ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΖΑΝΗ
Καμιά επανάπαυση, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος

Ανακοίνωση της ΚΟ Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση της ΚΟ Υπαίθρου Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνεται:

«Οι ροδακινοπαραγωγοί της χώρας, αλλά και της περιοχής μας στο Βελβεντό, στα Σέρβια, στο Πλατανόρεμα είναι οι πρώτοι που δέχονται τις τραγικές συνέπειες των αντιμέτρων της Ρωσίας, απέναντι στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων από μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ. Η καταστροφή που απειλεί τους φτωχούς αγρότες από το εμπάργκο της Ρωσίας απορρέει από την επέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Ουκρανία, επέμβαση που στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας παζάρια για λογαριασμό μεγαλεμπόρων και μεγαλοεπιχειρηματιών των εξαγωγών.

Οι επιπτώσεις από το εμπάργκο στη Ρωσία ήρθαν να προστεθούν στην απλήρωτη, σε μεγάλο ποσοστό, παραγωγή των προηγούμενων ετών από τους μεγαλεμπόρους, στις χαμηλές τιμές παραγωγού, στον αντιασφαλιστικό και φοροεισπρακτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ (που εισπράττει υψηλά ασφάλιστρα από την αγροτιά χωρίς να αποζημιώνει ουσιαστικά τις καταστροφές από τις θεομηνίες). Το σταμάτημα των εξαγωγών τούς δίνει ένα ακόμα καθοριστικό χτύπημα. Η μικρομεσαία αγροτιά, με τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Συντονιστικές Επιτροπές, πρέπει να πιέσει οργανωμένα και να διεκδικήσει την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος του 2014, για την επιβίωση των ίδιων των αγροτών και των οικογενειών τους. Να μην επαναπαυτούν στις "διαβεβαιώσεις" που θα λάβουν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά να προχωρήσουν σε αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στον αγώνα επιβίωσης.

Να απαιτήσει από την κυβέρνηση

1. Να στηρίξει το εισόδημα της αγροτιάς, διαχωρίζοντας τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία.

2. Να αναπληρώσει η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

3. Να πάρει άμεσα μέτρα για απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων φρούτων σε νοσοκομεία, στρατό, κατασκηνώσεις, ιδρύματα κ.λπ., σε τιμές κάλυψης του κόστους παραγωγής.

4. Οι φτωχοί παραγωγοί πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για το ρόλο της ΕΕ. Να αξιοποιήσουν την αρνητική πείρα τους από την πολιτική της ΕΕ, την ΚΑΠ 2014 - 2020, που θα φέρει νέα δεινά στους αγρότες, με τη μείωση των επιδοτήσεων, τους φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, την αποδέσμευση της παραγωγής από τις επιδοτήσεις. Η αποδέσμευση από την ΕΕ αποτελεί μονόδρομο της μικρομεσαίας αγροτιάς και των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, που παλεύει για την επιβίωσή της, και παράλληλα τονίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη:

Η μοναδική διέξοδος για τους φτωχούς αγρότες βρίσκεται στην κοινή πάλη με τους εργαζόμενους ενάντια στις κατευθύνσεις των μονοπωλίων. Η πραγματική λύση βρίσκεται στην προοπτική του παραγωγικού συνεταιρισμού στο πλάι της κοινωνικής ιδιοκτησίας και στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Με τους εργαζόμενους, το λαό στο τιμόνι της εξουσίας και της οικονομίας μπορεί η Ελλάδα, αποδεσμευμένη από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, να πραγματοποιεί ισότιμες οικονομικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλα κράτη, με μόνο κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες».


ΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μην πληρώσουν ξανά οι γουνεργάτες τις απώλειες κερδών απ' το εμπάργκο

Δεν αρκεί η ομορφιά του τόπου για να ζήσουν οι άνθρωποί του

Motion Team

Δεν αρκεί η ομορφιά του τόπου για να ζήσουν οι άνθρωποί του
Στις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο και στον κλάδο της γούνας αναφέρεται ανακοίνωση της ΚΟ Καστοριάς - Σιάτιστας του ΚΚΕ, δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελεί έναν από τους κύριους εξαγωγικούς προορισμούς των προϊόντων του κλάδου.

Στην ανακοίνωση της ΚΟ σημειώνεται πως ο κλάδος της γούνας είχε τα τελευταία χρόνια της κρίσης και εξακολουθεί να έχει «θετική πορεία», οι μεγαλογουνοποιοί είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται. Η ανάπτυξη αυτή πάτησε στη στέρεη βάση της εκμετάλλευσης των γουνεργατών, των μισθών πείνας, της ανασφάλιστης εργασίας, της απλήρωτης δουλειάς.

«Σήμερα - υπογραμμίζεται - οι φορείς των μεγαλογουνοποιών, μπροστά στο σοβαρό κίνδυνο που διαγράφεται για την απρόσκοπτη συνέχεια αυτής της θετικής πορείας, ζητούν την εξαίρεση της γούνας από το εμπάργκο. Η συγκυβέρνηση - που έχει σοβαρές ευθύνες για τις εξελίξεις, στηρίζοντας την ωμή επέμβαση των ΕΕ-ΗΠΑ στην Ουκρανία - προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, υποσχόμενη ότι οι όποιες ζημιές θα αποζημιωθούν με ευρωπαϊκά ή εθνικά κονδύλια, χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα κάτι συγκεκριμένο. Από την άλλη, η φωνή των γουνοποιών ενισχύεται από τις φωνές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλων κομμάτων της αστικής τάξης, όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που υπερθεματίζουν για στροφή στην ανάπτυξη πιο σφιχτών σχέσεων με τη Ρωσία, στη βάση «των ιστορικών δεσμών, της κοινής θρησκείας», χωρίς την ίδια στιγμή να αμφισβητούν το πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ.

Παράλληλα, δίπλα στον κίνδυνο των μεγαλογουνοποιών για τα κέρδη τους, αναπτύσσεται ο κίνδυνος για τους γουνεργάτες και τις γουνεργάτριες, στο όνομα του πλήγματος που δέχεται ο κλάδος, να πληρώσουν την απώλεια των κερδών - που οι ίδιοι τα δημιούργησαν και δεν τα γεύτηκαν - με πιέσεις για μείωση μισθών, με απολύσεις».

Η ΚΟ Καστοριάς - Σιάτιστας καλεί τους γουνεργάτες να προβληματιστούν απ' τις εξελίξεις. Οπως αναφέρει «η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, στους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς δε βελτίωσε τη θέση τους. Αντίθετα, πληρώνουν συνεχώς τους ανταγωνισμούς τους, όπως μπορεί να γίνει και τώρα. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς δεν υπάρχει "καλός" και "κακός". Η καπιταλιστική Ρωσία ούτε είναι ούτε θα μπορούσε να είναι προστάτης των συμφερόντων των εργατών, του λαού της Ελλάδας».

Καλεί, τέλος, γουνεργάτες και γουνεργάτριες να υπερασπιστούν τη θέση τους, να μη δεχτούν θυσίες για τα κέρδη των αφεντικών τους. Να διεκδικήσουν αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ασφαλιστική κάλυψη για όλους, δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

«Η λύση και η προοπτική - καταλήγει η ανακοίνωση - βρίσκεται έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα δεσμά που επιβάλλουν. Βρίσκεται στη λαϊκή εξουσία, στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, όπου θα διαμορφώνεται συνολικά πολιτική για τον κλάδο της γούνας, με κρατικό φορέα γούνας, με πλήρη καθετοποίηση του κλάδου, παραγωγή πρώτης ύλης, μεταποίηση και διάθεση του προϊόντος, χωρίς μεγαλογουνοποιούς και μεγαλεμπόρους. Στη βάση αυτής της εξουσίας μπορούν να αναπτυχθούν διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους».


ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ανοιχτός καταπέλτης μετά τη χαμένη προπέλα

Επί πέντε περίπου ώρες, προχτές Κυριακή, το επιβατικό πλοίο «EUROPEAN EXPRESS» αρμένιζε ανάμεσα σε Φούρνους και Ικαρία με τον καταπέλτη του όχι απλά ορθάνοιχτο αλλά μέσα στη θάλασσα, γιατί είχαν σπάσει τα συρματόσχοινα! Ολες αυτές τις ώρες, το πλήρωμα έδινε μάχη για να ανεβάσει τον καταπέλτη με αυτοσχέδιους τρόπους. Ταυτόχρονα, στην περιοχήν έπνεαν άνεμοι έως και 7 μποφόρ. Στο καράβι βρίσκονταν 476 επιβάτες που είχαν λαχταρίσει, βλέποντας αυτήν την κατάσταση, ενώ εκατοντάδες ήταν οι επιβάτες που περίμεναν το καράβι επί ώρες σε Ικαρία και Σύρο. Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που προειδοποιεί ότι απειλείται ευθέως η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα από το ζοφερό σκηνικό που έχει διαμορφώσει στην ακτοπλοΐα η πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης που ανάγει την κερδοφορία των εφοπλιστών σε ιερό και όσιο.

Το πρόβλημα με τον καταπέλτη του «EUROPEAN EXPRESS» παρουσιάστηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής κατά τη διάρκεια χειρισμών απόπλου του πλοίου από το λιμάνι των Φούρνων. Ο κόσμος είδε το καράβι να αποπλέει με τον καταπέλτη ανοιχτό. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών, το καράβι είχε απομακρυνθεί από το λιμάνι πάνω από ενάμισι μίλι και ο καταπέλτης εξακολουθούσε να είναι στο νερό. Ο καπετάνιος άρχισε τις «μανούβρες», για να μπορέσει να επιστρέψει στο λιμάνι αλλά οι άνεμοι δεν το επέτρεψαν. Ολη αυτή η ιστορία διήρκεσε από τις 7.10, μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα οπότε και το πλήρωμα κατάφερε να αλλάξει τα συρματόσχοινα και να ανέβει ο καταπέλτης. Το γεγονός πως όλες αυτές τις ώρες το πλήρωμα αγωνιζόταν μέσα σε κακοκαιρία το αποδεικνύει ότι το καράβι στη συνέχεια δεν κατάφερε να «πιάσει» στο επόμενο λιμάνι που ήταν ο Αγιος Κήρυκος της Ικαρίας, απέναντι από τους Φούρνους «λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών» όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας. Εκεί περίμεναν 140 επιβάτες.

Το «EUROPEAN EXPRESS» με έτος κατασκευής το 1974 ανήκει στην εταιρεία ΝΕΛ και οι βλάβες του είναι απανωτές. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στις 7 Αυγούστου το πλοίο «AQUA SPIRIT» της ίδιας εταιρείας έχασε τη δεξιά του προπέλα μεσοπέλαγα ανάμεσα σε Τζια και Λαύριο.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει τα πληρώματά της απλήρωτα πάνω από 6 μήνες, ενώ δουλεύουν μέχρι εξάντλησης για να έχουν τα πλοία αυτά εν κινήσει. Με φορείο έβγαλαν στις 10 Αυγούστου τον Β' μηχανικό του «EUROPEAN EXPRESS» από το μηχανοστάσιο λόγω «αδιαθεσίας».

Η ΝΕΛ, παράλληλα, παίρνει δεκάδες εκατομμύρια «ζεστό χρήμα» από επιδοτήσεις. Μόνο για το πλοίο «AQUA SPIRIT» από τον Απρίλη έως τον Ιούνη έχει εισπράξει επιδοτήσεις 1.008.344,83 ευρώ!

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, απέναντι στην ταλαιπωρία που βιώνουν επιβάτες, νησιώτες, ναυτεργάτες, σύμφωνα με δηλώσεις του στις 14 Αυγούστου, ήταν η εξής: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες, το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, θα εντείνουν τους ελέγχους, καθώς η ασφάλεια και η εξυπηρέτηση των επιβατών, νησιωτών και τουριστών, αποτελούν για εμάς κυρίαρχο μέλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ