Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Να εξασφαλιστεί άμεσα «ρευστότητα» για τις τράπεζες!

Εφτά προτάσεις για «ζεστό χρήμα» στην άρχουσα τάξη

Την επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση των 28 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το τραπεζικό κεφάλαιο ζητά το ΠΑΣΟΚ καλώντας την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις της μέσω του σχεδίου νόμου που κατέθεσε και να «δώσει ρευστότητα» στις τράπεζες.

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζοντας μια δέσμη εφτά προτάσεων για την «έξοδο από την κρίση», οι οποίες κινείται στη «γραμμή» που χάραξαν οι ευρωενωσιακοί ηγέτες για την παροχή «ζεστού χρήματος» στους τραπεζίτες, αφού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία στον «ολισθηρό δρόμο» της «έλλειψης επενδύσεων» και της «επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας», ζητά μεταξύ άλλων «τη σύσταση ειδικού ταμείου αναχρηματοδότησης των τραπεζών, η οποία θα συνδεθεί με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας». Προτείνει, δηλαδή, να εξασφαλιστούν εκείνοι οι όροι για το τραπεζικό, βιομηχανικό και εξαγωγικό κεφάλαιο ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα την κερδοφορία του.

Την ίδια στιγμή λοιπόν, που σε όλους τους τόνους το ΠΑΣΟΚ στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό - βασικό και μοναδικό «αιμοδότη» για την εξασφάλιση της «ρευστότητας» των τραπεζών - υποστηρίζει ότι τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι «υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους»... Στο πλαίσιο αυτό, η υπεύθυνη οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, προχτές, όπως και ο Γ. Παπανδρέου, την προηγούμενη Παρασκευή, χαιρέτισαν την απόφαση της κυβέρνησης «να θέσει ως προϋπόθεση για την παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας σε μια τράπεζα την υποχρεωτική έκδοση προνομιούχων μετοχών, τις οποίες αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο».

Το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση, τάσσεται υπέρ των κρατικομονωπωλιακών ρυθμίσεων που προωθεί, αλλά εμπαίζοντας τους εργαζόμενους υποστηρίζει ότι το σχέδιο νόμου που κατέθεσε διαπνέεται από μια «ανεπίτρεπτη προχειρότητα», αφού δεν εξασφαλίζει «τη διασύνδεση της παροχής ρευστότητας με τον διακανονισμό και την αναχρηματοδότηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά με χαμηλό κόστος». Αφού ο ελληνικό λαός θα πληρώσει από την τσέπη του για να αποκτήσουν «ζεστό χρήμα» οι τράπεζες, το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια προτείνει να εξασφαλιστούν εκείνες οι συνθήκες ώστε να αποκτήσει το... δικαίωμα να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους!

Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ φορώντας το... φιλολαϊκό του προσωπείο καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει αμέσως το σχέδιο προϋπολογισμού» και να «στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες αποδεχόμενη τις προτάσεις» του «για χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης και αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες». Αφού πρώτα προσυπέγραψε την παροχή των 28 δισ. στο τραπεζικό κεφάλαιο, στη συνέχεια θυμήθηκε και τα λαϊκά στρώματα για την... ανακούφιση των οποίων πρότεινε την «παροχή» λίγων λεπτών του ευρώ τη μέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ