ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποίηση για τα αιτήματα των φοιτητριών ΑμΕΑ

Από την προηγούμενη κινητοποίηση στις 25 Ιούλη στην Πρυτανεία
Από την προηγούμενη κινητοποίηση στις 25 Ιούλη στην Πρυτανεία
Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, στην Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου Αθήνας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Βιολογικού και Φαρμακευτικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων δύο συναδελφισσών τους - Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μια φοιτήτρια με προβλήματα όρασης, που φοιτά εδώ και 2 χρόνια στο Μαθηματικό της Αθήνας και αναγκάζεται να αντιγράφει μόνη της βιβλία προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της, γιατί στο Ιδρυμα δεν υπάρχουν βιβλία και Η/Υ με το σύστημα Braille (σύστημα ανάγνωσης και γραφής των τυφλών με την αφή). Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τη μονάδα προσβασιμότητας στην Πληροφορική του Ιδρύματος, δεν της έχει δοθεί καμία απάντηση. Επίσης, μία κωφή φοιτήτρια, η οποία έχει επίσης χαμηλό εισόδημα και σπουδάζει στο Βιολογικό του Πανεπιστημίου Πάτρας, έχει ζητήσει μετεγγραφή στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ωστόσο δεν έχει δει το αίτημά της να ικανοποιείται λόγω έλλειψης υποδομών (δηλ. διερμηνέα) στο Τμήμα της Αθήνας.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι γνωστές, τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στη διοίκηση του ΕΚΠΑ. Ομως, παρότι υπάρχει η δέσμευση της Συγκλήτου του Ιδρύματος (ύστερα από μαζική κινητοποίηση που είχε γίνει παλιότερα) ότι θα υπάρξει επίλυση και των δύο ζητημάτων το επόμενο διάστημα - δηλαδή θα δοθούν συγγράμματα Braille στην τυφλή φοιτήτρια και η μετεγγραφή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα - αυτό στην πράξη δεν έχει συμβεί.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου τούς έδειξε και γνωστοποίησε το περιεχόμενο επιστολής που έχει αποστείλει προς το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβερνητική κωλυσιεργία. Οπως παραδέχτηκε, το Πανεπιστήμιο δεν έχει την απαραίτητη υποδομή στο τυπογραφείο του προκειμένου να εκδώσει βιβλίο με τη μέθοδο Braille για τυφλούς φοιτητές και επίσης ότι για να προχωρήσει στην έκδοση τέτοιων βιβλίων θα πρέπει να αναθέσει το σχετικό έργο σε ιδιώτη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες άδειες από τους εκδοτικούς οίκους για τα πνευματικά δικαιώματα.

Από τη μεριά του το ΜΑΣ χαρακτηρίζει γενικόλογο το περιεχόμενο της επιστολής καθώς δεν μπαίνει στην ουσία του ζητήματος, ενώ δε διεκδικεί συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα των δυο φοιτητριών. Το ΜΑΣ και οι άλλοι σύλλογοι και φορείς που διοργάνωσαν την κινητοποίηση, δήλωσαν ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημα με τις δυο φοιτήτριες.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Προφεστιβαλική εκδήλωση στα Ανώγεια

Προφεστιβαλική εκδήλωση στα Ανώγεια πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις Ρεθύμνου της ΚΝΕ, το Σάββατο 2 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία (Αρμί), στις 19.30, με τίτλο «Ανώγεια: 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα η πάλη συνεχίζεται ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Η προφεστιβαλική γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» που φέτος συμπληρώνει τα 40 του χρόνια.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμό από στέλεχος της ΚΝΕ και χαιρετισμό από την Κομματική Οργάνωση Ανωγείων του ΚΚΕ.
  • Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από DKP (Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα), SDAJ (Γερμανική Κομμουνιστική Νεολαία), ΚΚΕ - ΚΟ Ανωγείων και Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.
  • Ιστορικό του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.
  • Χαιρετισμό εκ μέρους του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP).
  • Χαιρετισμό εκ μέρους της Γερμανικής Κομμουνιστικής Νεολαίας (SDAJ).
  • Ομιλία εκ μέρους του ΚΚΕ από τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
  • Κρητικό Γλέντι με τους Γιώργη Φασουλά (λύρα - τραγούδι), Κώστα Καλλέργη (λαούτο - τραγούδι), Γιώργη Βρέτζο (μαντολίνο - τραγούδι), Κώστα Μαρκάκη (κιθάρα - τραγούδι), Αλέξη Κριτσωτάκη (κρουστά). Συμμετέχει και ο Χορευτικός Σύλλογος Ανωγείων «Αετός».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο κεντρικό 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», στις 12-13 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου.

Με επιτυχία η κινηματογραφική προβολή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η προβολή της ταινίας «Τα σταφύλια της οργής» στις εργατικές κατοικίες στη Σαρακίνα. Η προβολή αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Τομεακών Οργανώσεων Ρεθύμνου της ΚΝΕ και αγκαλιάστηκε από τους νέους της περιοχής.

Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση: «Οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες γενικότερα και οι προβολές ταινιών που πραγματοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι ειδικότερα, είναι μια προσπάθεια της ΚΝΕ να έρθει κοντά στους νέους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και ανέργους και να τους αναδείξει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ γύρω από μια σειρά ζητήματα, όπως η ανεργία, η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος κλπ.

Ο κινηματογράφος σήμερα αποτελεί πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, αφού πρέπει κανείς να χρυσοπληρώσει για να παρακολουθήσει μια ταινία. Η γενικότερη πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες και ψυχαγωγίες φαντάζει κάτι μακρινό σήμερα για πολλούς νέους. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα στα δεκάδες που μπορούν να προστεθούν και δείχνουν πως την κρίση του συστήματος την φορτώνονται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και αυτοί είναι που πρέπει να παλέψουν ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική, αλλά και το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που τη θρέφει».

Παράλληλα, στο θερινό σινεμά της ΚΝΕ στο Ρέθυμνο διατίθενται αιτήσεις για μαθητές που θέλουν να ενταχτούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο που προετοιμάζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να λειτουργήσει από Σεπτέμβρη και, ακόμα, μαζεύονται ρούχα που θα παραδοθούν στο ΠΑΜΕ και σε σωματεία για να διατεθούν σε λαϊκές οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Οι νέοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες συναντήσεις σήμερα στα Περιβόλια στην παιδική χαρά δίπλα στο 8ο Δημοτικό και στις 6 Αυγούστου στη Σαρακίνα στις εργατικές κατοικίες. Η ταινία που θα προβληθεί λέγεται «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», ενώ και οι δύο προβολές ξεκινούν στις 8.30 μ.μ.

  • Αύριο Πέμπτη 31 Ιούλη, θα «ανοίξει» η προφεστιβαλική δραστηριότητα στο Νομό Ηρακλείου στις Αρχάνες, στο πάρκο Αγ. Ιωάννη. Το πρόγραμμα (8 μ.μ.) περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Περατσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ και συναυλία από τους Γιώργο και Αντώνη Στιβακτάκη. Επίσης στο χώρο θα υπάρχει παιδότοπος και βιβλιοπωλείο.
Συνεχίζεται η συγκέντρωση αρχειακού υλικού

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων του Φεστιβάλ, η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ έχει απευθύνει κάλεσμα προς τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να συμβάλουν για τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού από προηγούμενα Φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα καλεί «όλους τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές που διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά το Φεστιβάλ, να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΚΝΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου των Φεστιβάλ».

Τα πάντα μπορεί να φανούν χρήσιμα σ' αυτή την προσπάθεια: Φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή και αν υπάρχουν (έντυπη ή ηλεκτρονική, σε πρωτότυπο ή αντίγραφο) κ.ά. Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον. Εξάλλου η ΚΝΕ έχει ήδη ανεβάσει στο διαδίκτυο ένα όμορφο σποτ για το 40ό Φεστιβάλ (http://goo.gl/SQu3VD) με φωτογραφικές στιγμές από προηγούμενα Φεστιβάλ, παράλληλα δουλεύει και ένα ντοκιμαντέρ για τη 40χρονη πορεία του θεσμού, ενώ ετοιμάζονται και σχετικές εκθέσεις.

Οσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια για συγκέντρωση αρχειακού υλικού, μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Φεστιβάλ στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: festival@kne.gr και στο τηλέφωνο 210.2592.245.

Σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας

Σύσκεψη με τα προεδρεία των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και προέδρων των ΤΕΙ είχε χτες ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι: Την Πέμπτη 31 Ιούλη σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και συναρμόδιους υπουργούς θα αποφασιστεί η εξαίρεση των ειδικών λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα Ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί εγκύκλιος ενημέρωσης των Ιδρυμάτων για τον τρόπο χρησιμοποίησης κονδυλίων από τα αποθεματικά τους για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού. Θα απελευθερωθεί η διαδικασία λειτουργίας των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, προκειμένου οι αποφάσεις να λαμβάνονται με υπογραφή των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και όχι με υπογραφή υπουργού, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνεται από την ΑΔΙΠ. Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους «λιμνάζοντες» φοιτητές. Το πόρισμα για την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ ιδρυμάτων θα παραδοθεί από τον αξιολογητή στις 4 Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ