ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
61η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΟΝΚΑΝΔΑ
Ορόσημο για την Κουβανική Επανάσταση

Ο Φιντέλ Κάστρο έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από αστυνομικούς μετά την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα της πόλης Σαντιάγο ντε Κούβα

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο Φιντέλ Κάστρο έχει συλληφθεί και ανακρίνεται από αστυνομικούς μετά την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα της πόλης Σαντιάγο ντε Κούβα
Τα 61 χρόνια από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας συμπληρώνονται σήμερα, ενώ σε όλο το νησί προετοιμάζονται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης. Η κεντρική εκδήλωση για φέτος έχει επιλεγεί να γίνει στην επαρχία Αρτεμίσα, που ιδρύθηκε το 2010 (συνενώνοντας 8 δήμους της επαρχίας της Αβάνας και 3 του Πινάρ ντελ Ρίο). Η συγκεκριμένη επαρχία και η ομώνυμη πόλη έχει σπουδαία επαναστατική παράδοση και έδωσε πολλούς μαχητές που συμμετείχαν και στην επιχείρηση στη Μονκάδα. Για τους 28 πεσόντες σε αυτή τη μάχη, αλλά και πολλούς άλλους στον επαναστατικό αγώνα, έχει στηθεί το Μαυσωλείο των Μαρτύρων στην πόλη όπου θα είναι και ο τόπος της εκδήλωσης, που θα ξεκινήσει στις 7.30 τοπική ώρα με κεντρικό ομιλητή τον Ραμίρο Βαλντές Μενέντες, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κούβας, αντιπροέδρου του Συμβουλίου του Κράτους και των Υπουργών, Ηρωα της Επανάστασης και έναν από τους μαχητές της Αρτεμίσα που πήρε μέρος στην επιχείρηση της Μονκάδα.

Οι επιθέσεις στους στρατώνες, των οποίων ηγήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο και άλλοι επαναστάτες στις 26 Ιούλη του 1953, από όπου προέκυψε το ομώνυμο Κίνημα, μπορεί σε στρατιωτικό επίπεδο να απέτυχαν αλλά σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση για τη νικηφόρα έκβαση της κουβανικής επανάστασης 6 χρόνια μετά, την 1η Γενάρη του 1959, για να ανοίξει ο δρόμος για να πάρει το 1961 σοσιαλιστικό χαρακτήρα.

Η επίθεση στο στρατώνα Μονκάδα, κολαστήριο για πολλούς αγωνιστές, και την ίδια μέρα η ταυτόχρονη επίθεση σε άλλο στρατώνα στο Μπαγιάμο, σηματοδότησαν την απαρχή της μαζικής εξέγερσης κατά του δικτατορικού καθεστώτος του Φ. Μπατίστα. Μετά από δύο χρόνια φυλάκισης, ο Φιντέλ απελευθερώθηκε και αυτοεξορίστηκε στο Μεξικό, όπου μαζί με τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, τον Καμίλο Σιενφουέγκος και άλλους ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για τη συνέχεια του αγώνα τους. Με ένα μικρό πλοίο, την «Γκράνμα» (σώζεται στο μουσείο της Επανάστασης στην Κούβα), 82 επαναστάτες αποβιβάστηκαν σε μια παραλία στους πρόποδες της οροσειράς της Σιέρα Μαέστρα στις 30 του Νοέμβρη του 1956. Μόνο 10 απ' αυτούς κατάφεραν να επιζήσουν από τα εξοντωτικά χτυπήματα και τις επιδρομές της αεροπορίας της δικτατορίας. Με όσους όμως απέμειναν, μεταξύ τους ο Φιντέλ, ο αδελφός του Ραούλ, ο Τσε, ο Σιενφουέγκος και ο Χουάν Αλμέιδα, άρχισε η εποποιία του αγώνα στα βουνά.

Ετσι ξεκίνησε ο επαναστατικός στρατός, που στηρίχτηκε στην πολιτικο-στρατιωτική δουλειά που είχαν ξεκινήσει το Κίνημα 26ης Ιούλη με επικεφαλής τον Φρανκ Πάις, το Επαναστατικό Διευθυντήριο, επαναστάτες φοιτητές και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα Κούβας, όπως είχε ονομαστεί το ΚΚ Κούβας. Η προετοιμασία και η μαζική δουλειά μέσα στο λαό, στους τόπους δουλείας και τις λαϊκές συνοικίες ήταν κρίσιμη για την επιτυχία της Επανάστασης, που έδωσε και συνεχίζει σημαντικά επιτεύγματα στους εργαζόμενους, παρά την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να την πνίξουν με τον 50χρονο αποκλεισμό και άλλες μεθόδους.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΤΗΣ «AIR ALGERIE»
Εντοπίστηκαν συντρίμμια στο Βόρειο Μάλι

Δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμία υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία, δήλωνε χτες ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς

ΠΑΡΙΣΙ-ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Οτι εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση της εταιρίας «Air Algerie» (και αγνοούνταν από το απόγευμα της Πέμπτης) στο Βόρειο Μάλι ανακοίνωσε χτες, πριν ξημερώσει, το πρωί η Γαλλική Προεδρία, αναφέροντας: «Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε παρότι είχε διαλυθεί».

Χτες το μεσημέρι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας επιζών» και ότι βρέθηκε ένα μαύρο κουτί.

Σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος, Γάλλοι ερευνητές κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι το σκάφος συνετρίβη όταν έπεσε στο έδαφος.

Μεταξύ άλλων, είχε γίνει γνωστό πως το 6μελές ισπανικό πλήρωμα είχε ενημερώσει ότι αλλάζει πορεία «λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών».

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Φρεντερίκ Κιουβιλιέρ, είπε ότι το Παρίσι απορρίπτει «εξ αρχής την πιθανότητα να ερρίφθησαν πυρά από το έδαφος, θεωρώντας την εξαιρετικά απίθανη, αν όχι αδύνατη».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, είχε σημειώσει: «Ατύχημα ή επίθεση, δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία».

Το αεροσκάφος, ένα MacDonnell Douglas MD-83, είχε νοικιάσει στην «Air Algerie» η ιδιωτική ισπανική εταιρεία «Σουιφτέιρ». Απογειώθηκε το ξημέρωμα της Πέμπτης από την πρωτεύουσα της Μπουργκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, με κατεύθυνση την πρωτεύουσα της Αλγερίας, Αλγέρι. Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 50 λεπτά μετά την απογείωσή του. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των επιβατών παραμένουν συγκεχυμένες, οι περισσότερες πηγές κάνουν λόγο για πάνω από 110 άτομα, εκ των οποίων τα 51 ήταν από τη Γαλλία.

Το δυστύχημα έδωσε αφορμή -όπως κάθε φορά- για πολλές αναλύσεις και σενάρια, ειδικά στις γαλλικές εφημερίδες, την ώρα που δεν είχαν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία για την κατάσταση των ευρημάτων.

Η «Λε Μοντ» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι -σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά- ο πιλότος δεν εξέπεμψε «σήμα κινδύνου», κάτι που ίσως να ενισχύει την πιθανότητα μιας «ξαφνικής έκρηξης».

Ειδικοί από το χώρο της αεροπλοΐας εκτιμούν ότι τα 18 χρόνια που ήδη πετούσε το αεροσκάφος το κάνουν «αρκετά παλιό».

Σημειωτέον ότι στο Μάλι βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι πολύ πρόσφατα μία από τις «ειρηνευτικές» (βλέπε ιμπεριαλιστικές) αποστολές της Γαλλίας, της οποίας η αστική τάξη διεκδικεί αναβαθμισμένη παρουσία σε μεγάλο μέρος της, γεμάτης φυσικό πλούτο, αφρικανικής ηπείρου, ειδικά σε περιοχές όπου ήταν πρώην γαλλικές αποικίες. Και η συγκεκριμένη αποστολή ξεκίνησε στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της αντιμετώπισης ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων. Στις 13 Ιούλη, το Παρίσι ανακοίνωσε ότι αποσύρει μέρος των στρατευμάτων του από το Μάλι και, σχεδόν διπλασιάζοντας τις δυνάμεις που διατηρεί στην ευρύτερη περιοχή, επέκτεινε τη στρατιωτική του παρουσία σε Μαυριτανία, Μπουργκίνα Φάσο, Νίγηρα και Τσαντ.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ
Υπόσχεται «απλούστερη ζωή» στους επενδυτές

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να εκφράσει ανυπομονησία για εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Οτι « κάνει τη ζωή πιο απλή» για τους επενδυτές σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Ρόιτερς» ο νέος Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Βοντόντο. Μεταξύ άλλων εξήγησε ότι θα ενισχύσει τις παλιές υποδομές της χώρας, θα ξεμπερδέψει με τη σύνθετη νομοθεσία και θα αποπέμπει τους υπουργούς αν δεν εκπληρώνουν τα καθήκοντά τους.

Επίσης υπογραμμίζει ότι «αυτή η νίκη είναι νίκη για όλη την Ινδονησία», ξεκαθαρίζοντας ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες αξιοποίησης της αγωνίας του ινδονησιακού λαού (σε μεγάλο του ποσοστό ζει σε συνθήκες φτώχειας) για να πειστεί ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα δώσει λύση και στα δικά του προβλήματα.

Καθόλου τυχαία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έσπευσε να στείλει μήνυμα στο νέο Πρόεδρο, τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ ανυπομονούν να δουλέψουν μαζί με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Βοντόντο καθώς βαθαίνουμε τη συνεργασία μας, ενισχύουμε τους κοινούς μας στόχους παγκόσμια και επεκτείνουμε τις διμερείς σχέσεις», αλλά και να δώσει συγχαρητήρια για τις «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές.

Συγχαρητήρια στον Βοντόντο έδωσε και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, σημειώνοντας ότι «η σχέση με την Ινδονησία είναι εξαιρετικά σημαντική για μας. Μοιραζόμαστε μια μακρά ιστορία συνεργασίας σε μια ευρεία γκάμα κοινών συμφερόντων και προκλήσεων. Απολαμβάνουμε μια υψηλά παραγωγική και ευρέως βασισμένη συνεργασία που περιλαμβάνει την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την άμυνα, την ασφάλεια και τις διαπροσωπικές επαφές».

Ο Βοντόντο, ένας πρώην επιπλοποιός, μεγαλωμένος σε επαρχιακό χωριό, εμφανίζεται από τα αστικά ΜΜΕ ως εκείνος που θα βάλει τέλος στο «αυταρχικό παρελθόν» της χώρας. Ο Σουμπιάντο συμβολίζει κατά πολλούς την εποχή που στην πολιτική ζωή κυριαρχούσαν φιγούρες του στρατού και μιας συγκεκριμένης «ελίτ».

Ο απόστρατος στρατηγός Πραμπόβο Σουμπιάντο, πάντως, που ήρθε δεύτερος στις εκλογές, επρόκειτο να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Το πώς θα διαμορφωθεί ο πολιτικός συσχετισμός δύναμης στην Ινδονησία, μία χώρα - μέλος των G-20, με σημαντική γεωστρατηγική θέση στην «ευαίσθητη» περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα αλληλεπιδράσει με τις ανακατατάξεις ευρύτερα στη ζώνη της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούν «στροφή» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, αλλά και προσφάτως και η Ρωσία. Επιπλέον, η Κίνα εξακολουθεί να έχει καταλυτικό ρόλο, αλλά και να εμπλέκεται σε μια σειρά εδαφικές διαφορές, όπως αυτές που παραμένουν στη Νότια Κινεζική Θάλασσα με την «εμπλοκή» και της Ινδονησίας.

ΝΙΓΗΡΙΑ - ΝΙΓΗΡΑΣ - ΤΣΑΝΤ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Συγκροτούν δύναμη «κατά της τρομοκρατίας»

ΝΙΑΜΕΪ.--

Να δημιουργήσουν μια στρατιωτική δύναμη, στην οποία κάθε χώρα θα συμμετάσχει με 700 στρατιώτες, συμφώνησαν Νιγηρία, Νίγηρας, Τσαντ και Καμερούν, στο όνομα της «καταπολέμησης τρομοκρατικών οργανώσεων» που δρουν στην περιοχή. Οι υπουργοί Αμυνας των τεσσάρων κρατών συναντήθηκαν στην πρωτεύουα του Νίγηρα, Νιαμέι, για να συζητήσουν -σύμφωνα με το BBC- τις «αυξανόμενες απειλές» από τη δράση της «Μπόκο Χαράμ», της ένοπλης οργάνωσης που διατείνεται ότι δρα για να δημιουργήσει ισλαμιστικό κράτος στην περιοχή.

Η «Μπόκο Χαράμ» έγινε ιδιαίτερα γνωστή μετά την απαγωγή πάνω από 200 μαθητριών στη Νιγηρία, προκαλώντας τις παρεμβάσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έκλιναν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη κοινής δράσης «κατά της τρομοκρατίας». Διατυπώσεις που τις περισσότερες φορές οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν προμηνύοντας πολύμορφη δράση (φυσικά και στρατιωτική) που ανοίγει το δρόμο σε επενδυτικά σχέδια μεγάλων ομίλων. Ο τεράστιος πλούτος της Αφρικής συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ισχυρών πολυεθνικών, προκαλώντας διαρκείς διεργασίες στις συμμαχίες της αστικής τάξης στην περιοχή, περιφερειακά αλλά και ευρύτερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ