Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επαφές με τη γερμανική κυβέρνηση για το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής

Το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που αφορά στην ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ισχυρών ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων συζητά με τη γερμανική κυβέρνηση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης στο Βερολίνο.

Μετά από χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία, την εξέλιξη του προγράμματος σταθεροποίησης αλλά και τις σημερινές προκλήσεις», καθώς και για τα «μελλοντικά σενάρια που αφορούν την ελληνική οικονομία». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι συζητήθηκε και το επίδικο ζήτημα της διαχείρισης και «ελάφρυνσης» του υπερσυσσωρευμένου ελληνικού κρατικού χρέους. Πρόκειται για ζήτημα που θα εξεταστεί στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία θα ξεκινήσει στις 3 Σεπτέμβρη στο Παρίσι, όπου και θα μεταβούν οι παράγοντες της συγκυβέρνησης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι συζητήθηκαν «πάρα πολύ και τα θέματα φορολόγησης, το πώς θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο με λιγότερους φόρους αλλά και με ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να βρουν χρηματοδότηση και να αναπτυχθούν». Να σημειωθεί ότι ως «μικρομεσαίες» νοούνται επιχειρήσεις, που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους. Παράλληλα, η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω των τραπεζών και με τραπεζικά κριτήρια, όπως η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα, η πιστοληπτική ικανότητα του δανειολήπτη κ.ά. Μοχλός της φτηνής χρηματοδότησης για τους επιχειρηματίες είναι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, μέτοχος του οποίου είναι και η γερμανική «επενδυτική» τράπεζα KfW. Στις δηλώσεις του, ο Ν. Δένδιας σημείωσε πως η «ανεργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να καταπολεμηθεί εάν δεν δημιουργηθούν νέα προϊόντα, νέες επιχειρήσεις, εάν δεν μετακινηθεί ρευστότητα προς την οικονομία, αν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές». Πρόκειται για ζητήματα που συνδέονται με το λεγόμενο «εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο», για την ενίσχυση επιχειρήσεων, κλάδων και τομέων της παραγωγής, οι οποίοι προδιαγράφεται να πάρουν κεφάλι στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με τη στήριξη και των κονδυλίων του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης» (όπως ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ) για την περίοδο 2014 - 2020.

Ο Ν. Δένδιας, στο πλαίσιο των επαφών του στο Βερολίνο συναντήθηκε και με τον αντικαγκελάριο Σ. Γκάμπριελ. Ο εν λόγω σοσιαλδημοκράτης δήλωσε ότι η «Ελλάδα διέρχεται μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο «διάλογο για την προώθηση των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας» καθώς επίσης και στην «παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» (ΑΠΕ), για τις οποίες εκδηλώνεται ενδιαφέρον από γερμανικά μονοπώλια του κλάδου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης εστίασε τις δηλώσεις του στη «δημιουργία θέσεων εργασίας, στη ρευστότητα στην αγορά, στην ενίσχυση των εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης ήταν στην ατζέντα της συζήτησης με τον υπουργό Επικράτειας της Γερμανίας X. Μπράουν. Πρόκειται για συστήματα «μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης» προσαρμοσμένα στις ανάγκες των εργοδοτών, τα οποία έχει προτείνει και η Ομάδα Δράσης που έχει συγκροτήσει η ΕΕ για την Ελλάδα, ως μέτρο τόνωσης των επιχειρηματιών με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Για χτες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο το «γεύμα εργασίας» με τη διοίκηση του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πεδία επενδύσεων και εργαλεία χρηματοδότησης για το κεφάλαιο (2014-09-16 00:00:00.0)
Στη Γερμανία για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών (2014-08-19 00:00:00.0)
«Τρέχουν» την ολοκλήρωση του σχεδίου διευθέτησης (2014-08-02 00:00:00.0)
Συγκαλύπτουν την αιτία της κρίσης, κλιμακώνουν τον εμπαιγμό (2014-01-08 00:00:00.0)
Θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων (2011-02-10 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστεί άμεσα «ρευστότητα» για τις τράπεζες! (2008-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ