ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ «ΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ»
Προσπαθούν να αρπάξουν όσο περισσότερα μπορούν από τη φοροεπιδρομή

Εξονυχιστικό «φακέλωμα» και νέες επιβαρύνσεις για όσα λαϊκά νοικοκυριά αναγκαστούν να καταφύγουν στη ρύθμιση των οφειλών τους

Νέα απογείωση στο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένει η κυβέρνηση, δεδομένων των δυσβάσταχτων χαρατσιών που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του χρόνου τα λαϊκά νοικοκυριά
Νέα απογείωση στο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένει η κυβέρνηση, δεδομένων των δυσβάσταχτων χαρατσιών που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του χρόνου τα λαϊκά νοικοκυριά
Εγκύκλιο με την οποία ορίζεται ότι οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για εξόφληση σε 12 (κατ' εξαίρεση έως 24) δόσεις, με το ίδιο καθεστώς που διέπει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε μια κίνηση άμεσα συνδεδεμένη με τον προβληματισμό της κυβέρνησης για το πώς θα εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά έσοδα στα κρατικά ταμεία από τη φοροεπιδρομή, τόσο από την τρέχουσα φάση της όσο και από αυτή του προηγούμενου διαστήματος.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται ήδη με ρυθμό περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα και τα κυβερνητικά επιτελεία αντιλαμβάνονται ότι επίκειται νέα απογείωση στο ρυθμό αύξησης των οφειλών, δεδομένου ότι τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου να πληρώσουν ταυτόχρονα τις δόσεις για τα δυσβάσταχτα χαράτσια του φόρου εισοδήματος και του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει δυνατή την ένταξη και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης δεν έχει να κάνει με την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αντιθέτως αντανακλά την προσπάθειά της να πάρει όσα χρήματα παραπάνω μπορεί από νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο νέο κύμα της φοροεπιδρομής, εκβιάζοντάς τα με τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Τα λαϊκά νοικοκυριά που θα υποχρεωθούν να εντάξουν τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη ρύθμιση των 12 δόσεων θα φορτωθούν με νέες επιβαρύνσεις, καθώς προβλέπεται ετήσιο επιτόκιο 8,76%, αλλά και πρόστιμο 15% σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μίας δόσης (η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης γίνεται εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη μέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επόμενων μηνών της αίτησης).

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί εντός προθεσμίας και δεύτερη δόση ή δεν πληρωθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο, αυτόματα χάνεται η ρύθμιση, οπότε και η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς άλλες προειδοποιήσεις.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι και το εξονυχιστικό «φακέλωμα» στο οποίο θα υποβάλλονται όσοι επιχειρήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Μεταξύ των δικαιολογητικών που θα πρέπει να υποβάλουν με την αίτησή τους στην εφορία (η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή δε λειτουργεί ακόμα για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές) περιλαμβάνονται: Υπεύθυνη δήλωση για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως μηνιαίο εισόδημα, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών (IBAN), κινητές αξίες ή αυτοκίνητα, ακίνητα επί των οποίων έχουν εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά τους (π.χ. εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.)! Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τη δυνατότητα καταβολής των μηνιαίων δόσεων...

Μάλιστα, στη βάση του «φακελώματος» αυτού, η εφορία «διατηρεί το δικαίωμα» να περιορίσει τις δόσεις της ρύθμισης, αν... προκύψει δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε λιγότερες δόσεις.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χρήμα και νέα πεδία δράσης για τους επιχειρηματίες του τουρισμού

Με άφθονο χρήμα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, καθώς και διευκολύνσεις για δραστηριοποίηση σε νέα πεδία κερδοφόρας δράσης, όπως είναι ο θεματικός τουρισμός, ετοιμάζεται να ενισχύσει η κυβέρνηση τους επιχειρηματικούς ομίλους του τουρισμού, όπως έδειξε η προχτεσινή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Τουρισμού, την ίδια ώρα που συνθλίβεται το δικαίωμα των εργατικών - λαϊκών οικογενειών ακόμα και για ολιγοήμερες διακοπές και αναψυχή.

«Συμφωνήσαμε με την κ. υπουργό να υπάρχει απόλυτη συνεργασία και ιδιαίτερα στα θέματα εκμεταλλεύσεως των κονδυλίων που προβλέπει το νέο ΕΣΠΑ για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσει υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Τουρισμού να εκπεμφθεί ένα ομογενοποιημένο μήνυμα, που να προάγει το branding και την εικόνα της χώρας», ανέφερε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας.

Από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στις προσδοκίες του εγχώριου κεφαλαίου για μεγαλύτερη ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, επισήμανε ότι «ο τουρισμός έχει αποδείξει αυτά τα δύο χρόνια ότι μπορεί να είναι κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη». «Αυτό» συνέχισε, «πρέπει να αποτυπωθεί και στο νέο Πρόγραμμα, στο νέο ΕΣΠΑ, στις δομές και στις δράσεις του, έτσι ώστε να διοχετευτούν τα κονδύλια στην κατεύθυνση που έχει χαράξει το υπουργείο Τουρισμού με την Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό».

Προσδιορίζοντας τομείς του θεματικού τουρισμού, οι οποίοι δε θα απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα, αλλά σε «υψηλά βαλάντια», κυρίως από το εξωτερικό, η υπουργός Τουρισμού σημείωσε: «Πρόθεσή μας είναι η Ελλάδα να ξεφύγει από το μοντέλο "ήλιος - θάλασσα" και να μπορέσει να επενδύσει στις νέες, ειδικές μορφές τουρισμού: Αγροτουρισμό, Οινοτουρισμό, Γαστρονομικό Τουρισμό, Θαλάσσιο Τουρισμό, Θρησκευτικό Τουρισμό, Πολιτιστικό Τουρισμό. Επίσης και σε όλες τις άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο Ιατρικός, ο Ιαματικός, ο Ορεινός Τουρισμός, για τις οποίες χρειάζεται να υπάρξει υποστήριξη από το νέο Πρόγραμμα».

Αποσαφηνίζοντας ποιοι θα είναι αυτοί που θα ωφεληθούν σημείωσε: «Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στόχος της ΕΕ είναι να δώσει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να αναπτυχθούν. Επομένως, και στόχος δικός μας, κεντρικά, είναι να δώσουμε τις κατευθύνσεις εκείνες, έτσι ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα στον τουρισμό».

Νέο «κανόνι» από ρωσικό τουριστικό γραφείο

Στο μεταξύ, νέα πτώχευση ρωσικού τουριστικού γραφείου προέκυψε την Τρίτη. Πρόκειται για την εταιρεία «Intaer», η οποία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη λειτουργία της. Η πτώχευση της συγκεκριμένης εταιρείας φέρεται να είναι συνέχεια της πτώχευσης της «Labirint», η οποία «βάρεσε κανόνι» πριν 5 μέρες. Η «Ιntaer» αγόραζε αεροπορικές θέσεις από τη «Labirint», ενώ όταν η δεύτερη πτώχευσε η «Intaer» έμεινε ακάλυπτη και αναγκάστηκε να διακόψει το πρόγραμμά της.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρεται ανάμεσα στους λόγους για την πτώχευση «η ραγδαία πτώση στη ζήτηση και την αγοραστική δύναμη λόγω της απότομης αύξησης της αξίας του συναλλάγματος και της αρνητικής πολιτικής κατάστασης». Στην Ελλάδα βρίσκονται περίπου 500 Ρώσοι τουρίστες που ήταν πελάτες της «Intaer», ενώ η ρωσική εταιρεία είχε προγραμματίσει να στείλει στην Ελλάδα συνολικά 10.000 Ρώσους.

Η πτώχευση της «Intaer» είναι η έκτη που καταγράφεται από τον Ιούλη. Στα μέσα Ιούλη, το τουριστικό πρακτορείο «Neva» κήρυξε στάση πληρωμών, ενώ λίγες ημέρες αργότερα σε αντίστοιχες κινήσεις προέβησαν πρακτορεία όπως τα «Roza Vetrov», «Mir» και η «Expo-Tour».

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Αποκλιμάκωση κατά 0,7% τον Ιούλη

Ρυθμό αποκλιμάκωσης 0,7% εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός τον Ιούλη του 2014, σε σχέση με τον Ιούλη του 2013, ενώ ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2013 - Ιούλη 2014 παρουσιάζει μείωση κατά 1,5% σε σχέση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2012 - Ιούλη 2013. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το σημερινό επίπεδο τιμών λιανικής είναι κατά 7,4% υψηλότερο από αυτό του έτους 2009, το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς του σημερινού δείκτη τιμών καταναλωτή.

Παρά τον εμφανιζόμενο συνολικό ρυθμό αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, και τον Ιούλη του 2014 συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις σε κατηγορίες βασικών εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλη του 2014 έφτασαν στο 13,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, ενώ στα φάρμακα η αντίστοιχη αύξηση έφτασε στο 21,6%, κυρίως λόγω της αύξησης της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Αύξηση κατά 28,4% μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στα αεροπορικά εισιτήρια και κατά 0,3% στη βενζίνη. Αντίθετα, μειώσεις εμφανίζονται στις κατηγορίες διατροφή - μη αλκοολούχα ποτά (2,6%), αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες (2,5%), ένδυση - υπόδηση (1,8%), κ.ά.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Ενίσχυση κατά 2,4% στην Ευρωζώνη

Ενίσχυση κατά 2,4% στην Ευρωζώνη και κατά 2,5% συνολικά στην ΕΕ των «28» εμφανίζει για το μήνα Ιούνη του 2014 ο όγκος των λιανικών πωλήσεων, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιούνη του 2013. Σύμφωνα με τη Eurostat, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται σε Λουξεμβούργο (12,9%), Ρουμανία (10%) και Εσθονία (7,8%), ενώ η μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζεται στη Σλοβενία (-2,6%) και σε Φινλανδία και Μάλτα (1,5%).

Για την Ελλάδα, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αφορούν το Μάη του 2014 και αποτυπώνουν υποχώρηση κατά 3,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ