Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συναγερμός στους οικοδόμους για το Ασφαλιστικό

Σύσκεψη στο Ηράκλειο, με ομιλητή τον Γ. Τασιούλα, πρόεδρο της κλαδικής Ομοσπονδίας

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Τασιούλας
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη. Στο βήμα ο Γ. Τασιούλας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου η σύσκεψη που διοργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων για το Ασφαλιστικό, με ομιλητή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Τασιούλα.

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, χιλιάδες οικοδόμοι, εργαζόμενοι και άνεργοι βιώνουν τις συνέπειες των μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το Ασφαλιστικό από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Από 1/1/2015, για όσους βγαίνουν σε σύνταξη, ο τρόπος υπολογισμού της αλλάζει προς το χειρότερο. Για τους οικοδόμους, που βιώνουν παρατεταμένη ανεργία, θα επιδεινωθούν οι όροι συνταξιοδότησης και για όσους καταφέρουν να πάρουν σύνταξη, αυτή θα είναι πολύ μικρή. Εξίσου μεγάλες μειώσεις γίνονται και στις επικουρικές συντάξεις.

Στην εισήγηση έγινε επίσης εκτενή αναφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού Ασφάλισης για τους οικοδόμους που προωθεί το ΙΚΑ. Επικαλούμενο την εφαρμογή νέων τεχνικών και υλικών στην οικοδομή, προωθεί τη μετατροπή της ασφάλισης των οικοδόμων σε κοινή ασφάλιση, καθώς η εργασία τους θα παρουσιάζεται στο εξής σαν εργασία στεγασμένου επαγγέλματος. Με αυτό τον τρόπο θα δυσκολέψει τα επόμενα χρόνια η θεμελίωση των προϋποθέσεων για συνταξιοδότηση, με βάση τις διατάξεις για τα βαρέα οικοδομικά ένσημα.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο επιδιώκουν την «αναθέρμανση» της καπιταλιστικής οικονομίας με εργάτες που θα δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο. Η ανεργία, που θα συνεχίζει να βασανίζει τον κλάδο, θα αποτελέσει μέσο εκβιασμού από τους εργοδότες για να προβάλλουν νέες απαιτήσεις.

Ο Γιάννης Τασιούλας είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί ότι αυτά τα μέτρα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Είναι μέτρα που απαλλάσσουν κεφάλαιο και κράτος από την υποχρέωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι μέτρα που ανοίγουν νέους δρόμους για κερδοφόρα δράση στους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στον τομέα της Ασφάλισης, της Υγείας.

Τις λύσεις που έχουμε ανάγκη, μπορούμε να τις επιβάλουμε με τον αγώνα μας. Με τη συσπείρωση στο συνδικάτο, την Ομοσπονδία μας, την ενίσχυση της ταξικής γραμμής μέσα στο κίνημα. Την απομόνωση του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Χρειάζεται αγώνας για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για αυξήσεις σε μεροκάματα, για συλλογική σύμβαση εργασίας που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Ταυτόχρονα, χρειάζεται πάλη για μέτρα ανακούφισης των ανέργων. Γι όλα αυτά, είναι επείγουσα ανάγκη να σημάνει συναγερμός στον κλάδο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρώνουν τα γιαπιά - Παλεύουν για το ένσημο, τη ΣΣΕ και μέτρα προστασίας (2023-10-26 00:00:00.0)
Επαγρύπνηση για το Ασφαλιστικό (2014-08-23 00:00:00.0)
Συντονισμένη πάλη για έργα που χρειάζεται ο λαός (2009-11-06 00:00:00.0)
Απεργούν στις 26 Νοέμβρη (2009-10-31 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού (2000-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ