Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ταξικό - πολιτικό το διατροφικό πρόβλημα

Εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Το παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα είναι ταξικό - πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Αυτό τόνισε ο Π. Τριανταφύλλου, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ στο «ΦΡΟΥΡΙΟ» της πόλης και εξήγησε ότι η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής και των αποθεμάτων τροφίμων οφείλεται στο χαρακτήρα αυτής της παραγωγής και στην εξυπηρέτησή του με συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, με στόχο να εξασφαλίσουν όλο και περισσότερα κέρδη στις πολυεθνικές τροφίμων.

Οι αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, συνέχισε, αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία αυτής την πολιτικής, καθώς στο πλαίσιό τους πάρθηκαν μέτρα - αγρανάπαυση, εκριζώσεις, ποσοστώσεις και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, κατάργηση της τιμής παρέμβασης, αποσύνδεση επιδοτήσεων από την παραγωγή, μείωση γεωργικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, χρησιμοποίηση γεωργικών εκτάσεων για βιοκαύσιμα κ.ά. - που οδήγησαν στη μείωση της αγροτικής παραγωγής και στην όξυνση του διατροφικού προβλήματος.

Αναφερόμενος στην κερδοσκοπία που γίνεται στα τρόφιμα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σημείωσε ότι την ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που απελευθέρωσαν την αγορά τροφίμων, με αποτέλεσμα να ανοίξει η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή, ενώ το ξεπούλημα των συνεταιριστικών βιομηχανιών και τα ισχυρά κίνητρα που δόθηκαν στους βιομηχάνους για συγχωνεύσεις και νέες επενδύσεις, οδήγησαν στη δημιουργία των καρτέλ. Στον αποπροσανατολισμό των λαϊκών στρωμάτων για το διατροφικό πρόβλημα, σημείωσε, συμβάλλει και η πολιτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνεί με την ΚΑΠ και προσπαθεί να την εξωραΐσει, κατηγορώντας τις ελληνικές κυβερνήσεις για ...διαχειριστική και διαπραγματευτική ανικανότητα.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για το διατροφικό πρόβλημα, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, πιστεύει ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να αποτελούν εμπορεύματα και αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Με βάση αυτήν την αρχή - επισήμανε - η πρόταση του ΚΚΕ για τον κλάδο των τροφίμων αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασής του για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία, που θα στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς σε εκείνους τους τομείς που υπάρχει μικρή συγκέντρωση παραγωγής και θα διευθύνεται από κεντρικό σχεδιασμό, στη διαμόρφωση του οποίου θα συμμετέχουν, ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Στην παρέμβασή του ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογράμμισε ότι το αγροτικό κίνημα χρειάζεται να δώσει μεγάλη σημασία στο πρόβλημα της διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας από τις πολυεθνικές, οργανώνοντας πιο αποτελεσματικά την πάλη κατά της ΚΑΠ και γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν επιτρέπει στους Ελληνες αγρότες να παράγουν επαρκή, φτηνά και υγιεινά προϊόντα και οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στο μεγάλο πρόβλημα των μεταλλαγμένων, αναφέρθηκε, στην παρέμβασή του, ο Δ. Χατζής, μέλος του ΔΣ του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, τονίζοντας ότι η λέξη μεταλλαγμένα είναι συνυφασμένη με τη λέξη κέρδος για τις πολυεθνικές. Κατήγγειλε ότι, με ευθύνη της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα, ήδη, καταναλώνονται και στη χώρα μας και στάθηκε, ιδιαίτερα, στις βαριές επιπτώσεις που συνεπάγεται αυτή η κατανάλωση για τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ