ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επαφές με τη γερμανική κυβέρνηση για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που αφορά στην ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ισχυρών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων συζητά με τη γερμανική κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης στο Βερολίνο.

Μετά από χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης αλλά και τις σημερινές προκλήσεις», καθώς και για τα «μελλοντικά σενάρια που αφορούν την ελληνική οικονομία». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι συζητήθηκε και το επίδικο ζήτημα της διαχείρισης και «ελάφρυνσης» του υπερσυσσωρευμένου ελληνικού κρατικού χρέους. Πρόκειται για ζήτημα που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτέμβρη στο Παρίσι, όπου και θα μεταβούν οι παράγοντες της συγκυβέρνησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν «πάρα πολύ και τα θέματα φορολόγησης, το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν». Να σημειωθεί ότι ως «μικρομεσαίες» νοούνται επιχειρήσεις, που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους. Παράλληλα, η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω των τραπεζών και με τραπεζικά κριτήρια, όπως η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα, η πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη κ.ά. Μοχλός της φτηνής χρηματοδότησης για τους επιχειρηματίες είναι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, μέτοχος του οποίου είναι και η γερμανική «επενδυτική» τράπεζα KfW. Στις δηλώσεις του, ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως η «ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, εάν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές». Πρόκειται για ζητήματα που συνδέονται με το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο», για την ενίσχυση επιχειρήσεων, κλάδων και τομέων της παραγωγής, οι οποίοι προδιαγράφεται να πάρουν κεφάλι στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με τη στήριξη και των κονδυλίων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης» (όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014 - 2020.

Ο Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο των επαφών του στο Βερολίνο συναντήθηκε και με τον αντικαγκελάριο Σ. Γκάμπριελ. Ο εν λόγω σοσιαλδημοκράτης δήλωσε ότι η «Ελλάδα διέρχεται μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο «διάλογο για την προώθηση των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας» καθώς επίσης και στην «παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» (ΑΠΕ), για τις οποίες εκδηλώνεται ενδιαφέρον από γερμανικά μονοπώλια του κλάδου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης εστίασε τις δηλώσεις του στη «δημιουργία θέσεων εργασίας, στη ρευστότητα στην αγορά, στην ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης ήταν στην ατζέντα της συζήτησης με τον υπουργό Επικράτειας της Γερμανίας X. Μπράουν. Πρόκειται για συστήματα «μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης» προσαρμοσμένα στις ανάγκες των εργοδοτών, τα οποία έχει προτείνει και η Ομάδα Δράσης που έχει συγκροτήσει η ΕΕ για την Ελλάδα, ως μέτρο τόνωσης των επιχειρηματιών με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Για χτες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο το «γεύμα εργασίας» με τη διοίκηση του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI).

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Να μη μειωθούν οι απαιτήσεις για ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Σε μαζική συγκέντρωση φορέων και κατοίκων της περιοχής της Παλικής - Ληξουρίου μίλησε την Τετάρτη, 13 Αυγούστου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ που περιόδευσε στο νησί.

Αναφερόμενος στον πρόσφατο σεισμό και τις ζημιές που προκάλεσε, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ως ΚΚΕ και ως λαός της Κεφαλονιάς να αξιοποιηθεί ο σεισμός για να διευκολυνθεί η αστική τάξη στο να περάσουν οι επιλογές της υποβάθμισης της παρεχομένης υγείας με συρρίκνωση του νοσοκομείου Αργοστολίου, μετατροπή στην πράξη του νοσοκομείου Ληξουρίου σε Κέντρο Υγείας και της Παιδείας με κλείσιμο του Γυμνάσιου Αγ. Θέκλης και Μεσοβουνίων.

Να μη μειωθούν οι απαιτήσεις για ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οχι στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της γνώσης, να μην υπολειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα αγροτικά ιατρεία. Η γραφειοκρατία και η πολυνομία είναι εμπόδιο στην υλοποίηση μέτρων ανακούφισης όπως π.χ. οι οικίσκοι στα σχολεία, οι εγκρίσεις των φακέλων για τις καταστροφές. Μπαλάκι κάνουν τον κόσμο, ενώ οι επενδύσεις "fast- track" των μονοπωλιακών ομίλων γίνονται άμεσα. Η κατάσταση των εργατικών κατοικιών, του οδικού δικτύου επιδεινώνεται ενώ των νοσοκομείων και των γηροκομείων είναι στάσιμη.

Εξι μήνες μετά το σεισμό επιβεβαιώθηκαν όσα έλεγε το ΚΚΕ για την αντισεισμική προστασία των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων και των υποδομών, την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Το ΕΣΠΑ 2016 - 2020 δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για την αντισεισμική θωράκιση.

Από τις συναντήσεις με την κυβέρνηση, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και το, δήμαρχο Κεφαλονιάς προκύπτει ότι δεν έχουν προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες. Στις προτεραιότητές τους είναι η εξυπηρέτηση του τουριστικού κεφαλαίου και όχι η άμεση εξυπηρέτηση των λαϊκών στρωμάτων με την αποκατάσταση κατοικιών, οδικού δικτύου και υποδομών. Το ΚΚΕ βάζει πέντε προτεραιότητες: Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, σχολική στέγη, μεταφορά μαθητών, νοσοκομεία με αναβάθμιση και εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, αποκατάσταση υποδομών και οδικών αξόνων, αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων».

Επιπλέον, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν δύο αντιλήψεις: Αυτή της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών και αυτή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων που είναι αντίθετες και αντίπαλες. Κάλεσε τους παρευρισκόμενους σε αγώνα για τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει στην οργάνωση της αντίστασης και της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης - ΕΕ που όπως αποδείχτηκε και από τον πρόσφατο σεισμό είναι σε βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων.

Κατά την περιοδεία του στην Κεφαλονιά επισκέφθηκε το Γηροκομείο Αργοστολίου και το Νοσοκομείο Αργοστολίου, ενώ είχε συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς εκπαιδευτικών και γονέων με τον δήμαρχο Αργοστολίου και τον Αντιπεριφερειάρχη.

Δραστηριότητα της ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσει μέσα στο καλοκαίρι η ΚΟ Λέσβου εντάσσονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Αύριο, Πέμπτη 21/8, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Κάπης του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην Κάπη, στο καφενείο του Βαγγέλη Ζαχαρή.

-- Την Παρασκευή 22/8, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Μανταμάδου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία του Μανταμάδου, με ομιλητή τον Β. Αμπελογιάννη, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 22/8, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Λουτρόπολης Θερμής του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στα καφενεία της αγοράς του χωριού.

-- Το Σάββατο 23/8, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Ερεσού διοργανώνει λαϊκό γλέντι στη Σκάλα Ερεσού.

-- Την Κυριακή 24/8, στις 9 το βράδυ, η ΚΟΒ Κάπης του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι στην Κάπη.

-- Το Σάββατο 30/8, οι ΚΟΒ Γέρας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον «Πετρένιο Στύλο» και μετά ακολουθεί λαϊκό γλέντι.

ΤΖΙΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αύξηση 10,5% τον Ιούνη

Μεικτές τάσεις εμφανίζουν το α' εξάμηνο του 2014 οι διάφοροι δείκτες μέτρησης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο «κύκλος εργασιών στη βιομηχανία» (τζίρος) κατέγραψε για το μήνα Ιούνη άνοδο 10,5% έναντι πτώσης 5,4% πέρυσι. Η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με την αύξηση των πωλήσεων της ντόπιας βιομηχανίας στις αγορές του εξωτερικού, που διαμορφώθηκε σε 21%, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία. Ο ρυθμός ανόδου στην εσωτερική αγορά διαμορφώθηκε σε 3,1%.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ολοένα και χαμηλώνει

Σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ο οποίος, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, «έτρεχε» το μήνα Ιούνη με ρυθμό 0,4% από 0,5% το Μάη. Σε κάθε περίπτωση, τα σημερινά επίπεδα του «δείκτη τιμών καταναλωτή» στην Ευρωζώνη διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από το επιθυμητό «επίπεδο αναφοράς» της τάξης του 2%, γεγονός που αναζωπυρώνει τη συζήτηση και τις κόντρες γύρω από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική και τη διαμόρφωση συνθηκών αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Υποχώρηση του γενικού επιπέδου στις τιμές λιανικής καταγράφεται σε Ελλάδα (0,8%), Πορτογαλία (0,7%) και Ισπανία (0,4%).

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης περιορίστηκε για το μήνα Ιούνη στα 13,1 δισ. ευρώ από 19,8 δισ. το Μάη.

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη

Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, David D. Pearce, συναντήθηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενόψει του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, «στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου στρατηγικού και αμυντικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με τον Αμερικανό ομόλογό του, Chuck Hagel, την ερχόμενη Πέμπτη στην Ουάσιγκτον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ