Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ταπεινωτική δουλειά χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

Ανακοίνωση της ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ με αφορμή την περικοπή του χρονοεπιδόματος και των αδειών των επικουρικών γιατρών

«Θέλουν τους επικουρικούς γιατρούς, τους εργαζόμενους των stage, τους έκτακτους - εποχιακούς και τους εργαζόμενους στα συνεργεία με ημερομηνία λήξης, με ταπεινωτικές σχέσεις δουλειάς, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και θύματα βαθύτερης εκμετάλλευσης και βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου».

Τα παραπάνω τονίζει σε εφημερίδα τοίχου η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ με αφορμή τη χτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - εφαρμόζοντας υποδείξεις της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ - κόβει το χρονοεπίδομα και τις άδειες των επικουρικών γιατρών. Πέρα απ' το κυβερνητικό πετσόκομμα των δικαιωμάτων των επικουρικών γιατρών στον «Ευαγγελισμό» η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ πρωτοστάτησαν στην καταπάτηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων 500 εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και στα συνεργεία και, αρνούμενοι τη συμμετοχή τους, «ακύρωσαν τις εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων (ΣΕΝΕ)», όπως υπογραμμίζει η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ.

Επίσης, θυμίζει ότι «στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας οι παρατάξεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κάνουν "γενικό σιωπητήριο" για τους 1.200 επικουρικούς γιατρούς για να "προσαρμόσουν" και τους γιατρούς στις επιταγές της Λισαβόνας με επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, το σπάσιμο του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και το χτύπημα των αμοιβών και του δικαιώματος της άδειας».

«Η σταθερή και μόνιμη εργασία είναι για όλους μας πάγια και διαρκής ανάγκη αλλά και δικαίωμά μας», υπογραμμίζει η ΚΟΒ «Ευαγγελισμού» του ΚΚΕ και τονίζει: «Αγωνιζόμαστε για υπεράσπιση των κεκτημένων που μας απέμειναν αλλά και για να τα διευρύνουμε σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Αγωνιζόμαστε για πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Το χρονοεπίδομα υπολογίζεται ως ποσοστό (κλιμακώνεται κάθε δύο χρόνια) επί του βασικού μισθού, που για τον επικουρικό γιατρό είναι του Επιμελητή Β' (1.468 ευρώ). Για έναν επικουρικό γιατρό με 7 χρόνια εργασίας το χρονοεπίδομα είναι 16% ή 234,88 ευρώ. Μαζί με άλλα επιδόματα οι συνολικές αποδοχές - χωρίς τις εφημερίες - ενός επικουρικού με 7 χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά φτάνουν στα 2.347,88 ευρώ. Πρόκειται για αποδοχές που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών, όταν για να καλυφθούν οι ελάχιστες ανάγκες θα έπρεπε ο νεοδιοριζόμενος γιατρός να έχει βασικό μισθό 1.700 ευρώ, με ανάλογη κλιμάκωση τα επόμενα χρόνια, όπως τονίζει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών». Ετσι, τώρα, με το κόψιμο του χρονοεπιδόματος, οι επικουρικοί χάνουν μέχρι και 10% των συνολικών αποδοχών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ