ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
Ο φόρος για τα σπίτια...

Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, τα χαράτσια δηλαδή που θα αναγκαστούν να πληρώσουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, εξελίσσεται σε ένα άγριο φοροκυνηγητό για όποιον έχει καταφέρει να έχει δικό του σπίτι. Η υπόθεση της φορολογίας των ακινήτων έχουμε ξαναγράψει πως στοχεύει και στο να χτυπηθεί κυρίως η μικρή ιδιοκτησία, η ιδιοκτησία όσων εργαζομένων κατάφεραν μετά από χρόνια δουλειάς να έχουν ένα σπίτι, ως επί το πλείστον με τραπεζικό δάνειο. Αλλωστε, πολλά έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί για εταιρείες real estate που ήδη έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν ακίνητα σε πολλές περιοχές της χώρας, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να συντηρήσουν. Πολλά έχουν επίσης γραφτεί για εμπλοκή αυτών των εταιρειών με τις τράπεζες που έχουν δανείσει και που διαχειρίζονται τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια.

... και πού το πάνε

Οι φόροι πάνω στην κατοικία είναι δυσβάσταχτοι, αλλά η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια. Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία ο ενοικιαστής εκτός από το νοίκι στον ιδιοκτήτη, πληρώνει έναν ξεχωριστό φόρο που πολλές φορές ξεπερνά ακόμα και το ύψος του ενοικίου και αφορά αποκλειστικά και μόνο τη χρήση του ακινήτου. Δηλαδή, το πρώην χαράτσι της ΔΕΗ, τον σημερινό ΕΝΦΙΑ, στην Αγγλία το πληρώνει ο ενοικιαστής ως φόρο στο κράτος, με την αιτιολογία ότι αυτός χρησιμοποιεί το σπίτι! Και, μάλιστα, το ύψος αυτού του φόρου χρήσης του ακινήτου καθορίζεται εκτός από τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού και από τον αριθμό των ατόμων που ζουν μέσα στο σπίτι. Αυτή είναι μία πλευρά της διεθνούς πραγματικότητας σε ένα μεγάλο καπιταλιστικό κράτος. Αυτή την πραγματικότητα φαίνεται πως ετοιμάζουν και στη χώρα μας...

Δύσκολες «ισορροπίες» συμφερόντων

Εγραφε την Τρίτη ο Αλέξης Παπαχελάς στην «Καθημερινή»: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Τα στρατηγικά της συμφέροντα επέβαλαν το τελευταίο διάστημα τη στενή, εμφανή και μη, συνεργασία με το Ισραήλ. Απέδωσε καρπούς αυτή η σχέση και για τα ελλαδικά και για τα κυπριακά συμφέροντα. Το ρήγμα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας βαθαίνει και δύσκολα θα επουλωθεί όσο βρίσκεται στην εξουσία ο Ερντογάν. Το νέο ενεργειακό σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφήνει πολλά περιθώρια χειρισμών. Η Αθήνα πρέπει να βαδίσει σε ένα τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στην υποστήριξη βασικών αρχών δικαίου και ηθικής και στο ρεαλισμό, μια ισορροπία που μόνο εύκολη δεν είναι».

Αυτού του είδους οι επισημάνσεις θα αυξηθούν στον αστικό Τύπο, ό,τι κι αν συμβεί με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Παρ' όλους τους προβληματισμούς που γεννά η ισραηλινή επιθετικότητα, δεν παραιτούνται για κανένα λόγο από την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ, που στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι ωφελεί πολλαπλά την ελληνική πλουτοκρατία. Ο λαός να επαγρυπνεί. Το «τεντωμένο σκοινί» αφορά «ισορροπίες» επικίνδυνες και το ρίσκο από αυτές θα κληθεί να το πληρώσει, όπως πάντα, ο ίδιος.

Γκρινιάζουν για «αναποτελεσματικότητα»...

«Οι οικονομικές πολιτικές της Ευρωζώνης δεν ήταν αποτελεσματικές», τόνισε μες στο Σαββατοκύριακο ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, καταγγέλλοντας την «έλλειψη πολιτικής αλλαγής», αλλά και μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «ανίσχυρη» μπροστά στο χαμηλό πληθωρισμό.

Οταν ταγμένοι υπηρέτες των πολυεθνικών υψώνουν τους τόνους για την «αποτελεσματικότητα» και την ανύπαρκτη «αλλαγή» των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων, τότε είναι σίγουρο ότι έρχονται νέες αντιλαϊκές «καταιγίδες». Η ένταση της αντεργατικής επίθεσης είναι δεδομένη, με ή χωρίς μνημόνια, αφού αυτό απαιτεί η ανταγωνιστικότητα. Το πώς θα γίνει όμως αυτό, ποια μερίδα κεφαλαίου θα πρωτοωφεληθεί, ποιας χώρας οι «δυνατοί» κλάδοι θα πρωτομετρήσουν νέα κέρδη, ποιος θα εξασφαλίσει το προσφορότερο για τα ιδιαίτερα συμφέροντά του μείγμα πολιτικής είναι ένα πεδίο άγριων ανταγωνισμών μεταξύ μονοπωλίων και ιμπεριαλιστών, από το οποίο οι εργάτες πρέπει να οχυρωθούν. Ολόπλευρα. Δηλαδή και πολιτικά - ιδεολογικά, ώστε να μην μπερδέψουν τους εχθρούς για φίλους και βρεθούν να βάζουν πλάτη σε σχέδια που στοχεύουν τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Τα λέμε αυτά γιατί η «κριτική» σαν αυτή του Βαλς δεν αφορά τα συμφέροντα των λαών, όπως ορισμένοι σπεύδουν να ισχυριστούν. Αντανακλά λυσσασμένες «κόντρες» στο εσωτερικό των εκμεταλλευτών, στις οποίες αν οι εργάτες εμπλακούν όχι μόνο δε θα ωφεληθούν, αλλά θα καταστραφούν μια ώρα αρχύτερα.

Φάτε μάτια ... θέσεις εργασίας

Θαύμα, θαύμα! Οχι μόνο έχουμε ανάκαμψη, όπως δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, αλλά μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και η ανεργία, ή τουλάχιστον αυτό δηλώνει ο υπουργός Εργασίας. «Παρατηρήσαμε, είπε, ότι το 20% των νέων ανθρώπων, των νέων παιδιών που αναζητούν εργασία και εμπλέκονται με τα προγράμματα αυτά (...) παραμένουν στις θέσεις απασχόλησης». Καμιά σχέση με την πραγματικότητα, αλλά με όρους προπαγάνδας η δήλωση είναι στα κιλά της. Εμφανίζει την κυβέρνηση όχι μόνο να επιδοτεί ανέργους, αλλά και να 'ναι τόσο αποτελεσματική στην πολιτική της που να δημιουργεί και θέσεις εργασίας. Απέναντι στην εικονική πραγματικότητα που προβάλλει η κυβερνητική προπαγάνδα ισχύει ακέραιη η εκτίμηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που εφτά μήνες πριν, όταν και πάλι η κυβέρνηση έκανε τις ίδιες ακριβώς ανακοινώσεις, σημείωνε: «Η ανάκαμψη για την οποία κάνει λόγο ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανεργία προϋποθέτει πλήρες τσάκισμα της σταθερής και μόνιμης εργασίας, μισθούς στα όρια που προτείνει το ΚΕΠΕ, δηλαδή τζάμπα εργασία για τ' αφεντικά, δουλειά χωρίς δικαιώματα. Ονομάζουν "ευκαιρία" και "εργασιακή εμπειρία" το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που στήνουν για μισό εκατομμύριο ανέργους που το σύστημα της εκμετάλλευσης έχει αποβάλει από την παραγωγή. "Αποκατάσταση της αδικίας" δεν είναι οι στρατιές 5μηνων εργαζομένων / ανέργων που θα εισέλθουν στους τόπους δουλειάς και στους κλάδους. Αποκατάσταση της αδικίας θα υπάρξει όταν γκρεμιστεί από τα θεμέλια το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την ανεργία».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1819 Ο Σιμόν Μπολιβάρ νικά τους Ισπανούς στη μάχη του Μπογιακά, πετυχαίνοντας την ανεξαρτησία της Κολομβίας.

1903 Γεννιέται ο Βρετανός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Λουίς Λίκεϊ, πρωτοπόρος στην έρευνα της εξέλιξης του ανθρώπου.

1932 Γεννιέται ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα (χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και το 1964).

1933 Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους. Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαια επίθεση από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ενας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Ο θάνατος του εργάτη-απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

1942 Ξεκινά η εκστρατεία των Αμερικανών στη νησιωτική περιοχή του Γκουανταλκανάλ στον Ειρηνικό. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιας έκτασης επιθετική ενέργεια των ΗΠΑ κατά της ιαπωνικής αυτοκρατορίας, που θα λήξει 6 μήνες και 2 μέρες αργότερα με νίκη των Αμερικανών.

1960 Η επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας εθνικοποιεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία αμερικανικών συμφερόντων σε αντίποινα για την «αμερικανική οικονομική επιθετικότητα».

1960 Η Ακτή του Ελεφαντοστού (Δυτική Αφρική) αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1969 Επίθεση των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων του Νοτίου Βιετνάμ στο μεγαλύτερο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Αμερικανών στο Νότο προκαλεί μεγάλες καταστροφές στις δυνάμεις των ΗΠΑ και ψυχολογική κατάπτωση. Την ίδια ώρα 100 κιλά εκρηκτικής ύλης τινάζουν στον αέρα τη στρατιωτική σχολή της Σαϊγκόν.

1970 Πεθαίνει ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.

1981 Την εγκατάσταση πυραύλων «Κρουζ» στη Σικελία αποφασίζει η ιταλική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα εμμείνει στο διάλογο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ