Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Πάρτε μέτρα για τους παιδικούς σταθμούς

Παρέμβαση του Κόμματος με αφορμή το κλείσιμο ενός ακόμα παιδικού σταθμού στην Αθήνα

Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο Αθήνας κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Λιάνα Κανέλλη, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά, Γιώργος Μαυρίκος και Γιάννης Πρωτούλης. Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται:

«Η Νομαρχία Αθηνών κοινοποίησε πρόσφατα την απόφασή της να κλείσει έναν Παιδικό Σταθμό στην Κυψέλη, στην οδό Κύπρου 23, με αποτέλεσμα οι 30 περίπου οικογένειες μεταναστών, που πήγαιναν εκεί τα προσχολικής ηλικίας παιδιά τους, να μην ξέρουν πού να τα αφήσουν.

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό αποκαλύπτονται, για άλλη μια φορά, τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων και μεταναστών στο Δήμο της Αθήνας, όσον αφορά στη φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Οι οικογένειες των μεταναστών αναγκάζονται να επιλέξουν λύσεις που ενέχουν κινδύνους για τα παιδιά, γιατί αντικειμενικά αποκλείονται από κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε κρατική - δημοτική υποδομή, εφόσον δεν έχουν χαρτιά νόμιμης παραμονής, δεν μπορούν να προσκομίσουν βεβαιώσεις εργασίας, γιατί πολλές φορές αντιμετωπίζονται ρατσιστικά από τις ίδιες τις υπηρεσίες.

Ο αριθμός των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που λειτουργούν στο Δήμο της Αθήνας δεν καλύπτει τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά μένουν έξω από αυτούς. Ακόμα και αυτοί που υπάρχουν δεν είναι δωρεάν, με αποτέλεσμα τα παιδιά των φτωχών οικογενειών, άρα και της πλειοψηφίας των μεταναστών, να οδηγούνται στις πιο φθηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Οι γονείς αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση της ΝΔ που ακολουθεί την πορεία που είχαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και προχωρά στη συστηματική περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Συνυπεύθυνος είναι ο Δήμος Αθηναίων και ο δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς συμφωνεί, επιβάλλει τα υπέρογκα τροφεία ακόμα και στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, ενώ δεν παίρνει κανένα μέτρο για την έλλειψη προσωπικού σε αυτούς. Ακόμη και στους Παιδικούς Σταθμούς που λειτουργούν με την έγκριση των υπηρεσιών του κράτους υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, παρατυπίες, ακαταλληλότητα στην κτιριακή υποδομή, προβλήματα σεισμικής τρωτότητας, έλλειψη επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να χτιστούν νέοι σύγχρονοι Παιδικοί Σταθμοί, αποκλειστικά δημόσιοι και δωρεάν, που να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε άλλο ποσό που τώρα πληρώνουν Ελληνες και μετανάστες γονείς στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Να έχουν προτεραιότητα στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς τα παιδιά ανέργων, μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, των προσφύγων και των μεταναστών.
  • Να προσληφθεί επαρκές, μόνιμο και σταθερό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
  • Να μεταστεγαστούν όλοι οι Σταθμοί που λειτουργούν σε ακατάλληλα κτίρια, σε νέα, τα οποία να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις μιας ολοκληρωμένης φιλοξενίας και να βρεθεί αμέσως χώρος στέγασης για τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού της Κυψέλης που κλείνει.
  • Να μην αποτελεί προϋπόθεση η επίδειξη χαρτιών από πλευράς μεταναστών (ένσημα, βεβαίωση εργοδότη) για να πάνε τα παιδιά τους στους Δημοτικούς Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ