Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Χάνει όποιος διαλέγει λάθος έμπορα

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Το μήνυμα είναι πως δεν αρκεί να είσαι αμερικανάκι αλλά πρέπει να έχεις διαλέξει σωστά και τι είδους αμερικανάκι είσαι. Γιατί συστήματα παρακολούθησης πουλάνε πολλοί, αλλά εσύ αγόρασες από τον σωστό έμπορα; `Η, θα βγει και θα σε κράξει ως και η ξανθιά που σου είχαν στείλει στη σουίτα όταν υπέγραφες τη συμφωνία;

Τουλάχιστον στο σινεμά απολαμβάνεις τους ηθοποιούς, το σενάριο, τη σκηνοθεσία. Εδώ, στην κακότεχνη αντιγραφή, τι να απολαύσεις; Αν και όπως το θέτει ο Σωμερίτης, υπάρχει και απόλαυση. Ειδικά εκείνο το «τις ίδιες ξανθές» διακρίνεται από το βάθος της υπόθεσής του. Και να φανταστείς πως ακόμα δεν έχουν μιλήσει οι ξανθές, μόνο οι ρεσεψιόν των ξενοδοχείων στέλνουν προς το παρόν φαξ με τους πελάτες που πέρασαν από κει.

Μ' αυτά και μ' εκείνα ξάφνου σα ν' αποχτάνε νόημα αυτά που διαβάζεις πάνω από διάφορες υπογραφές. Οταν δηλαδή ο Πρετεντέρης καταγγέλλει τον ΓΑΠ για δεξιά πολιτική και ο Σωμερίτης μιλά γι' αυτούς που υποκρίνονται άγνοια ενώ μοιράζονται την ίδια απόλαυση με τους άλλους, στην αρχή ψάχνεσαι, να βρεις... τι τους τσίμπησε.

Μετά διαβάζεις στο κύριο άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» τον πανικό μη και ψάξουν οι Αμερικάνοι ποιος πήρε τη μίζα για το σύστημα παρακολουθήσεων της ΚΥΠ κι αρχίζεις να έρχεσαι στο ίσο.

Σιγά, δηλαδή, μην έρθεις στο ίσο, καθώς ό,τι βλέπεις είναι μόνο αυτό που σου δείχνουν, αλλά έστω κι έτσι το πράγμα είναι κοντά στην εκτίμηση ότι οι αποκαλύψεις δεν είναι τίποτα άλλο από έκφραση του πολέμου μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Θυμάσαι, μήπως, πώς αντιμετωπίστηκε αυτή η εκτίμηση όταν διατυπώθηκε από το ΚΚΕ; Με κάτι σχόλια του στιλ «παράξενη σιωπή από το ΚΚΕ».

Από ποιους τα σχόλια; Από αυτούς ακριβώς που λίγο απέχουν από το να αξιώνουν «σιωπή» τώρα που υπάρχει κίνδυνος - λένε - να μάθουν οι Αμερικάνοι τα κρατικά μυστικά. Κόψτε κάτι ρε παλικάρια. Εντάξει, διαφορετικές εταιρείες, διαφορετικοί πράκτορες, ε, κάποια στιγμή θα νικήσει ο ισχυρότερος. Εσείς γιατί τραβάτε ζόρι;

Ασχετο: Οταν πριν από λίγες μέρες τα ΝΕΑ κυκλοφόρησαν με συνέντευξη Κουφοντίνα, την επομένη η «Ελευθεροτυπία» απαντούσε με ένα κείμενο του Γκυ Ντεμπόρ που έλεγε πως η ιστορία της τρομοκρατίας είναι γραμμένη από το ίδιο το κράτος. Χτες τα ΝΕΑ επανακυκλοφόρησαν τη συνέντευξη Κουφοντίνα. Αναμένουμε και την επόμενη λογοτεχνική απάντηση. Αν κι ο λαός μας έχει ήδη διατυπώσει εκτίμηση λέγοντας «όποιος τη νύχτα περπατεί...».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ