ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο ενάντια στη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο
Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χτες νωρίς το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα γκισέ των ισραηλινών αερογραμμών «ΕL - ΑL» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα Σπάτα, καταγγέλλοντας τις συνεχιζόμενες δολοφονικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν να παρεμποδιστεί από τις δυνάμεις της ασφάλειας και με την προκλητική στάση ανδρών της υπηρεσίας της ασφάλειας του Ισραήλ, η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε, καθυστερώντας την προγραμματισμένη για εκείνη την ώρα πτήση προς το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν πανό που είχε γραμμένο στα αγγλικά το σύνθημα «Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης», ενώ μοίρασαν ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στον κόσμο, γραμμένη στα ελληνικά και τα αγγλικά. Ακόμα φώναξαν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την Παλαιστίνη», «Στη Γάζα, στη Γάζα σφάζουνε μαζί, ΗΠΑ, Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί» και «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Τέλος κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν αιτήματα: Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. Να σταματήσουν τώρα οι δολοφονικές επιδρομές στη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει όλα τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος και ο Μοχάμεντ Ικνέιμπι, εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στην ΠΣΟ και μέλος της Γραμματείας της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών.

ΓΑΛΛΙΑ - ΗΑΕ
Οριστικοποιήθηκε η αγορά δύο συστημάτων παρακολούθησης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την προσπάθεια της Γαλλίας να δυναμώσει την παρουσία της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συνδέεται η πώληση δύο δορυφορικών συστημάτων παρακολούθησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), που σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ οριστικοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα.

Η οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπιούν» επικαλείται σε «αποκλειστικό» της δημοσίευμα «πηγές που επιβεβαιώνουν» ότι μπήκαν στο Λονδίνο οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία Παρισιού - Αμπού Ντάμπι.

Μεγάλοι ωφελημένοι από το συμβόλαιο, συνολικής αξίας τουλάχιστον 700 εκατομμυρίων ευρώ, είναι οι γαλλικές εταιρείες «Airbus Systems» και «Thales Alenia Space», που θα προμηθεύσουν στα ΗΑΕ τα δύο δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης.

Η διαπραγμάτευση ολοκληρώθηκε μετά από πολύμηνα παζάρια με αρκετό παρασκήνιο, αφού προσφορά είχαν καταθέσει και αμερικανικές εταιρείες που λάνσαραν το πρόγραμμα «Raytheon», 20% πιο ακριβό από το γαλλικό «Falcon Eye». Ενδεικτικό είναι το ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να εμποδίσουν επανειλημμένα την τελική συμφωνία Παρισιού - Αμπού Ντάμπι και με νέες προσφορές, αλλά φαίνεται ότι τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των γαλλικών μονοπωλίων.

Σάλευε μες στο νεκρό κορμί της μάνας του

Το τηλεγράφημα σημείωνε μεταξύ άλλων: «Στο νοσοκομείο του προσφυγικού καταυλισμού Ντέιρ αλ Μπάλαχ οι γιατροί έφεραν στον κόσμο, με καισαρική, ένα πρόωρο βρέφος μία ώρα μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο σύζυγος της 23χρονης γυναίκας, ένας δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, τραυματίστηκε σοβαρά. "Μας την έφεραν νεκρή μετά από ένα βομβαρδισμό στις 3 το πρωί της Παρασκευής. Προσπαθήσαμε να την επαναφέρουμε, όμως είχε πεθάνει καθ' οδόν για το νοσοκομείο. Κατόπιν είδαμε την κοιλιά της να κινείται και υπολογίσαμε ότι βρισκόταν στην 36η εβδομάδα της κύησης", εξήγησε ο γιατρός Φάντι αλ Χάρτι. Στο νεογέννητο κοριτσάκι δόθηκε το όνομα της μητέρας του, Σάιμα αλ Σέιχ Κανάν. Η κατάστασή του πάντως είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι έμεινε για πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στην εντατική μονάδα τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες».

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αυτό το κορίτσι. Δεν αρκεί να επιβιώσει από τη δύσκολη «γέννα», πρέπει να γλιτώσει κι από τις ισραηλινές βόμβες. Ο,τι όμως κι αν απογίνει, ένα είναι σίγουρο. Εχει κιόλας δώσει μαθήματα ζωής. Ανάμεσα στη φρίκη και το θρήνο που κουβαλάνε οι εικόνες οι οποίες φτάνουν καθημερινά από τη μαρτυρική Γάζα, αυτό το πλάσμα, πριν ακόμα γεννηθεί, κατάφερε να βροντοφωνάξει ότι θέλει να ζήσει για λογαριασμό όλων των παιδιών που δολοφονούν οι ιμπεριαλιστές όχι μόνο στη δική του πατρίδα, αλλά σε κάθε γωνιά της Γης.

Εκείνοι που νομίζουν ότι με βόμβες και πυραύλους μπορούν να γλιτώσουν από τη δύναμη της λαϊκής οργής και της οργανωμένης αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης, ας τολμήσουν να κοιτάξουν τα παιδιά της Γάζας. Ο τρόμος, ο πόνος, ο θυμός μπορούν να γίνουν όπλα αντεπίθεσης. Οταν μπολιαστούν με την επαναστατική θεωρία και πράξη της οργανωμένης πρωτοπορίας της κοινωνίας, όταν αποκτήσουν στέρεη βάση, ταξικά προσανατολισμένη, τότε οι γενιές αυτών των παιδιών που σήμερα είναι ανυπεράσπιστα θα μπορέσουν να γίνουν πρωταγωνιστές μιας μάχης αντάξιας και των ονείρων τους και των δικαιωμάτων τους.


Α.

Στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού

Συνδικάτα και άλλοι φορείς με ψηφίσματά τους και εκδηλώσεις καταγγέλλουν τα νέα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα, που στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό.

Τέτοιες ανακοινώσεις εξέδωσαν ο Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Λάρισας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Α' και η Γ' Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DΙΑ στο Παράρτημα Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στο Ηράκλειο της Κρήτης καλεί σε συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Λιονταριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ