Τετάρτη 30 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΡΕΘΥΜΝΟ
Προφεστιβαλική εκδήλωση στα Ανώγεια

Προφεστιβαλική εκδήλωση στα Ανώγεια πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις Ρεθύμνου της ΚΝΕ, το Σάββατο 2 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία (Αρμί), στις 19.30, με τίτλο «Ανώγεια: 70 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα η πάλη συνεχίζεται ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά». Η προφεστιβαλική γίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» που φέτος συμπληρώνει τα 40 του χρόνια.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμό από στέλεχος της ΚΝΕ και χαιρετισμό από την Κομματική Οργάνωση Ανωγείων του ΚΚΕ.
  • Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων από DKP (Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα), SDAJ (Γερμανική Κομμουνιστική Νεολαία), ΚΚΕ - ΚΟ Ανωγείων και Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.
  • Ιστορικό του ολοκαυτώματος των Ανωγείων από τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.
  • Χαιρετισμό εκ μέρους του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP).
  • Χαιρετισμό εκ μέρους της Γερμανικής Κομμουνιστικής Νεολαίας (SDAJ).
  • Ομιλία εκ μέρους του ΚΚΕ από τον Νίκο Μανουσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
  • Κρητικό Γλέντι με τους Γιώργη Φασουλά (λύρα - τραγούδι), Κώστα Καλλέργη (λαούτο - τραγούδι), Γιώργη Βρέτζο (μαντολίνο - τραγούδι), Κώστα Μαρκάκη (κιθάρα - τραγούδι), Αλέξη Κριτσωτάκη (κρουστά). Συμμετέχει και ο Χορευτικός Σύλλογος Ανωγείων «Αετός».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στο κεντρικό 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», στις 12-13 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Κήπο του Ρεθύμνου.

Με επιτυχία η κινηματογραφική προβολή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η προβολή της ταινίας «Τα σταφύλια της οργής» στις εργατικές κατοικίες στη Σαρακίνα. Η προβολή αυτή πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Τομεακών Οργανώσεων Ρεθύμνου της ΚΝΕ και αγκαλιάστηκε από τους νέους της περιοχής.

Οπως τονίστηκε στην εκδήλωση: «Οι πολιτιστικές πρωτοβουλίες γενικότερα και οι προβολές ταινιών που πραγματοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι ειδικότερα, είναι μια προσπάθεια της ΚΝΕ να έρθει κοντά στους νέους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και ανέργους και να τους αναδείξει την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ γύρω από μια σειρά ζητήματα, όπως η ανεργία, η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά, η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος κλπ.

Ο κινηματογράφος σήμερα αποτελεί πολυτέλεια για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της, αφού πρέπει κανείς να χρυσοπληρώσει για να παρακολουθήσει μια ταινία. Η γενικότερη πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες και ψυχαγωγίες φαντάζει κάτι μακρινό σήμερα για πολλούς νέους. Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα στα δεκάδες που μπορούν να προστεθούν και δείχνουν πως την κρίση του συστήματος την φορτώνονται η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και αυτοί είναι που πρέπει να παλέψουν ώστε να ανατραπεί αυτή η πολιτική, αλλά και το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που τη θρέφει».

Παράλληλα, στο θερινό σινεμά της ΚΝΕ στο Ρέθυμνο διατίθενται αιτήσεις για μαθητές που θέλουν να ενταχτούν στο Λαϊκό Φροντιστήριο που προετοιμάζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μαζί με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να λειτουργήσει από Σεπτέμβρη και, ακόμα, μαζεύονται ρούχα που θα παραδοθούν στο ΠΑΜΕ και σε σωματεία για να διατεθούν σε λαϊκές οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Οι νέοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες συναντήσεις σήμερα στα Περιβόλια στην παιδική χαρά δίπλα στο 8ο Δημοτικό και στις 6 Αυγούστου στη Σαρακίνα στις εργατικές κατοικίες. Η ταινία που θα προβληθεί λέγεται «Ψωμί και Τριαντάφυλλα», ενώ και οι δύο προβολές ξεκινούν στις 8.30 μ.μ.

  • Αύριο Πέμπτη 31 Ιούλη, θα «ανοίξει» η προφεστιβαλική δραστηριότητα στο Νομό Ηρακλείου στις Αρχάνες, στο πάρκο Αγ. Ιωάννη. Το πρόγραμμα (8 μ.μ.) περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Περατσάκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ και συναυλία από τους Γιώργο και Αντώνη Στιβακτάκη. Επίσης στο χώρο θα υπάρχει παιδότοπος και βιβλιοπωλείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ