Σάββατο 26 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
Υπόμνημα στα υπουργεία Ανάποτυξης και Οικονομικών

Ζητούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματός τους

Με υπόμνημά τους προς τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας, ο Σύνδεσμος εργοληπτών καταστηματαρχών ηλεκτρολόγων Αθήνας και ο Σύνδεσμος εργολάβων ηλεκτρικών έργων Αττικής, σημειώνουν: «Οι επιπτώσεις της βαθιάς οικονομικής κρίσης έχουν φέρει τη λαϊκή οικογένεια στα όρια. Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, κατά εκατοντάδες χιλιάδες, είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και με χρέη στην εφορία που συνεχώς αυξάνουν.

Οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι, όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές και την οικοδομή, δοκιμάζονται επιπλέον από δεκαετή αναδουλειά, που τους καθιστά προβληματική και την αξιοπρεπή επιβίωση ακόμη. Σειρά κυβερνητικών μέτρων, όπως ο νόμος 3982/2011 για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, το περίφημο ΠΔ/108 του 2013 και η σχετική ΚΥΑ (ΦΕΚ 2854/11-11-2013) που ακολούθησε, μας βρήκε στο σύνολό του αντίθετους.

(...) Ωφελημένοι είναι τόσο οι ασφαλιστικές εταιρίες, που τους παρέχεται νέο προϊόν για περαιτέρω κερδοφορία, καθώς και το μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο, που αντικειμενικά διαθέτει την απαραίτητη υποδομή, και θα συγκεντρώνει πλέον ότι κατασκευαστικό έργο υπάρχει.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα, άμεσα η λαϊκή οικογένεια, οι μικροί επαγγελματίες, σε σχέση με τη συγκεκριμένη νομοθεσία, είναι: Η κατάργηση της υποχρεωτικής ανανέωσης των αδειών άσκησης επαγγέλματος. Ο τίτλος σπουδών να είναι η μόνη προϋπόθεση για την άσκηση επαγγέλματος και να έχει ισχύ για όλη τη χρονική διάρκεια της επαγγελματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως του επιπέδου σπουδών (μέση, ανώτερη , ανώτατη) από το οποίο προήλθε η συγκεκριμένη άδεια.

Η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης για επαγγελματική ευθύνη των έργων. Οι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για τα έργα που πραγματοποιούν για χρονικό διάστημα δύο ετών από την ολοκλήρωσή τούς και το κράτος έχει ευθύνη για τα υλικά, τον εξοπλισμό κλπ. που κατασκευάζονται είτε εισάγονται, τόσο ως προς την ασφάλεια χρήσης, όσο και ως προς την ποιότητα.

Η κατάργηση του συνόλου της συγκεκριμένης νομοθεσίας για την "απελευθέρωση" του επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου. Ασφαλέστερα και ποιοτικότερα ηλεκτρολογικά έργα θα πραγματοποιούνται από τεχνικούς, που θα έχουν ολοκληρώσει την ενιαία, δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση μέσης, ανώτερης είτε ανώτατης βαθμίδας και με την ανάλογη προϋπηρεσία -όπου αυτή είναι απαραίτητη. Οι καταργήσεις σχολών, η αντικατάσταση της προϋπηρεσίας από διάφορα σεμινάρια και πιστοποιήσεις μέσω των διαφόρων ΚΕΚ κλπ. αποτελούν το σίγουρο δρόμο για την υποβάθμιση της ποιότητας των τεχνικών έργων, για ανασφαλείς εγκαταστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ