλέπεται ανά τρίμηνο.

Το ΕΤΕΑ καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε 1.044.000 δικαιούχους (645.505 του πρώην ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, 174.192 του ΤΕΑΔΥ, 28.450 του ΤΕΑΥΕΚ, 25.784 του ΤΑΔΚΥ, 32.549 της ΔΕΗ, 25.871 του ΟΤΕ, 9.343 των ΕΛΤΑ, 3.202 της ΕΥΔΑΠ και 4.477 της πρώην ΕΡΤ).

Συναγερμός στους οικοδόμους για το Ασφαλιστικό

Σύσκεψη στο Ηράκλειο, με ομιλητή τον Γ. Τασιούλα, πρόεδρο της κλαδικής Ομοσπονδίας

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Τασιούλας
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Τασιούλας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου η σύσκεψη που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων για το Ασφαλιστικό, με ομιλητή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Τασιούλα.

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, χιλιάδες οικοδόμοι, εργαζόμενοι και άνεργοι βιώνουν τις συνέπειες των μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το Ασφαλιστικό από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Από 1/1/2015, για όσους βγαίνουν σε σύνταξη, ο τρόπος υπολογισμού της αλλάζει προς το χειρότερο. Για τους οικοδόμους, που βιώνουν παρατεταμένη ανεργία, θα επιδεινωθούν οι όροι συνταξιοδότησης και για όσους καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, αυτή θα είναι πολύ μικρή. Εξίσου μεγάλες μειώσεις γίνονται και στις επικουρικές συντάξεις.

Στην εισήγηση έγινε επίσης εκτενή αναφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού Ασφάλισης για τους οικοδόμους που προωθεί το ΙΚΑ. Επικαλούμενο την εφαρμογή νέων τεχνικών και υλικών στην οικοδομή, προωθεί τη μετατροπή της ασφάλισης των οικοδόμων σε κοινή ασφάλιση, καθώς η εργασία τους θα παρουσιάζεται στο εξής σαν εργασία στεγασμένου επαγγέλματος. Με αυτό τον τρόπο θα δυσκολέψει τα επόμενα χρόνια η θεμελίωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, με βάση τις διατάξεις για τα βαρέα οικοδομικά ένσημα.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο επιδιώκουν την «αναθέρμανση» της καπιταλιστικής οικονομίας με εργάτες που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο. Η ανεργία, που θα συνεχίζει να βασανίζει τον κλάδο, θα αποτελέσει μέσο εκβιασμού από τους εργοδότες για να προβάλλουν νέες απαιτήσεις.

Ο Γιάννης Τασιούλας είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί ότι αυτά τα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Είναι μέτρα που απαλλάσσουν κεφάλαιο και κράτος από την υποχρέωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι μέτρα που ανοίγουν νέους δρόμους για κερδοφόρα δράση στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στον τομέα της Ασφάλισης, της Υγείας.

Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη, μπορούμε να τις επιβάλουμε με τον αγώνα μας. Με τη συσπείρωση στο συνδικάτο, την Ομοσπονδία μας, την ενίσχυση της ταξικής γραμμής μέσα στο κίνημα. Την απομόνωση του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Χρειάζεται αγώνας για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για αυξήσεις σε μεροκάματα, για συλλογική σύμβαση εργασίας που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Ταυτόχρονα, χρειάζεται πάλη για μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Γι όλα αυτά, είναι επείγουσα ανάγκη να σημάνει συναγερμός στον κλάδο».

Σε ετοιμότητα παραμένουν οι συνταξιούχοι

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Ανοιχτή σύσκεψη για το Ασφαλιστικό διοργάνωσε την Πέμπτη το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού, στην Πλ. Ανεξαρτησίας στην Ηλιούπολη. Οπως τονίστηκε εισηγητικά από την πρόεδρο του σωματείου, Αννα Τούντα, «είναι καθήκον και προσωπική ευθύνη του καθενός να ξέρει τι συμβαίνει, ποιος το προκαλεί, ποιον εξυπηρετεί και ποιος ωφελείται. Ο αγώνας ενάντια σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, που μας ρίχνει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, είναι καθήκον και υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας. Βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί σύντομα θα καλεστούμε όλοι σε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου». Από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών παραβρέθηκε και έκανε σύντομη παρέμβαση ο Παναγιώτης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας. Σύντομες τοποθετήσεις έγιναν, επίσης, από εκπροσώπους της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων, του παραρτήματος Συνδικάτου Οικοδόμων Νοτίων προαστίων και της Ενωσης ΕΒΕ Ηλιούπολης.

Αλχημείες με το ωράριο εργασίας σε τρόλεϊ - λεωφορεία

Με την αλλαγή του ωραρίου εργασίας, που επιβαρύνει το υφιστάμενο τεχνικό προσωπικό, προσπαθεί η διοίκηση των «Οδικών Συγκοινωνιών ΑΕ» (ΟΣΥ - λεωφορεία και τρόλεϊ) να καλύψει τα μεγάλα κενά που έχει δημιουργήσει η έλλειψη προσωπικού. Σε έγγραφο προς τους διευθυντές των αμαξοστασίων, ομολογεί τη δραματική μείωση του προσωπικού. Οπως σημειώνει, «ενώ το Φεβρουάριο του 2010 το τεχνικό προσωπικό της πρώην ΕΘΕΛ ανήρχετο στα 875 άτομα, στα τέλη Ιουνίου του 2014 προσέγγιζε μόλις τα 563 άτομα. Αντίστοιχα στην πρώην ΗΛΠΑΠ, ενώ το Φεβρουάριο του 2010 το τεχνικό προσωπικό της ανήρχετο στα 211 άτομα, στα τέλη Ιουνίου του 2014 προσέγγιζε μόλις τα 185 άτομα».

Πιο κάτω, προσθέτει πως επειδή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πότε θα γίνουν προσλήψεις προτείνει την αλλαγή ωραρίου εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες της συντήρησης. Η πρόταση της διοίκησης αλλάζει τις βάρδιες από τρεις 8ωρες σε δύο 8ωρες και δύο τετράωρες ως εξής: 6 το πρωί με 2 το μεσημέρι, 2 το μεσημέρι με 6 το απόγευμα, 6 το απόγευμα με 2 το πρωί και 2 το πρωί με 6 το πρωί. Στην ουσία, η ΟΣΥ εισάγει τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, καθώς είναι πιθανό ο εργαζόμενος που θα κληθεί να δουλέψει 4ωρο το μεσημέρι, να αναγκαστεί να δουλέψει και στη δεύτερη 4ωρη βάρδια, νωρίς το πρωί, προκειμένου να συμπληρώσει το 8ωρο.

Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει ότι η δεύτερη 4ωρη βάρδια δε θα έχει τεχνικό (!) και άρα μπαίνει ζήτημα αδυναμίας επαρκούς συντήρησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ