Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΘΑΠΑΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Ντίλερ» των πολυεθνικών ενέργειας

Ηρθε, ζήτησε υποστήριξη των ισπανικών εταιρειών στις ΣΔΙΤ, μίλησε σε ημερίδα της ισπανικής πρεσβείας για μπίζνες και απήλθε

Η προώθηση των συμφερόντων των ισπανικών επιχειρηματικών ομίλων και ειδικά των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας ήταν η βασική αποστολή του Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο κατά την επίσκεψη -αστραπή που πραγματοποίησε χτες στην Αθήνα.

Ο «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός της Ισπανίας συνοδευόταν από στελέχη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη στην παραγωγή γεννητριών αιολικής ενέργειας και παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και έχουν προφανή στόχο την αύξηση του μεριδίου τους στην εγχώρια αγορά. Ο Χ. Θαπατέρο έθεσε χωρίς περιστροφές το θέμα τόσο στις συνομιλίες που είχε με τον Κ. Καραμανλή, ζητώντας μεγαλύτερη υποστήριξη στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, όσο και σε ημερίδα που οργανώθηκε από την ισπανική πρεσβεία. Ειδικότερα, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό έδωσε έμφαση στα θέματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι ισπανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας.

Νωρίτερα, μιλώντας σε ημερίδα της ισπανικής πρεσβείας με θέμα επίσης τις ΑΠΕ ανέδειξε την ανάπτυξη και προώθηση των ΑΠΕ ως βασική προτεραιότητα των κυβερνήσεων Ισπανίας και Ελλάδας. Οπως επισήμανε ο Χ. Θαπατέρο, έως το 2010 το 12% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία θα προέρχεται από τις ΑΠΕ, ενδεικτικό της δυναμικής με την οποία η χώρα του αναπτύσσει τις συγκεκριμένες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, σημείωσε πως η Ισπανία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρώπη σε ηλεκτροπαραγωγή από εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ΑΠΕ, φτάνοντας τα 15.000 MW.

Δεν έκρυψε βέβαια «το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον» των ισπανικών εταιρειών για την αγορά της Ελλάδας, επισημαίνοντας την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ομαλή ευόδωση των επενδύσεων ΑΠΕ.

Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρ. Φώλιας, εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις μπίζνες των ισπανικών εταιρειών, ξεπερνώντας τα προβλήματα της γραφειοκρατίας...

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ισπανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση των επενδύσεών τους. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής της «Endesa» (συνεργάζεται με τον όμιλο Μυτιληναίου), Χεσούς Ολμος, επισήμανε την ανυπαρξία εθνικού σχεδίου χρήσεων γης, καθώς και τη γραφειοκρατία στον άξονα των αδειοδοτήσεων, ενώ ο εκπρόσωπος της «Acciona Energia» έκανε λόγο για ανυπαρξία ρυθμιστικού αλλά και νομικού πλαισίου, σημειώνοντας ότι τα κίνητρα που δίδονται για την ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν είναι αρκετά. Η τελευταία αυτή εταιρεία ανακοίνωσε χτες ότι σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ περίπου στον κλάδο αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία, στο πλαίσιο επενδύσεων ισπανικών εταιρειών στην ελληνική αγορά. Τον Ισπανό πρωθυπουργό συνόδευαν επίσης ανώτατα στελέχη άλλων ισπανικών εταιρειών, όπως η εταιρεία παραγωγής γεννητριών αιολικής ενέργειας «Gamesa» και η εταιρεία παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας «Iberdrola Renovables» (κατέχει αιολικά πάρκα στην Ελλάδα μέσω της ΡΟΚΑΣ). Οι ισπανικές επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, σε επίπεδο σχεδίων και διακηρύξεων, ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ εάν ληφθούν τοις μετρητοίς όσα είπαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, τα δε αναμενόμενα κέρδη θα είναι υπερπολλαπλάσια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες για μπίζνες σε Ενέργεια και εξοπλισμούς (2022-01-19 00:00:00.0)
Προαναγγελίες επενδύσεων στα αιολικά πάρκα (2017-01-05 00:00:00.0)
Ζητά την καταδίκη κατοίκων επειδή αντιδρούν σε επιχειρηματικά σχέδια (2010-01-09 00:00:00.0)
«Πράσινα» υπερκέρδη για το κεφάλαιο (2009-12-20 00:00:00.0)
Υψηλή κατάταξη λόγω επιδοτήσεων (2007-06-26 00:00:00.0)
«Πιεστική» η ανάγκη για ...ιδιώτες παραγωγούς! (2004-10-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ