Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΤΙΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
Νεκρώνουν τα γιαπιά - Παλεύουν για το ένσημο, τη ΣΣΕ και μέτρα προστασίας

Παγκρήτια απεργιακή συγκέντρωση στις 8 Νοέμβρη στο Ηράκλειο

Συζήτηση με οικοδόμους σε εργοτάξιο της Αθήνας
Συζήτηση με οικοδόμους σε εργοτάξιο της Αθήνας
Στην Κρήτη έφτασε χτες το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας για την πανοικοδομική απεργία της 8ης Νοέμβρη με την περιφερειακή σύσκεψη που οργανώθηκε στο Ρέθυμνο.

Στην παγκρήτια σύσκεψη, όπου που συμμετείχαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων των νομών, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας, ενώ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με συμμετοχή οικοδόμων από όλη την Κρήτη.

Στη συζήτηση αναδείχτηκε η μεγάλη αντίθεση στον κλάδο. Ενώ η δουλειά χτυπάει «κόκκινο», το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για «ζήτω» από την ακρίβεια, παρότι έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Αντίστοιχα την ίδια ώρα υπάρχει κλοπή των ενσήμων κι έτσι χιλιάδες οικοδόμοι δεν μπορούν να βγουν σε σύνταξη ή παίρνουν ψίχουλα.

Πάνω σε αυτήν την ανάγκη για το μεροκάματο συμβαίνουν τα δεκάδες «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς από την εντατικοποίηση, τις ατελείωτες υπερωρίες, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία αναλυτικής συζήτησης σε κάθε γιαπί και χώρο δουλειάς του διεκδικητικού πλαισίου της απεργίας, το οποίο απαντάει στα προβλήματα των οικοδόμων αυτήν την περίοδο.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Από την παγκρήτια σύσκεψη
Από την παγκρήτια σύσκεψη
Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, αίτημα δίκαιο, που οι οικοδόμοι απαιτούν να γίνει πράξη για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά ασφάλισης από την περίοδο της μεγάλης κρίσης και της μεγάλης ανεργίας στον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία φορά που δόθηκαν τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα ήταν το 1984, και από τότε μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ αν και εισπράττει τις σχετικές εισφορές από νομιμοποίηση αυθαιρέτων, ημιυπαίθριων κατασκευών, δεν τις αποδίδει στους εργάτες που έχουν δουλέψει σε αυτά τα έργα. Η απόδοση αυτών των ενσήμων θα αποτελέσει μια σημαντική ανακούφιση για χιλιάδες οικοδόμους που μαζεύουν ένσημο το ένσημο για να βγουν στη σύνταξη.

Επίσης, οι οικοδόμοι διεκδικούν να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ. «Η ΣΣΕ μάς προστατεύει και δίνει ώθηση προς τα πάνω στο μεροκάματό μας. Με την υποχρεωτικότητα το ένσημό μας θα αυξηθεί, έτσι και το δωρόσημο που θα παίρνουμε θα είναι μεγαλύτερο και η σύνταξή μας θα αυξηθεί», σημειώθηκε στην παγκρήτια σύσκεψη.

Για την αντιμετώπιση των εργατικών «ατυχημάτων» απαιτούν την επαναλειτουργία σε σταθερή βάση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις Κατασκευές, που έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και μια 10ετία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, αποψιλώνοντας τους μηχανισμούς της Επιθεώρησης Εργασίας από επιθεωρητές και απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Τήρηση των μέτρων ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας και το κόστος να το επωμίζεται εξολοκλήρου.

Οι ομιλητές στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα επιτυχίας της απεργίας, ιδιαίτερα στα μεγάλα γιαπιά του νησιού. Οπως είπαν, «δεν αφήνουμε μέρα χαμένη. Με συσκέψεις και περιοδείες να φτάσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς».

«Μπορούμε να καταφέρουμε να νεκρώσουν όλα τα γιαπιά της Κρήτης. Να είμαστε στον δρόμο εκατοντάδες οικοδόμοι στις 8 Νοέμβρη», σημείωσε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου.

Πληθαίνουν οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ., στον ΕΦΚΑ επί της Αριστοτέλους.

Επίσης, συγκεντρώσεις θα γίνουν σε:

Πάτρα, 10.30 π.μ., στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Λάρισα, 11 π.μ., πλατεία Γαργαλιάνων.

Τρίκαλα, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Καρδίτσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία (τράπεζα Alpha Bank).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ