ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με τις αξιώσεις της αστικής τάξης στις αποσκευές του

Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσ. Χέιγκελ. Στις «αποσκευές» του μεταφέρει τις στοχεύσεις της ντόπιας αστικής τάξης, στο μέτρο των δυνάμεών της και στοιχισμένη στον ευρωατλαντικό άξονα, να αποκομίσει οφέλη από τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, προωθώντας τις θέσεις της, επιτυγχάνοντας τη γεωπολιτική αναβάθμισή της στον ανταγωνισμό της με κεφάλαια χωρών όπως η Τουρκία και αξιοποιώντας προς τούτο και τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Στο πλαίσιο ανταγωνισμών που διαρκώς οξύνονται δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής - και πάντως δεν διαφεύγει των Αμερικανών - ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα είναι ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στον περίγυρο της Ελλάδας κι αυτό συνδέεται στενά με το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση των δύο υπουργών και αφορά στο αμερικανικό αίτημα για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στην Ελλάδα αλλά και για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της βάσης της Σούδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ «καίγονται» να κλείσει το ζήτημα που θεωρούν εξαιρετικής σημασίας για το ξεδίπλωμα της στρατηγικής τους στην ευρύτερη περιοχή. Για την εξέτασή του φέρεται να πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προ ολίγων ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας «ερωτήματα» από πλευράς ΗΠΑ για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της δύναμης σταθερότητας σε μια περιοχή αστάθειας και να «κεφαλαιοποιήσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται υπέρ της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»... Σαν καμουφλαρισμένο μήνυμα για ένα αλισβερίσι που μόνο δεινά εγκυμονεί για το λαό.

Νέοι κίνδυνοι για το λαό

Σε ό,τι αφορά τη δυστοκία της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και το αίτημα φέρεται να κατατέθηκε τον προηγούμενο χρόνο, δημοσιεύματα λίγο καιρό πριν ανέφεραν ότι στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, έφθασε άκρως απόρρητο έγγραφο υψηλόβαθμου παράγοντα του υπουργείου, στο οποίο καταγράφονται «προβληματισμοί», όπως: Οτι μια θετική απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης για συνυπογραφή διμερούς συμβατικού κειμένου θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή. Οτι δεν πρέπει να παραβλεφθεί ο κίνδυνος στοχοποίησης της χώρας από εξτρεμιστικές - ισλαμιστικές οργανώσεις, καθώς και ο αντίκτυπος μιας τέτοιας συμφωνίας στις σχέσεις Ελλάδας - αραβικού κόσμου. Οτι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει «ανταλλάγματα» για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, στη γενικότερη προσπάθεια γεωστρατηγικής της αναβάθμισης στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στην αποδοχή του αιτήματος και να εξετάζεται η «αξιοποίηση» της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι Ηρακλείου, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης. Δεν αποκλείεται όμως η Σούδα καθώς έτσι η κυβέρνηση θα μπορέσει να παρακάμψει τη Βουλή, ισχυριζόμενη πως πρόκειται για επέκταση υπάρχουσας σύμβασης.

Ανάλογα σχέδια για την ανάπτυξη UAVs εκπονούνται και σε επίπεδο ΕΕ. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη 2013 έθεταν ως στόχο την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διάστημα 2020 - 2025. Επιπλέον, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ, στη διήμερη σύνοδό τους τέλη Φλεβάρη στην Αθήνα, επανέλαβαν την ανάγκη τα κράτη - μέλη να συντονίσουν τις δράσεις τους σε τομείς όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά και αρχές Ιούλη, παρουσιάζοντας ο Δ. Αβραμόπουλος στους πρέσβεις και τους ακολούθους Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, συμπεριέλαβε και πάλι στις «προτεραιότητες» της ΕΕ τα εν λόγω αεροσκάφη.

Το θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν είναι το μοναδικό στην ατζέντα των συνομιλιών Αβραμόπουλου - Χέιγκελ. Ηδη από πέρυσι υπάρχει στο τραπέζι ο «οδικός χάρτης» για την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία. Αυτός αφορά μια σειρά θεμάτων, από την παροχή αμυντικού υλικού στην Ελλάδα ως την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Νέα επεισόδια στο σίριαλ της αναμόρφωσής του

Την προσέγγιση με τη ΝΔ μαρτυρούν δηλώσεις και κινήσεις του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, ενταγμένες στο γενικότερο πλαίσιο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε άρθρο του στο χτεσινό «Εθνος» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μπήκαμε ήδη στην ώρα της εθνικής ευθύνης (...) Αθλιον εστί το γινάτι». Σε άλλες του παρεμβάσεις ο Γ. Καρατζαφέρης δεν κρύβει ότι θέλει εφαρμογή ενός άλλου μείγματος διαχείρισης, ευνοϊκού σε κάθε περίπτωση για την ντόπια αστική τάξη, της οποίας τα συμφέροντα υπηρέτησε κι απ' τη θέση του κυβερνητικού εταίρου.

Η αναθέρμανση των σχέσεων, στο όνομα του να αποτραπεί η έλευση Τσίπρα στην εξουσία, στην πραγματικότητα για την ενδυνάμωση του ενός εκ των δύο πόλων του νέου διπολισμού, φέρεται να προκαλεί δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι λεγόμενοι «Καραμανλικοί» της ΝΔ δυσφορούν για την προοπτική «δεξιάς στροφής» της ΝΔ. Αλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τους θέλουν σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαθιστώντας το δίαυλο επικοινωνίας που έχει κόψει ο Αντ. Σαμαράς. «Στη συγκεκριμένη πολιτική περίοδο δεν πρέπει να αποκλείει κανείς τις λογικές της οικουμενικής συνεργασίας με συγκεκριμένη ατζέντα και χρονοδιάγραμμα», δήλωσε προ ολίγων ημερών ο Ε. Στυλιανίδης του λεγόμενου «καραμανλικού» περιβάλλοντος.

Κίνδυνο εξουδετέρωσής τους πάντως οσμίστηκαν σχήματα του ίδιου χώρου. Οχι τυχαία τα πρώτα πυρά ο Γ. Καρατζαφέρης τα δέχτηκε απ' τους ΑΝΕΛ και την Ρ. Μακρή, η οποία δήλωσε «στο πλευρό του "τρελαντώνη" για την πολιτική επιβίωση» κι έκανε λόγο για «μαξιλαράκια και δεκανίκια».

Κινητικότητα καταγράφεται και στην πέραν του ΣΥΡΙΖΑ σοσιαλδημοκρατία. Την επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Α. Λοβέρδος. Κι ενώ προχωρούν οι διαδικασίες συγκρότησης μιας κεντροαριστερής παράταξης απ' το ΠΑΣΟΚ, νέα δοκιμασία υφίστανται οι σχέσεις Παπανδρέου - Βενιζέλου. Στις αρχές Σεπτέμβρη στο Ζάππειο θα φιλοξενηθεί έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου με θέμα «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», στο πλαίσιο της οποίας θα μιλήσει ο Γ. Παπανδρέου. Στις 3 Σεπτέμβρη στο Περιστύλιο του Ζαππείου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του με ομιλία του Ευ. Βενιζέλου.

ΣΥΡΙΖΑ
Προσδοκίες δίχως αντίκρισμα στο λαό που υποφέρει

Φρούδες προσδοκίες για ουσιαστική ανακούφιση του λαού με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργούν τα στελέχη του παρεμβαίνοντας στα μέτωπα της πολιτικής επικαιρότητας. Χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, κατακεραύνωσε τον ΕΝΦΙΑ και τη φοροεπιδρομή που υφίσταται ο λαός αφήνοντας να αιωρείται η εντύπωση ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση αυτό θα σταματήσει. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τα κάθε είδους φορολογικά χρέη που έχουν σωρευτεί στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Αλλωστε, ερωτηθείς τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ, η απάντησή του ήταν «άλλα λόγια...»: «Εμείς επεξεργαζόμαστε μια συνολική φορολογική πολιτική (...) Στο πλαίσιο αυτής της φορολογικής πρότασης, καθοριστική σημασία παίζει η σύνταξη του περιουσιολογίου (...) Από εκεί και πέρα το κεφάλαιο φορολογία ακινήτων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιες παραμέτρους...».

Τις επόμενες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταλήξει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, το οποίο ήδη υπόκειται επεξεργασία για τις τελευταίες διορθώσεις. Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Ο Π. Σκουρλέτης άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για ένα μείγμα προηγούμενων προτάσεων του κόμματος, προσαρμοσμένων προφανώς στις νεότερες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας την οποία διεκδικούν να διαχειριστούν. Αλλωστε, λόγος γίνεται για πρόγραμμα «ρεαλισμού»...

Ο Π. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κυβέρνηση, υπενθύμισε την προσέγγιση με δυνάμεις και παράγοντες του αστικού πολιτικού σκηνικού που είναι πρόθυμοι να βάλουν πλάτη σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για πολιτικές διεργασίες που θα επισπεύσουν την «ανατροπή της κυβέρνησης».

Στο εσωτερικό πάντως του ΣΥΡΙΖΑ φωνές, όπως αυτή του Γ. Μηλιού, που αμφισβητούν πλευρές της τακτικής προσεταιρισμού συμμάχων, επιμένουν. Με συνέντευξή του στη «Real news» προειδοποιεί την ηγεσία για την ανάγκη να υποδαυλίσει κινητοποιήσεις «απονομιμοποίησης των κυβερνητικών πολιτικών» αφού κάτι τέτοιο «θα φέρει και τους βουλευτές που μονίμως "αντιπολιτεύονται συμπολιτευόμενοι" προ των ευθυνών τους». Θα προσθέσει δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις για να πετύχει το στόχο της κυβερνητικής εναλλαγής.

Ο Γ. Μηλιός παρά τις εσωκομματικές επικρίσεις επαναφέρει την άποψή του ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προσφεύγει σε εκλογές μέχρι να την πετύχει, έτσι ώστε να είναι αυτός που θα επιβάλει τους όρους και θα ασκήσει όπως επιθυμεί την αστική διαχείριση και δεν θα είναι αναγκασμένος να δέχεται όρους απ' τους «όψιμους συμμάχους», όπως αναφέρει. Την άποψη αυτή απέρριψε ρητά και κατηγορηματικά ο Γ. Σταθάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

«Προαγωγή» στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ;

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος διεκδικεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, τη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για ανώτατο όργανο, αποτελούμενο απ' τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ) όλων των κρατών - μελών, οι οποίοι εκλέγουν (τυπικά τουλάχιστον) και τον πρόεδρο.

Η ψηφοφορία θα γίνει στις 20 Σεπτέμβρη στη Λετονία. Τη θέση διεκδικούν ακόμα ο Ιταλός ναύαρχος Luigi Binelli Mantelli και ο αρχηγός των τσέχικων Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Petr Pavel.

Η υποψηφιότητα Κωσταράκου - πόσο μάλλον τυχόν εκλογή του - κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με την ανάδειξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε εξαιρετικά δραστήριων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής σφηκοφωλιάς και της συμβολής τους στην ευόδωση των επιχειρήσεών της, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με όλα τα μέτωπα ανοιχτά σε ένα ευρύ τόξο, απ' τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή έως την Ουκρανία.

Αλλωστε, ένα πλέγμα στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει απλωθεί και βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία στην Ελλάδα. Αποτυπώνουν το ρόλο που επιχειρεί να παίξει η ελληνική αστική τάξη στις ολοένα εντονότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, στο μέτρο βεβαίως των δυνατοτήτων της και με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ