Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Αποσπασματικές δράσεις και «κόφτες» παρουσιάζονται ως «πρόγραμμα πρόληψης»

Mε τη διατήρηση του «κόφτη» στις προληπτικές εξετάσεις και την έλλειψη μόνιμου προσωπικού και σύγχρονου εξοπλισμού, όπως ψηφιακοί μαστογράφοι, στα ρημαγμένα Κέντρα Υγείας και στα υπό κατάρρευση δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, «τίμησε» χθες η κυβέρνηση την Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού «Φώφη Γεννηματά» στις γυναίκες 45 - 74 ετών (από 50 - 69 ετών που ήταν μέχρι σήμερα), ενώ η ίδια η Φ. Γεννηματά είχε διαγνωστεί με καρκίνο στα 42 της χρόνια (!), δηλαδή σε νεότερη ηλικία από αυτή που καλύπτει το πρόγραμμα. Κριτήριο δεν είναι προφανώς η επιστημονική γνώση και πείρα, αλλά η συρρίκνωση του κρατικού «κόστους» για την Υγεία στο μίνιμουμ, η λογική της εξασφάλισης «πολύ λίγων για ελάχιστους».

Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη κακοήθης πάθηση στις γυναίκες. Στην Ελλάδα περίπου 5.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο, ενώ παρατηρείται αυξητική τάση των περιστατικών. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία εξασφαλίζει αποτελεσματική αντιμετώπιση σε πάνω από το 95% των περιστατικών, δεδομένο που αναδεικνύει την αξία της πρόληψης. Στη χώρα μας όμως το ποσοστό των γυναικών που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο είναι αρκετά χαμηλό.

Σήμερα η κυβέρνηση κάνει λόγο για «δωρεάν εξέταση από ειδικό γιατρό, δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία, δωρεάν υπερηχογράφημα» την ώρα που μόνο το 16% των ψηφιακών μαστογράφων ανήκει σε κάποια δημόσια μονάδα Υγείας, ενώ προϋπόθεση για τη «δωρεάν» επίσκεψη σε ειδικό γιατρό και το «δωρεάν υπερηχογράφημα» είναι ο εντοπισμός υπόπτου ευρήματος στη μαστογραφία.

Μια γυναίκα που θέλει να κάνει μαστογραφία θα πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγει σε ιδιώτη σε 13 περιοχές, αφού δεν υπάρχει δημόσια δομή. Σε 67 περιοχές υπάρχουν μαστογράφοι του ιδιωτικού τομέα, σε 57 δραστηριοποιούνται δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, ενώ σε 4 δεν υπάρχει καθόλου μαστογράφος. Το 74% των μαστογραφιών γίνονται στον ιδιωτικό τομέα, με τις γυναίκες να πληρώνουν από την τσέπη τους, με βάση το 15% της συμμετοχής, 400.000 ευρώ!

Δεν υπάρχει μαστογράφος στο μοναδικό νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, παρουσίαζε τις αποσπασματικές δράσεις και τους κάθε λογής «κόφτες» ως «πρόγραμμα πρόληψης», στο υπουργείο Υγείας διαδήλωνε χθες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου μαζί με τους Συλλόγους Γυναικών Ανω Λιοσίων και Ελευσίνας (μέλη της ΟΓΕ), αφού στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής δεν υπάρχει καν ψηφιακός μαστογράφος (!), ενώ δεν υπάρχει και σε καμία άλλη δημόσια μονάδα Υγείας στην περιοχή.

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, «το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ εξακολουθούν να μην ανταποκρίνονται στα επανειλημμένα αιτήματα του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του "Θριάσιου" Νοσοκομείου για προμήθεια σύγχρονου ψηφιακού μαστογράφου, ψηφιακού υπερηχοτομογράφου και συστήματος αυτόματης σάρωσης του μαστού (που θα έδινε τη δυνατότητα για προληπτικό έλεγχο, χωρίς την έκθεση σε ακτινοβολία ακόμα και σε πολύ νεαρές κοπέλες)» και μάλιστα όλα αυτά ενώ στο «Θριάσιο» λειτουργεί Ιατρείο Καρκίνου του Μαστού στο πλαίσιο της Χειρουργικής κλινικής από το 2002, όπου παρακολουθούνται χιλιάδες γυναίκες και έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις.

«Δεσμευόμαστε να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέχρι να εξοπλιστεί και να στελεχωθεί Τμήμα Ψηφιακής Μαστογραφίας στο "Θριάσιο" Νοσοκομείο, για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο των γυναικών της Δυτικής Αττικής», ξεκαθαρίζει το Σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ