Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συντονισμένη πάλη για έργα που χρειάζεται ο λαός

Διέξοδο στην ανεργία του κλάδου θα δώσει η κατασκευαστική δραστηριότητα προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων, σημειώθηκε στη χτεσινή σύσκεψη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη
Η αντιμετώπιση της ανεργίας περνάει μέσα από την ενίσχυση της συντονισμένης αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων στις Κατασκευές, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, για έργα που απαιτούν τα δικά τους συμφέροντα, με κυρίαρχο το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας, έργα για την αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, σύγχρονα σχολεία και νοσοκομεία κτλ. Αυτό ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που ανέδειξε η χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και τη συμμετοχή άλλων συνδικάτων και μαζικών φορέων.

«Η ανεργία», τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου, κατά την εισηγητική ομιλία, «είναι συνδεδεμένη με τις πολιτικές που στηρίζουν την κερδοφορία των λίγων, οξύνουν την εξαθλίωση των εργατών, τον αφανισμό της εργαζόμενης αγροτιάς, τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προϊόντων, την κατάργηση καλλιεργειών - δηλαδή την ΚΑΠ. Είναι συνδεδεμένη με το χτύπημα των οικογενειακών μικροεπιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων». Ακριβώς γι' αυτό το λόγο ο αγώνας για την ανεργία αποκτά ευρύτερα χαρακτηριστικά, τόνισε ο Γ. Τασιούλας και επισήμανε: «Ο δρόμος για το χτύπημα της ανεργίας, την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, βγαίνει από τα στενά όρια των οικοδόμων. Απαιτεί τη συσπείρωση πλατύτερων στρωμάτων που θίγονται απ' αυτή την κατάσταση. Υποχρεωτικά, περνάει μέσα από τη σύγκρουση με συμφέροντα και πολιτικές που δεν παίρνουν υπόψη τις ανάγκες των εργατών, αλλά τις απαιτήσεις των κατασκευαστικών εταιρειών και των εργολάβων».

Ο Γ. Τασιούλας τόνισε πως συνολικά με τον κλάδο σχετίζονται 1.000.000 εργαζόμενοι, από τον πρωτογενή τομέα εξόρυξης πρώτων υλών, τη μεταποίηση, τους ηλεκτροτεχνίτες, τους οικοδόμους, μέχρι και τους μικροεπαγγελματίες. Και τόνισε: «Εργα μπορεί να έγιναν, μπορεί να γίνουν και θα γίνουν, αλλά το ζήτημα είναι με τι τρόπο γίνονται, με ποιες συνθήκες πραγματοποιούνται, ποιος πληρώνει και για να γίνουν και για τη χρήση τους». Χαρακτηριστικό είναι - όπως ανέφερε - ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας στέλνει τους εργάτες στις τράπεζες για να αγοράσουν ένα σπίτι. Ταυτόχρονα, τα έργα που γίνονται με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όχι μόνο είναι πολύ πίσω απ' τις ανάγκες, αλλά και ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολύ φθηνότερα, αν είχαν διαφορετικό προσανατολισμό.

Από τη μία άνεργοι, από την άλλη άστεγοι

Η κυρίαρχη πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδα και πολλούς αυτοαπασχολούμενους, για τους οποίους, όπως σημείωσε ο Γεράσιμος Χιόνης από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των ΕΒΕ, η κατάσταση «καθημερινά χειροτερεύει». Τόνισε ότι γύρω απ' την οικοδομική δραστηριότητα, εργάζονται περίπου 100 ειδικότητες μικροεπαγγελματιών και σημείωσε ότι λόγο της φθίνουσας πορείας της οικοδομής, έχουν αντίστοιχα φθίνουσα πορεία και οι επαγγελματοβιοτέχνες.

Ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, από την ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών, τόνισε πως είναι πλήθος μηχανικών στην ανεργία. «Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρονιά, το επίσημο ποσοστό φτάνει το 13%», είπε. Ενώ στη διαρκή αύξηση της ανεργίας και στον κλάδο των ηλεκτρολόγων, μίλησε και ο Νίκος Γκίκας, πρόεδρος της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αθήνας.

Στην ανάγκη να οργανωθεί η συντονισμένη πάλη των εργαζομένων για το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας αναφέρθηκε ο Κώστας Μητιλινιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Ο Προμηθέας». Αναφερόμενος στην όξυνση των προβλημάτων και τη σημερινή καπιταλιστική κρίση, ο Βαγγέλης Βακάλης, οργανωτικός γραμματέας του συνδικάτου, υπογράμμισε ότι ο κλάδος των κατασκευών έχει στρατηγική σημασία. Ενώ ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αντιφάσεις του σημερινού τρόπου ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι 500.000 διαμερίσματα είναι αδιάθετα, υπάρχουν χιλιάδες άστεγοι και πολλές λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν στέγαση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν πολλοί ακόμα φορείς όπως τα συνδικάτα από το Φάρμακο, Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα, Ξύλο, Επισιτισμό - Τουρισμό, Λογιστές, Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, Τρόφιμα - Ποτά κτλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ