Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Υποβαθμίζουν, συνειδητά το Δημόσιο Τομέα Υγείας

Περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου πραγματοποίησε, χτες το πρωί, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας που κάνει το Κόμμα σε ολόκληρη τη χώρα για την Υγεία.

Περιοδεύοντας στους χώρους του Νοσοκομείου, ο Σπ. Χαλβατζής ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους στα πλυντήρια, τον ιματισμό και τα μαγειρεία για τα προβλήματά τους. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω κύρια των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού όλων των κατηγοριών και υλικοτεχνικής υποδομής. Και βεβαίως, για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν με την εντατικοποίηση της εργασίας τους, τους χαμηλούς μισθούς και το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν με συμβάσεις, ανασφάλιστοι με προγράμματα stage κ.ά.

Από τη μεριά του, ο Σπύρος Χαλβατζής παρουσιάζοντας τις θέσεις του Κόμματος για την Υγεία επισήμανε, κατ' αρχάς, ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που απαιτεί και παλεύει, ώστε να καταργηθεί η ιδιωτικοποίηση του τομέα της Υγείας της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ενώ, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται και να αμείβονται με βάση τις σημερινές πραγματικές τους ανάγκες και με συνθήκες που δε θα δημιουργούν επικινδυνότητα στους χώρους εργασίας για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς.

Ο Σπύρος Χαλβατζής κάλεσε τους εργαζόμενους να τιμωρήσουν αυτήν την πολιτική και τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που με τις κυβερνήσεις τους τόσα χρόνια την υλοποιούν υπηρετώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ. Τους κάλεσε να ενισχύσουν το ΚΚΕ, ώστε, μαζί με το λαό και την εργατική τάξη, από καλύτερες θέσεις να παλέψει η Υγεία να σταματήσει να είναι εμπόρευμα και να παρέχεται δωρεάν σε όλο το λαό.

Στη συνέχεια, το στέλεχος του Κόμματος είχε μια σύντομη συνάντηση με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ενώ συναντήθηκε και συζήτησε με το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ στην Κρήτη. Στη συνάντηση επισημάνθηκαν για μια ακόμη φορά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Ενώ επισημάνθηκε ότι, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης, μια σειρά τομείς του νοσοκομείου έχουν παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη, κ.ά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις εργασιακές σχέσεις της προσωρινής απασχόλησης, συμβάσεων stage, επικουρικών, κ.τ.λ. Αλλά και για τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα που, λόγω της εντατικοποίησης πλήττουν, όπως επισήμαναν, τους υγειονομικούς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι: «Ως ΚΚΕ αναπτύσσουμε μια εκστρατεία σε όλη τη χώρα επισκεπτόμενοι νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα και χώρους Υγείας. Αυτό που διαπιστώνουμε, όπως επισήμανε, από πρώτο χέρι είναι ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας συνειδητά υποβαθμίζεται σε όλους τους τομείς. Πρώτον σε ό,τι αφορά την έλλειψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού, είπε, βρίσκεται σε οριακά σημεία σε όλη τη χώρα σε όλα τα νοσοκομεία, από τα πρωτοβάθμια μέχρι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Υπάρχει, τόνισε, μια συνειδητή επιλογή να μην προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό με σταθερές εργασιακές σχέσεις και περιορίζονται σε ελαστικές σχέσεις εργασίας, σε τετράωρα, σε συμβασιούχους και stage. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, υπογράμμισε, με αυτήν την πολιτική. Είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο ζητούμε να καταργηθεί ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία, την Πρόνοια και την Κοινωνική Ασφάλιση».

Αναφερόμενος στην περιοδεία του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου σημείωσε ότι αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι και σε αυτό το τεράστιο νοσοκομείο, εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού, υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις στις υποδομές του. «Υπάρχουν μηχανήματα τα οποία δεν είναι σύγχρονα, υπάρχουν μηχανήματα τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και των ασθενών. Υπάρχουν προβλήματα και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του νοσοκομείου εδώ. Προβλήματα υγιεινής, προβλήματα σοβαρά που σχετίζονται με κινδύνους νοσοκομειακούς για τους εργαζόμενους».

Για την κατάσταση αυτή στο χώρο της Υγείας, όπως υπογράμμισε, το ΚΚΕ ασκεί αυστηρή κριτική σε όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες, όπως η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας του λαού στη βάση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, αλλά και στην ΕΕ που μέσω αυτής απορρέουν αυτές οι πολιτικές. Θα συνεχίσουμε να καλούμε την εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, την αγροτιά, τη νεολαία να παλέψουν, να αγωνιστούν για ένα αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας που να παρέχει δωρεάν ισότιμη, αναβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη σε όλους, σε όλο το λαό, τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ