Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Με τις αξιώσεις της αστικής τάξης στις αποσκευές του

Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσ. Χέιγκελ. Στις «αποσκευές» του μεταφέρει τις στοχεύσεις της ντόπιας αστικής τάξης, στο μέτρο των δυνάμεών της και στοιχισμένη στον ευρωατλαντικό άξονα, να αποκομίσει οφέλη από τις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, προωθώντας τις θέσεις της, επιτυγχάνοντας τη γεωπολιτική αναβάθμισή της στον ανταγωνισμό της με κεφάλαια χωρών όπως η Τουρκία και αξιοποιώντας προς τούτο και τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας. Στο πλαίσιο ανταγωνισμών που διαρκώς οξύνονται δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής - και πάντως δεν διαφεύγει των Αμερικανών - ότι ο Δ. Αβραμόπουλος θα είναι ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου είναι πολλά τα ανοιχτά μέτωπα στον περίγυρο της Ελλάδας κι αυτό συνδέεται στενά με το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνάντηση των δύο υπουργών και αφορά στο αμερικανικό αίτημα για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στην Ελλάδα αλλά και για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της βάσης της Σούδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ «καίγονται» να κλείσει το ζήτημα που θεωρούν εξαιρετικής σημασίας για το ξεδίπλωμα της στρατηγικής τους στην ευρύτερη περιοχή. Για την εξέτασή του φέρεται να πραγματοποιήθηκε μυστική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προ ολίγων ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας «ερωτήματα» από πλευράς ΗΠΑ για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο της δύναμης σταθερότητας σε μια περιοχή αστάθειας και να «κεφαλαιοποιήσει τις συνθήκες που διαμορφώνονται υπέρ της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης»... Σαν καμουφλαρισμένο μήνυμα για ένα αλισβερίσι που μόνο δεινά εγκυμονεί για το λαό.

Νέοι κίνδυνοι για το λαό

Σε ό,τι αφορά τη δυστοκία της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και το αίτημα φέρεται να κατατέθηκε τον προηγούμενο χρόνο, δημοσιεύματα λίγο καιρό πριν ανέφεραν ότι στα χέρια του υπουργού Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλου, έφθασε άκρως απόρρητο έγγραφο υψηλόβαθμου παράγοντα του υπουργείου, στο οποίο καταγράφονται «προβληματισμοί», όπως: Οτι μια θετική απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης για συνυπογραφή διμερούς συμβατικού κειμένου θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή. Οτι δεν πρέπει να παραβλεφθεί ο κίνδυνος στοχοποίησης της χώρας από εξτρεμιστικές - ισλαμιστικές οργανώσεις, καθώς και ο αντίκτυπος μιας τέτοιας συμφωνίας στις σχέσεις Ελλάδας - αραβικού κόσμου. Οτι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει «ανταλλάγματα» για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, στη γενικότερη προσπάθεια γεωστρατηγικής της αναβάθμισης στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει στην αποδοχή του αιτήματος και να εξετάζεται η «αξιοποίηση» της αεροπορικής βάσης στο Καστέλι Ηρακλείου, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης. Δεν αποκλείεται όμως η Σούδα καθώς έτσι η κυβέρνηση θα μπορέσει να παρακάμψει τη Βουλή, ισχυριζόμενη πως πρόκειται για επέκταση υπάρχουσας σύμβασης.

Ανάλογα σχέδια για την ανάπτυξη UAVs εκπονούνται και σε επίπεδο ΕΕ. Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκέμβρη 2013 έθεταν ως στόχο την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο διάστημα 2020 - 2025. Επιπλέον, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ, στη διήμερη σύνοδό τους τέλη Φλεβάρη στην Αθήνα, επανέλαβαν την ανάγκη τα κράτη - μέλη να συντονίσουν τις δράσεις τους σε τομείς όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά και αρχές Ιούλη, παρουσιάζοντας ο Δ. Αβραμόπουλος στους πρέσβεις και τους ακολούθους Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, συμπεριέλαβε και πάλι στις «προτεραιότητες» της ΕΕ τα εν λόγω αεροσκάφη.

Το θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν είναι το μοναδικό στην ατζέντα των συνομιλιών Αβραμόπουλου - Χέιγκελ. Ηδη από πέρυσι υπάρχει στο τραπέζι ο «οδικός χάρτης» για την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία. Αυτός αφορά μια σειρά θεμάτων, από την παροχή αμυντικού υλικού στην Ελλάδα ως την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ