Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Από κοινού» με τις επιχειρήσεις...
  • «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την επιχειρηματική κοινότητα», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός από το Κατάρ δίνοντας το «στίγμα» της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης
  • Επίμονες προσπάθειες να πουλήσει την «Ολυμπιακή» στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ

Η κοινή δράση κράτους -επιχειρήσεων είναι το «εργαλείο» μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την καπιταλιστική κρίση, μετακυλίοντας, όπως είναι ευνόητο, τα βάρη στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το μήνυμα αυτό έστειλε από το εμιράτο του Κατάρ ο Κ. Καραμανλής, αποσαφηνίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει τα πάντα στις μεγάλες επιχειρήσεις στο όνομα της εξόδου από τη διεθνή οικονομική κρίση, η οποία, όπως είπε, «αποδεικνύεται ότι είναι απρόβλεπτης έντασης και διάρκειας». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προσφέρει «γην και ύδωρ» για να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και αυτός ήταν ο βασικός σκοπός της πρωθυπουργικής επίσκεψης στο Κατάρ. Με περηφάνια ο Ελληνας πρωθυπουργός έσπευσε να προαναγγείλει ότι η αεροπορική εταιρεία του εμιράτου («Κατάρ Εργουέις») θα είναι στη λίστα των εταιρειών που θα υποβάλουν προσφορά για την «Ολυμπιακή» μέχρι τις 31 του Οκτώβρη, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο ομόλογός του από το Κατάρ.

Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη «διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση» ο Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, επισήμανε ότι επιδιώκει δύο στόχους: Πρώτον, «να διασφαλίσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις επιπτώσεις αυτής της συνεχιζόμενης κρίσης μέσω μιας σειράς αποτελεσματικών μέτρων», και, δεύτερον, «να επιταχύνει την εφαρμογή της οποιασδήποτε μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για τη δομική αναμόρφωση της οικονομίας μας, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία μας με τους διεθνείς μας εταίρους».

Μιλώντας λίγο αργότερα σε «φόρουμ» επιχειρηματιών ήταν περισσότερο σαφής: «Η απάντησή μας (σ.σ. στην κρίση) πρέπει να είναι ενεργή: Να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και να προωθήσουμε την ανάπτυξη, ώστε να διασφαλίσουμε μια ενεργή απάντηση στην απειλή ύφεσης». Το μήνυμα, συνέχισε, είναι σαφές: «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού με την επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οικονομιών μας και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, ώστε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής, που συνοδευόταν από πλήθος επιχειρηματιών, ανέφερε ότι υπάρχει «έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από το Κατάρ για την πραγματοποίηση επενδύσεων και επιχειρηματικών σχεδίων στην Ελλάδα». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να ενισχύσει την επιχειρηματική μας παρουσία στο Κατάρ». Αυτός ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χτες τα εργοτάξια των κατασκευαστικών εταιρειών «Αβαξ» και «Ακτωρ», που ήδη έχουν αναλάβει μεγάλα έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ και 1,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα. «Η παρουσία μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών στο Κατάρ αποτελεί απόδειξη της επιτυχίας των κοινών μας προσπαθειών στον τομέα αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «το Κατάρ είναι χώρα με γεωστρατηγική σημασία στην περιοχή». Στις συνομιλίες με την κυβέρνηση του Κατάρ εξετάστηκαν οι δυνατότητες για «επενδύσεις στην ενέργεια, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και τον κατασκευαστικό τομέα». Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Ιράν - Κατάρ για τη δημιουργία ενός διεθνούς «καρτέλ» στην αγορά φυσικού αερίου ο πρωθυπουργός κράτησε επιφυλακτική στάση λέγοντας ότι «θα μπορούσε να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πλευρές». Οπως διευκρίνισε, «θα μπορούσε να συμβάλει στην ενοποίηση της αγοράς αερίου αμβλύνοντας έτσι τις εκάστοτε περιφερειακές διαταραχές στον εφοδιασμό. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμή του αερίου»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινό μέλημα η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» και τα κέρδη των ομίλων (2022-10-06 00:00:00.0)
Παράταση στο τελεσίγραφο και στη διπλωματική κρίση (2017-07-04 00:00:00.0)
Θέλουν να εθίσουν το λαό στο μονόδρομο (2013-08-27 00:00:00.0)
Κινητικότητα εν μέσω εξελίξεων στην περιοχή (2013-01-30 00:00:00.0)
Επίσκεψη στο Κατάρ επικεφαλής επιχειρηματιών (2012-11-21 00:00:00.0)
«Ντίλερ» των πολυεθνικών ενέργειας (2008-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ