Σάββατο 2 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
«Τρέχουν» την ολοκλήρωση του σχεδίου διευθέτησης

Συνάντηση χτες του Ν. Δένδια με τον Γ. Στουρνάρα

Eurokinissi

Το ζήτημα της διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο συντονιστής της ομάδας που έχει συγκροτήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος, Ηλ. Πλασκοβίτης.

Από τα συνολικά 77 δισ. ευρώ που έφτασαν στο α' τρίμηνο του 2014 τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια φτάνουν στα 42 δισ. ευρώ (έναντι 25 δισ. ευρώ που είναι τα «κόκκινα» στεγαστικά και 10 δισ. ευρώ που είναι τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια).

Οπως ανέφερε μέσα στην εβδομάδα ο Ν. Δένδιας, αμέσως μετά την υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του προεδρείου ΣΕΒ στο Μέγαρο Μαξίμου, «το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει ένα κείμενο εργασίας σε συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομικών και με άλλους υπουργούς, υπό την έγκριση του πρωθυπουργού, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτό το μεγάλο θέμα». Η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου της κυβέρνησης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του Αυγούστου, ενώ η εφαρμογή του προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέσα στο Σεπτέμβρη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση ρυθμίσεων που θα ενισχύουν τη ρευστότητα των μονοπωλίων, παράλληλα όμως με τη θωράκιση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, ενόψει και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Με βάση τους σχεδιασμούς που υπάρχουν στο τραπέζι, προκρίνεται η λύση της «διευθέτησης» ανάλογα με το «επιχειρηματικό προφίλ» της κάθε επιχείρησης, χωρίς δηλαδή την εφαρμογή «οριζόντιας» ρύθμισης αλλά με έμφαση στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο πλαίσιο «εξωδικαστικής επίλυσης» των διαφορών, με αλλαγές στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα, ενώ, όπως αναφέρεται, οι τραπεζίτες θα μπορούν να προχωρούν στα πλάνα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και των δανείων τους, με αντίτιμο την απόκτηση μετοχικών πακέτων από τις επιχειρήσεις.

Επιχειρηματικές ανακατατάξεις και ενίσχυση της συγκέντρωσης

Κι ενώ, όπως σημείωνε πριν λίγες μέρες και ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων θα είναι «μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα (...) να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές», σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδας αποτυπώνονται ορισμένα πρώτα συμπεράσματα από τις επιχειρηματικές ανακατατάξεις που συντελούνται κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, «η έλλειψη χρηματοδότησης και η συσσώρευση ζημιών συμπιέζουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια αλλά και να αντιμετωπίσουν τις ταμειακές τους ανάγκες. Επομένως, ένας αριθμός επιχειρήσεων είναι πιθανόν να οδηγείται σε πτώχευση».

«Ηδη» σημειώνει, «παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων και μικρή αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης, η οποία συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Στον αντίποδα από τις επιχειρήσεις που οδηγούνται σε πτώχευση, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους προδιαγράφεται περαιτέρω ενίσχυση της θέσης τους: «Η υπό εξέλιξη αναδιάρθρωση ενδέχεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που επιβιώνουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση, καθώς θα έχουν αυξήσει το μέγεθός τους και θα έχουν βελτιώσει την κερδοφορία τους», επισημαίνεται στη μελέτη της ΤτΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ