Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ «ΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ»
Προσπαθούν να αρπάξουν όσο περισσότερα μπορούν από τη φοροεπιδρομή

Εξονυχιστικό «φακέλωμα» και νέες επιβαρύνσεις για όσα λαϊκά νοικοκυριά αναγκαστούν να καταφύγουν στη ρύθμιση των οφειλών τους

Νέα απογείωση στο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένει η κυβέρνηση, δεδομένων των δυσβάσταχτων χαρατσιών που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του χρόνου τα λαϊκά νοικοκυριά
Νέα απογείωση στο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένει η κυβέρνηση, δεδομένων των δυσβάσταχτων χαρατσιών που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του χρόνου τα λαϊκά νοικοκυριά
Εγκύκλιο με την οποία ορίζεται ότι οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις για εξόφληση σε 12 (κατ' εξαίρεση έως 24) δόσεις, με το ίδιο καθεστώς που διέπει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σε μια κίνηση άμεσα συνδεδεμένη με τον προβληματισμό της κυβέρνησης για το πώς θα εξασφαλίσει τα μέγιστα δυνατά έσοδα στα κρατικά ταμεία από τη φοροεπιδρομή, τόσο από την τρέχουσα φάση της όσο και από αυτή του προηγούμενου διαστήματος.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο αυξάνονται ήδη με ρυθμό περίπου 1 δισ. ευρώ το μήνα και τα κυβερνητικά επιτελεία αντιλαμβάνονται ότι επίκειται νέα απογείωση στο ρυθμό αύξησης των οφειλών, δεδομένου ότι τα λαϊκά νοικοκυριά καλούνται από τώρα και μέχρι το τέλος του χρόνου να πληρώσουν ταυτόχρονα τις δόσεις για τα δυσβάσταχτα χαράτσια του φόρου εισοδήματος και του «Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει δυνατή την ένταξη και των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης δεν έχει να κάνει με την ανακούφιση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά αντιθέτως αντανακλά την προσπάθειά της να πάρει όσα χρήματα παραπάνω μπορεί από νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο νέο κύμα της φοροεπιδρομής, εκβιάζοντάς τα με τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί).

Τα λαϊκά νοικοκυριά που θα υποχρεωθούν να εντάξουν τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στη ρύθμιση των 12 δόσεων θα φορτωθούν με νέες επιβαρύνσεις, καθώς προβλέπεται ετήσιο επιτόκιο 8,76%, αλλά και πρόστιμο 15% σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μίας δόσης (η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης γίνεται εντός 3 εργάσιμων ημερών από τη μέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επόμενων μηνών της αίτησης).

Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί εντός προθεσμίας και δεύτερη δόση ή δεν πληρωθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο, αυτόματα χάνεται η ρύθμιση, οπότε και η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς άλλες προειδοποιήσεις.

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι και το εξονυχιστικό «φακέλωμα» στο οποίο θα υποβάλλονται όσοι επιχειρήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Μεταξύ των δικαιολογητικών που θα πρέπει να υποβάλουν με την αίτησή τους στην εφορία (η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή δε λειτουργεί ακόμα για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές) περιλαμβάνονται: Υπεύθυνη δήλωση για το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως μηνιαίο εισόδημα, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών (IBAN), κινητές αξίες ή αυτοκίνητα, ακίνητα επί των οποίων έχουν εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με οφειλές τους σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά τους (π.χ. εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.)! Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 5.000 ευρώ, είναι υποχρεωτική η προσκόμιση δικαιολογητικών που αποδεικνύουν τη δυνατότητα καταβολής των μηνιαίων δόσεων...

Μάλιστα, στη βάση του «φακελώματος» αυτού, η εφορία «διατηρεί το δικαίωμα» να περιορίσει τις δόσεις της ρύθμισης, αν... προκύψει δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε λιγότερες δόσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ