Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προσχηματικές και επικίνδυνες προτάσεις

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για τις μίζες της Ζήμενς στα κόμματα εξουσίας και για τη διαπλοκή τους με τα μονοπώλια, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πρότασή της για συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής, φέρεται αποφασισμένη να θεσμοθετήσει μέτρα, για τη «θωράκιση», όπως υποστηρίζει, των κομμάτων από το λεγόμενο μαύρο πολιτικό χρήμα. Μάλιστα, η κυβέρνηση, δηλώνει ότι θα προχωρήσει ακόμα και αν δε συσταθεί η Διακομματική. Θα προετοιμάσει, λέει, τα μέτρα ώστε να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έστειλε σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.

Ετσι, γίνεται πάντα, όταν ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και βγαίνουν «τα άπλυτα» του συστήματός τους στη φόρα. Ετσι και τώρα, καθώς το απόστημα έσπασε και (ξανα)πιάνονται στα πράσα τα κόμματα εξουσίας, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, επανέρχονται με προτάσεις, δήθεν, διαφάνειας και άλλα τέτοια εύηχα, για να «ξορκίσουν το θηρίο»!

Αλλά το ουσιαστικό πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια τη σύμφυση του κράτους με τα μονοπώλια και τα κόμματα εξουσίας. Πάνω σε αυτό το έδαφος υπάρχει και αναπτύσσεται η διαπλοκή, η οποία, όπως επισημαίνει το ΚΚΕ, δεν περιορίζεται μόνον στα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά εκφράζεται με πολλούς τρόπους και κυρίως με την ποικιλόμορφη στήριξη στα κόμματα (βλέπε την ειδική μεταχείριση από τα αστικά ΜΜΕ) που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου: Για παράδειγμα τη νομιμοποιημένη κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων για να βγουν τα τεράστια κέρδη των μονοπωλίων. Τα σκάνδαλα της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, π.χ. Τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, λιμανιών, αεροδρομίων, παραλιών, δασών κλπ.

Ετσι, όσο υπάρχει αυτή η αντιλαϊκή πολιτική, τα όποια μέτρα, δήθεν διαφάνειας για την αντιμετώπιση του μαύρου πολιτικού χρήματος, δεν πρόκειται να χτυπήσουν τη διαπλοκή, απλώς θα ρίχνουν «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, για να τους αποπροσανατολίζουν και να εγκλωβίζουν συνειδήσεις καλλιεργώντας αυταπάτες. Αλλωστε η πείρα δείχνει ότι όλα τα μέτρα που, κατά καιρούς, υιοθετήθηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε τίποτα δεν εμπόδισαν τη διαπλοκή...

Αλλά οι προτάσεις αυτές δεν είναι μόνον υποκριτικές και ανέξοδες, είναι αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές. Το πλέον επικίνδυνο, είναι ότι, με πρόσχημα τη «διαφάνεια» και τον έλεγχο των δαπανών, επιχειρείται μια απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων. Και, βεβαίως, όσον αφορά το ΚΚΕ, είναι πεντακάθαρο πως: Ούτε δουλειές μοιράζει στα μονοπώλια και στις επιχειρήσεις, ούτε έχει σχέση με κρατικά συμβόλαια, καμιά διαπλοκή.

Αντίθετα, το πρόγραμμα και η πολιτική του αντιπαλεύουν την καπιταλιστική ιδιοκτησία και τα κέρδη της. Αντλεί τα οικονομικά του από τις συνδρομές των μελών, φίλων και των οπαδών του, από την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Τα οικονομικά του ελέγχονται από εκλεγμένα από τα Συνέδριά του όργανα. Ετσι, οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης αυτής της δραστηριότητας, γίνεται καθαρό, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή, όπως και η ονομαστικοποίηση των μελών, φίλων και οπαδών που ενισχύουν το Κόμμα. Αλλωστε, είναι νωπές ακόμα οι μνήμες ότι χιλιάδες αγωνιστές διώχτηκαν στο παρελθόν γι' αυτόν το λόγο. Οι προτάσεις αυτές, λοιπόν, της κυβέρνησης, δεν είναι μόνον υποκριτικές και ανέξοδες καθώς δεν αντιμετωπίζουν τη διαπλοκή, αλλά και αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές και γι' αυτό απορρίπτονται από το ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μιλάνε για ηθική σ' ένα σάπιο σύστημα (2011-01-26 00:00:00.0)
Κάλπικα και αντιδραστικά μέτρα για το «μαύρο» πολιτικό χρήμα (2008-07-13 00:00:00.0)
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κάνουν ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ παρέμβασης στη λειτουργία των κομμάτων (2008-07-09 00:00:00.0)
... και η αντιμετώπισή τους (2005-11-09 00:00:00.0)
Υποκριτικές προτάσεις που δεν αγγίζουν την ουσία (2003-06-18 00:00:00.0)
Ζητά μέτρα για ...ισότιμη προβολή (2000-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ